Získejte příběh jedné z milionů umlčených žen

vox-perex
K moci se dostala nová vláda a s jejím nástupem se změnilo mnohé, především pro ženy. Jean McClellanová má nyní šanci pro sebe a svoji dceru získat výjimku, ale podaří se jí pomoci svým výzkumem prezidentovu bratrovi?

Sto slov na den

Neurolingvistka Jean McClellanová tráví dny ve vynuceném tichu – omezuje ji denní kvóta sta slov. Pokud řekne jen jediné slovo navíc, projede jí tělem elektrický šok. K moci se totiž dostala nová vláda a najednou je všechno jinak. Ale jen pokud jste žena.

Takřka přes noc ztratilo sedmdesát milionů žen práci, zmrazili jim účty a sebrali pasy. A nejděsivější je, že dívky už se ve škole neučí číst a psát. Ještě nedávno každý denně pronesl až šestnáct tisíc slov, nyní musí ženy žít s náramkem, který jim slova počítá.

Prezidentův bratr však při nehodě utrpí poškození mozku a Jean smí pokračovat ve výzkumu poruch řeči. Odměna? Dočasné vyjmutí Jean a její dcery z přísné denní kvóty. Ale co bude dál? Jean chce svůj hlas získat zpět – kvůli sobě, své dceři i kvůli každé umlčené ženě. Tohle je jenom začátek…

 

Vox

Autorka: Christina Dalcherová

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Alžběta Kalinová
Počet stran: 368
Vazba: pevná
Vydáno: 9/2019
ISBN: 978-80-7577-918-2

Přečtěte si více o knize Vox, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte si také prohlédnout přečíst ukázku.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Stala jsem se ženou mála slov.
Při večeři, ještě než jsem vyslovila své poslední slabiky pro daný den, se ke mně Patrick natáhl a poklepal na stříbrný náramek obepínající mé levé zápěstí. Jemně, jako by mi chtěl říct, že sdílí mou bolest. Nebo jako by mi chtěl tiše připomenout, abych držela jazyk za zuby, dokud se počítadlo o půlnoci nevynuluje. K tomu kouzlu dojde, zatímco budu spát. A úterý začnu znovu od nuly. Stejně jako má dcera Sonia.
Moji chlapci počítadla slov nenosí.
Během večeře si všichni jako obvykle povídali o škole.
I Sonia chodí do školy, ale ta nikdy neplýtvá slovy na to, aby nám popsala průběh svých dnů. Patrick se jí mezi sousty jednoduché pečeně, kterou jsem připravila podle paměti, ptal, jak pokročili v hodinách domácí ekonomiky, tělovýchovy a nového předmětu nazvaného jednoduché účetnictví pro domácnosti. Poslouchá učitele? Bude mít v tomhle pololetí dobré známky? Patrick přesně ví, jaký typ otázek má klást. Uzavřené. Takové, na něž stačí odpovědět přikývnutím nebo naopak zavrtěním hlavy. (str. 9)

 

O autorce

Christina Dalcherová získala doktorát z teoretické lingvistiky na univerzitě v Georgetownu. Během studia se zabývala fonetikou zvukových změn v italských a britských dialektech. Učila na univerzitách ve Spojených státech, Anglii a Spojených arabských emirátech. Vyučuje tvůrčí psaní, několik let strávila v zahraničí, především na Šrí Lance. Nyní pobývá s manželem střídavě na americkém jihu a v italské Neapoli. Své povídky a kratší prózy publikovala ve více než stovce časopisů po celém světě a obdržela za ně řadu ocenění. Její první román Vox (2018) se dostal do žebříčku bestsellerů The Sunday Times a v hlasování čtenářů na portálu Goodreads.com získal třetí místo v kategorii nejlepší sci-fi roku 2018.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Vox

Takřka přes noc přišly ženy na celém světě téměř o všechno včetně možnosti se svobodně vyjadřovat. Nemohou cestovat, jejich účty byly zmrazeny a na zápěstí nosí náramky, které jim přísně počítají každé slovo. Jakákoliv slabika nad denní limit je potrestána elektrickým šokem. Neurolingvistka Jean McClellanová nařízením nové vlády trpí dvojnásobně, protože kvůli němu nejen přišla o svou milovanou práci, ale navíc se musí dívat na svoji stále smutnější dceru. Nehoda prezidentova bratra by však pro obě mohla znamenat výjimku a Jean neváhá udělat cokoliv, aby se nejednalo pouze o dočasné vysvobození. Zda se jí to podaří, to si přečtěte v románové prvotině Christiny Dalcherové.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Vox vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Vox
probíhá od 12. do 25. října 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 dystopické romány Vox

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVox

Dalcherová, Christina

Host, 2019

Napsat komentář