Žena, která měnila svoji dobu

dama-z-dobre-rodiny-perex
Pulzující New York na přelomu 19. a 20. století nedával vysoko postaveným ženám příliš volnosti v zažitých konvencích. Alva Vanderbiltová však vybočila z davu. Podala žádost o rozvod, aby se znovu provdala, zasadila se o výstavbu významných budov a skutečně měnila dobu.

Alva Smithová a její dvě sestry přijíždějí na konci 19. století do New Yorku. Po válce Severu proti Jihu jim nezůstalo nic jiného než dobré jméno. Seznámí se s Williamem Vanderbiltem – jeho rodina má velké jmění, ale newyorská smetánka je mezi sebe jako zbohatlíky nepřijímá. V naději, že svazek bude oboustranně výhodný, se Alva a William vezmou.
Svůj díl Alva splní – dostane rodinu Vanderbiltových do skupiny „horních 400“ podle počtu hostů, kteří se vejdou do plesového sálu rodiny Astorů, a dokonce překoná královnu společnosti – samotnou paní Astorovou. Alva se pomocí rodinného jmění zasazuje o výstavbu několika důležitých budov v New Yorku i Newportu, kde má rodina rodinné sídlo, slavně také zakládá Metropolitní operu – poté, co je Vanderbiltovým upřeno privilegium pronajmout si lóži v Akademii umění.
Rodinný život Alvy a Williama ale zdaleka není tak zářivý jako ten společenský. Poté co Alva zjistí, že je jí manžel nevěrný s její nejlepší přítelkyní, rozhodne se k radikálnímu kroku a požádá o rozvod. V této době naprosto šokující rozhodnutí je pro ni existenčně i společensky riskantní.
Alva i z této bitvy vychází vítězně, a dokonce se znovu vdá – za dobrého přítele svého bývalého manžela Olivera Belmonta. Její inteligence a odhodlanost ji nakonec zavedou do hnutí sufražetek. Stane se jeho významnou členkou, zasazující se mimo jiné za volební právo žen.
Román Dáma z dobré rodiny s nebývalou bravurou popisuje nejen výjimečnou ženu, ale také energií překypující města New York a Paříž během Pozlaceného věku přelomu století. Je to příběh ženy, která se nenechala utlačovat dobou, ale radši ji měnila. A která vtipně naplnila vlastní heslo: „Poprvé se vdej pro peníze, podruhé z lásky.“

 

Dáma z dobré rodiny

Alva Vanderbiltová, žena v rukavičkách, která změnila svět
Autorka: Therese Anne Fowlerová
Přeložila: Věra Kotábová

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-7359-929-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Dáma z dobré rodiny vydalo nakladatelství Metafora.

 

Ukázka z knihy

„V tom to právě je,“ navázala slečna Rooseveltová, „Irové se prakticky rodí opilí a jejich mužští – přiznejte si to – se bez lahve neobejdou, ať dělají, co dělají. A dokonce i jejich ženy k alkoholu tíhnou. Museli jsme kvůli pití propustit minulý týden služku. Matka ji načapala úplně namol, jak si strká do kapsy stříbrné příbory!“
„Němci jsou skoro stejně strašní,“ poznamenala slečna Bergová.
„To je fakt, my jsme měly hroznou německou vychovatelku,“ souhlasila Armide.
„Měly? Kdo se teď stará o vaše sestry?“ podivila se slečna Rooseveltová.
„Armide,“ odpověděla Alva. „Je víc než kompetentní, a co maminka umřela, sestry chtějí jen ji.“
„Čtyři neprovdané dívky bez matky?“ potřásla hlavou slečna Rooseveltová. „To je nanejvýš nešťastné.“
„Ale nejhorší jsou židovky,“ nevzdávala se tématu slečna Bergová. „Tedy ne pokud jde o pití. Mám pocit, že tvrdý alkohol mají zapovězený. Jsou takové… záludné a podvodné. Potměšilé, to je to správné slovo.“
„Předpokládám, že bílé křesťanské Američanky jsou perfektní,“ sekla ironicky Alva.

Zaujala vás anotace a ukázka? Zkuste knihu vyhrát! Až do 3. října máte možnost zapojit se do naší soutěže a zkusit štěstí.

 

Ohlasy

„Alva (T.A. Fowlerové) je tvrdá, tajnůstkářská a nehodlá se smířit s rolí ozdoby manžela z vyšší společnosti – co na tom lze nemít rád?“

– The Washington Post

„Příběh (…) , který vrací Alvě Vanderbiltové, to co jí mnoho historiků vzalo – její hlas“

– New York Journal of Books

„T.A.Fowler přivedla tuto dynamickou a komplexní ženu tak dobře k životu, až takřka vyskakuje ze stránek (…)“

– Melanie Benjaminová, autorka bestselleru Labutě z Páté avenue

O autorce

Theresa Anne Fowlerová patří v současné době mezi jedny z nejlépe prodávaných autorek. V Severní Carolině vystudovala sociologii a kulturní antropologii a absolvovala rovněž tvůrčí psaní. Dodnes zde žije s manželem, profesorem a autorem, panem Johnem Kesselem.
Ve svých románech se zaměřuje především na ženské hrdinky nacházející se v obtížných životních situacích, které jsou svazovány očekáváním jejich vlastních rodin i zažitými pravidly. Autorčiny knihy byly přeloženy do mnoha jazyků a prodávají se po celém světě. Román Z i dnes představená Dáma z dobré rodiny by se měly dočkat také filmového ztvárnění.

Zdroj informací: web autorky


Nakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001 a od té doby vydalo několik set titulů všech žánrů. K vydaným beletristickým titulům patří mimo jiné knihy Dana Browna, bestseller Jíst, meditovat, milovat či knihy islandské autorky Yrsy Sigurdardóttir. V lednu 2019 spojila Metafora síly s Nakladatelským domem Grada a společně budou dále pokračovat ve vydávání krásných i poučných knih.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDáma z dobré rodiny
Alva Vanderbiltová, žena v rukavičkách, která změnila svět

Fowlerová, Anne Therese

Metafora, 2019

Napsat komentář