Ze života parazita

Denik parazita
Deník parazita je tak trochu komický a zároveň zcela vážný román zachycující rok v životě spisovatele Vladimíra z pohledu svérázného nezhoubného parazita, který okupuje jeho tělo.

Píše se rok 1994 a spisovatel Vladimír, původem z Československa, žije se svou ženou Ester, synem Hugem a bíglem Charliem poklidný život v Amsterdamu. Neví ovšem o tom, že v jeho těle už od narození přebývá i někdo jiný – bezejmenný, ovšem nezhoubný parazit, který se rozhodne zachytit celý rok v životě „své“ rodiny den po dni prostřednictvím deníkových záznamů. Trefné postřehy o leckdy nepochopitelném lidském konání střídá diplomatické urovnávání sporů mezi znesvářenými myšlenkami či ryze praktické obavy o životosprávu parazitova hostitele. Nejnovější kniha Jana Stavinohy není jen osobitým experimentem: prostřednictvím novinových článků se román vrací k zásadním i méně důležitým událostem roku 1994 a vytváří tak otisk doby, již mají mnozí z nás v živé paměti a mnozí ji naopak ani nezažili. V postavě Vladimíra, která nese autobiografické rysy, se navíc Janu Stavinohovi povedlo věrně zachytit spisovatele procházejícího tvůrčí krizí, která ústí až do stavů deprese. I přes svou zvláštní vyprávěcí perspektivu tak román nabízí více vrstev, ať už ryze komických či zcela vážných.

 

Deník parazita

Autor: Jan Stavinoha

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7473-856-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Deník parazita vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

 

Ukázka z knihy

Ráno u snídaně můj hostitel Vladimír přemýšlel, jak by v novém roce mohl žít pozitivněji než v tom uplynulém. Byl jsem tomu rád, jelikož považuji nespokojenost za jakýsi druh moudrosti. Já se každý den snažím jeho negativním myšlenkám překážet a dát jim jiný směr, protože spotřebovávají nadmíru mozkové energie, ale bohužel jsou příliš slizké, a proto se mi to většinou nedaří. Vladimíra nic nenapadlo, čemuž se nedivím, protože vše, co si vymyslí a co potom na základě toho dělá, má na svědomí jeho podvědomí, ke kterému nemůže. Rozeznat, zdali je rozumný, či naopak, je pro mě velice komplikované. Když si s tím neví rady on sám, jak se mám v jeho životě vyznat já? (str. 8)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Jan Stavinoha

Jan Stavinoha (* 1945) vystudoval hru na klasickou kytaru a krátce pracoval jako redaktor v rozhlase. Po srpnu 1968 emigroval přes Londýn do Amsterodamu, kde se usadil. Tam působil jako hudebník a učitel hudby, od 80. let se věnuje hlavně vlastní literární tvorbě. Debutoval v roce 1982 povídkovou sbírkou Praagse dixieland (Pražský dixieland), kterou diktoval ve směsici angličtiny a nizozemštiny své ženě. Následovaly romány a povídky rovněž v nizozemštině. Mnohé z jeho próz se zobrazují život ve stalinistickém Československu nebo útrapy českých emigrantů: In goede handen (V dobrých rukou, 1984), Adams uniform (Adamova uniforma, 1986), Interval (1987), Zegenrijke jaren (Požehnaná léta, 1997) či Kafka’s margarine (Kafkův margarín, 2005). Jiné jeho tituly ovšem s Čechy a Českem nesouvisí: Hollandse rapsodie (Holandská rapsodie, 2001) se odehrává v 80. letech v Nizozemsku a Polsku a pro svůj poslední román De buurman van Socrates (Sokratův soused, 2011) si Jan Stavinoha zvolil řecké prostředí. Žádná z jeho knih dosud nebyla vydána v češtině.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.


Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEETTRACKNEEWITWALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Vedle oceňovaných děl z takzvaných velkých literatur dostává podstatný prostor mnohdy (nezaslouženě) opomíjená soudobá literatura bývalého východního bloku, včetně té slovenské, kterou Kniha Zlín představuje v českých překladech. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem. Nakladatelství je součástí společnosti Albatros Media.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeník parazita

Stavinoha, Jan

Kniha Zlín, 2019

Napsat komentář