Existenciální gordická balada zkoumá, odkud se berou základní atributy člověka

620_
Mimořádná kniha Gödel, Escher, Bach, vychází v nakladatelství Dokořán, ve spolupráci s nakladatelstvím Argo…

 

Douglas R. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach

Hlavním cílem této mimořádné knihy na pomezí metamatematiky, informatiky, filozofie a kognitivní psychologie je zkoumání, co jsou a odkud se berou základní atributy člověka – vědomí a inteligence. Je vystavěna na trojúhelníkovém půdorysu, jehož strany tvoří Bachovy fugy, Escherovy obrazy a dílo matematika Kurta Gödela. Tato zdánlivě nesouvisející témata mají totiž jednu společnou skrytou, o to však podstatnější vlastnost: jejich struktura je postavena na odkazu na sebe sama – takzvané autoreferenci. V knize se pravidelně střídá rigorózní výklad obtížných témat s rozmarnými pasážemi, jež jsou nabity slovními i grafickými hříčkami – a to vše je pevně propojeno ideovými, verbálními i vizuálními odkazy v mnoha vrstvách do pevného, velmi harmonického celku. Český překlad vznikal za spolupráce s autorem.

Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Gödel, Escher, Bach

Autor: Douglas R. Hofstadter
Překlad: Petr Holčák, Karel Horák, Otto Huřťák, Zdeněk Kárník, Luboš Pick, Jiří Podolský, Jiří Rákosník, Martin Žofka
Vazba: vázaná s přebalem
Formát: 160 x 235 mm
Počet stran: 832 stran, 152 ilustrací
Cena: 998 Kč
ISBN 978-80-7363-265-6

 

 

Knihu Gödel, Escher, Bach vydává nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo

 

O autorovi:

Douglas R. Hofstadter (* 1945 ) je americký vědec. Původem fyzik (jeho otec byl nositelem Nobelovy ceny za fyziku), jeho zájmy se však dlouhodobě vyvíjejí přes logiku, metamatematiku, informatiku a kognitivní vědy až k mezioborovému zkoumání podstaty vědomí a inteligence. Mimoto se živě zajímá o problémy překladu mezi přirozenými jazyky.
Mezi jeho další knihy patří například Le Ton beau de Marot (Marotův krásný tón, ale i Marotova hrobka,1997) věnovaná překladům a I Am a Strange Loop (Jsem podivná smyčka, 2007) na téma vědomí a inteligence, žádná však nedosáhla věhlasu jeho první knihy Gödel, Escher, Bach (1979), za niž obdržel v roce 1980 Pulitzerovu cenu.

Za zmínku stojí ještě jeho oceňovaný překlad Puškinova díla Evžen Oněgin do angličtiny (1999). V současnosti působí jako profesor informatiky a kognitivních věd na Indiana University.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGödel, Escher, Bach
Existenciální gordická balada. Metaforická fuga o mysli a strojích v duchu Lewise Carrolla

Hofstadter, Douglas R.

Dokořán, 2012

Napsat komentář