Se světem IT děti seznámí Ruby

Hello-Ruby-perex
V roce 2017 v ČR vyšla kniha Hello Ruby. O dva roky později, letos na podzim, přibyly rovnou dva další díly. Nepřivítat obě novinky křtem, to by snad ani nešlo. Dvě knihy si samozřejmě zaslouží dva křty – jeden se uskutečnil ve čtvrtek 17. října v Praze, druhý v pátek 18. října v Brně. A na tom brněnském nechyběl Klub knihomolů…

Komu není svět programování zcela neznámý, asi už z názvu tuší, o čem kniha Hello Ruby je. Ruby je nejen dívčí jméno, ale také název pro skriptovací jazyk. Finská autorka, ilustrátorka a programátorka Linda Liukas se rozhodla přiblížit programování dětem, a tak stvořila zvídavou holčičku Ruby a její kamarády. Ruby v první knize série s názvem Dobrodružné programování zažívá mnohá dobrodružství, při nichž musí řešit nejrůznější úkoly. Stačí přemýšlet jako programátor, vše si správně promyslet, rozvrhnout, postupovat krok za krokem, a problém je vyřešen.

A právě ukázat dětem programátorské myšlení si vzaly za cíl organizátorky brněnského křtu – Anna Brzáková z nakladatelství Dynastie, která knihy vydala, a Dita Přikrylová, zakladatelka organizace Czechitas. Mediálním partnerem snad ani jiná organizace být nemohla – Czechitas totiž prostřednictvím kurzů seznamuje ženy a nově i děti se světem IT. V nově otevřených prostorách Czechitas se křest odehrál.

Na děti čekal bohatý a atraktivní program ještě před samotným začátkem křtu. Nezáleželo na tom, jestli dítko ještě nechodí do školky, nebo naopak už povinnou školní docházku končí, zábavu si našel každý. Nikoho asi nepřekvapil stoleček s pastelkami, obrázky a pracovními listy (mimochodem úkoly, které měly děti vypracovat, najdete v Hello Ruby).

Hello-Ruby-1

Velký zájem byl o ozoboty – malé polokoule, které můžete ovládat pomocí fixami nakreslených čar. Ozoboti jezdí po černých čarách, ale umějí číst barevné kódy. Podle předem dané kombinace (např. modrá – zelená – modrá, zelená – černá – červená, …) ozobot zatočí doleva či doprava, zrychlí, zacouvá, zpomalí, … Stačilo si z přiložené legendy vybrat, jak se má ozobot chovat, a pak barevný kód překreslit na svou dráhu.

Hello-Ruby-2

Nechyběly ani počítače s lekcí programování pro děti. Pokud si programování představujete jako psaní prapodivných výrazů v kombinaci s nejrůznějšími typy závorek apod., tak programování pro děti takto rozhodně nevypadá. Existuje již řada atraktivních grafických programů, kde stačí pomocí myši přetahovat příkazy (např. „jdi rovně“, „otoč se o 90°“, …) a rozpohybovat oblíbené postavičky, například panáčky z Minecraftu, Annu a Elsu z Ledového království a další.

Hello-Ruby-3

Starší děti a dospělí si mohli poslechnout přednášku o internetové bezpečnosti a netiketě.

Již od tří hodin odpoledne byly brány Czechitas otevřeny veřejnosti. Samotný křest knih Hello Ruby – Výprava do internetuHello Ruby – Velká cesta do nitra počítače pak začal v 17 hodin. Anna Brzáková a Dita Přikrylová si s dětmi povídaly o počítačích (jak počítač vypadá, že počítače najdeme i v chytrých hodinkách, prstýncích, …) a samozřejmě o samotných knihách (jak a proč vznikl první díl, o čem jednotlivé tituly vyprávějí, …). Udržet pozornost malých neposedů není snadné, ale obě dámy si s tím hravě poradily. Dětí se neustále na něco ptaly, na zdi promítaly atraktivní slidy, několik dětí dokonce „naprogramovaly“ (děti měly za úkol provést sérii předem daných úkonů, např. zatleskat, zadupat atd.).

Hello-Ruby-4

Anna Brzáková (vlevo) a Dita Přikrylová (vpravo)

Příjemným zpestřením pro větší/dospělé a asi nudnou částí pro malé bylo kratší video s Lindou Liukas. Autorka natočila osobní vzkaz českým čtenářům. I ona své knihy představila českým dětem – v angličtině. Video obsahovalo české titulky, ale ne všechny děti uměly číst a ne všechny děti stíhaly tempo titulků. Přesto si myslím, že video s autorkou své místo na křtu rozhodně mělo.

Poté se už mohlo přistoupit k samotnému křtu. I ten byl pojat „programátorsky“ – děti měly za úkol říct, co přesně mají obě dámy udělat. Nestačilo říct „vzít lahev“ a „polít knihu“ – lahev je přece nutné nejprve otevřít! A nesmělo se zapomenout na hadr na zem, aby na mokré podlaze někdo neuklouzl.

Hello-Ruby-5

Jakmile děti jednotlivé příkazy správně poskládaly za sebe, novinky Hello Ruby – Velká cesta do nitra počítačeHello Ruby – Výprava do internetu byly slavnostně pokřtěny. Ozvaly se ovšem hlasy nesouhlasící s mokrým způsobem křtu – chudinky knihy se samozřejmě po styku s tekutinou zvlnily a znehodnotily (prý takové barbarství).

Hello-Ruby-6

Oficiální část programu skončila. Dospělí si mohli vychutnat sklenku šampaňského, děti se rozprchly zpět k ozobotům a počítačům. Rozproudila se volná zábava a každý odcházel, až když chtěl (nebo až se mu podařilo odtrhnout dítě od počítače…).

I za Klub knihomolů knihám ze série Hello Ruby přejeme, aby děti nadchly pro IT svět. Svým pojetím (texty, úkoly, ilustracemi…) k tomu rozhodně mají skvěle nakročeno.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHELLO RUBY – Dobrodružné programování

Liukas, Linda

Dynastie, 2017

zobrazit info o knizeHello Ruby – Výprava do internetu

Liukas, Linda

Dynastie, 2019

zobrazit info o knizeHello Ruby – Velká cesta do nitra počítače

Liukas, Linda

Dynastie, 2019

Napsat komentář