100 slov denně

vox-perex
Kniha plná akce i beznaděje nabízí příběh ze světa, kde bylo ženám zakázáno mluvit – přesněji řečeno, musely se omezit jenom na 100 slov denně. Jean by ráda získala svůj hlas zpátky. Jak to ale udělat?

Kdybyste měli k dispozici jen sto slov denně, co byste udělali, aby vás bylo slyšet? Neurolingvistka Jean McClellanová tráví dny ve vynuceném tichu – omezuje ji denní kvóta sta slov. Pokud řekne jen jediné slovo navíc, projede jí tělem elektrický šok. K moci se totiž dostala nová vláda a najednou je všechno jinak. Ale jen pokud jste žena. Takřka přes noc ztratilo sedmdesát milionů žen práci, zmrazili jim účty a sebrali pasy. A nejděsivější je, že dívky už se ve škole neučí číst a psát. Ještě nedávno každý denně pronesl až šestnáct tisíc slov, nyní musí ženy žít s náramkem, který jim slova počítá. Prezidentův bratr však při nehodě utrpí poškození mozku a Jean smí pokračovat ve výzkumu poruch řeči. Odměna? Dočasné vyjmutí Jean a její dcery z přísné denní kvóty. Ale co bude dál? Jean chce svůj hlas získat zpět – kvůli sobě, své dceři i kvůli každé umlčené ženě. Tohle je jenom začátek…

 

Vox

Autorka: Christina Dalcherová
Přeložila: Alžběta Kalinová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-918-2
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Vox vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

V ložnici jsem se jako každou noc zahalila do závoje neviditelných slov. Předstírala jsem, že si čtu, a mé oči tancovaly po imaginárních stránkách Shakespeara. Když mám dobrou náladu, občas dám přednost Dantovi, v originále, v italštině. Jeho jazyk se v průběhu staletí tak málo změnil. Dnes večer jsem však zjistila, že se v mysli prokousávám jen zapomenutým slovníkem. Napadlo mě, jak by to vzaly Italky, kdyby naše národní úsilí nějak nabylo mezinárodního charakteru.
Možná by začaly ještě víc gestikulovat.
Ale šance, že se tahle rakovina rozšíří i za oceán, jsou mizivé. Ještě předtím, než se z televize stal federální monopol, než jsme na zápěstí dostaly náramky s počítadly, sledovala jsem zprávy. (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Dystopický román, tematicky blízký Příběhu služebnice, a výborně načasovaná upomínka na moc a důležitost jazyka.

ELLE 

Kniha, která se skvěle hodí do současné éry #MeToo.

Vanity Fair 

Znepokojivě jasnozřivý román. Dostane se vám pod kůži a rozzlobí vás bez ohledu na to, jestli jste muž, nebo žena.

Starburst Magazine

 

Christina Dalcherová

Christina Dalcherová získala doktorát z teoretické lingvistiky na univerzitě v Georgetownu. Během studia se zabývala fonetikou zvukových změn v italských a britských dialektech. Učila na univerzitách ve Spojených státech, Anglii a Spojených arabských emirátech. Vyučuje tvůrčí psaní, několik let strávila v zahraničí, především na Šrí Lance. Nyní pobývá s manželem střídavě na americkém jihu a v italské Neapoli. Své povídky a kratší prózy publikovala ve více než stovce časopisů po celém světě a obdržela za ně řadu ocenění. Její první román Vox (2018) se dostal do žebříčku bestsellerů The Sunday Times a v hlasování čtenářů na portálu Goodreads.com získal třetí místo v kategorii nejlepší sci-fi roku 2018.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVox

Dalcherová, Christina

Host, 2019

Napsat komentář