Vyhrajte biografický román o známé americké sufražetce

dama-z-dobre-rodiny-perex
Když Alva Smithová spolu s dvěma sestrami přijela do New Yorku, neměla víc, než dobré jméno rodiny. Přesto se však dokázala dobře vdát, a to dokonce dvakrát, a zapsat se do historie jako důležitá představitelka sufražetek – bojovnic za práva žen.

Odvážná žena bojující za vlastní štěstí i práva žen

Alva Smithová a její dvě sestry přijíždějí na konci 19. století do New Yorku. Po válce Severu proti Jihu jim nezůstalo nic jiného než dobré jméno. Seznámí se s Williamem Vanderbiltem – jeho rodina má velké jmění, ale newyorská smetánka je mezi sebe jako zbohatlíky nepřijímá. V naději, že svazek bude oboustranně výhodný, se Alva a William vezmou.

Svůj díl Alva splní – dostane rodinu Vanderbiltových do skupiny „horních 400“ podle počtu hostů, kteří se vejdou do plesového sálu rodiny Astorů, a dokonce překoná královnu společnosti – samotnou paní Astorovou. Alva se pomocí rodinného jmění zasazuje o výstavbu několika důležitých budov v New Yorku i Newportu, kde má rodina rodinné sídlo, slavně také zakládá Metropolitní operu – poté, co je Vanderbiltovým upřeno privilegium pronajmout si lóži v Akademii umění.

Rodinný život Alvy a Williama ale zdaleka není tak zářivý jako ten společenský. Poté, co Alva zjistí, že je jí manžel nevěrný s její nejlepší přítelkyní, rozhodne se k radikálnímu kroku a požádá o rozvod. V této době naprosto šokující rozhodnutí je pro ni existenčně i společensky riskantní.

Alva i z této bitvy vychází vítězně, a dokonce se znovu vdá – za dobrého přítele svého bývalého manžela Olivera Belmonta. Její inteligence a odhodlanost ji nakonec zavedou do hnutí sufražetek. Stane se jeho významnou členkou, zasazující se mimo jiné za volební právo žen.

Román Dáma z dobré rodiny s nebývalou bravurou popisuje nejen výjimečnou ženu, ale také energií překypující města New York a Paříž během Pozlaceného věku přelomu století. Je to příběh ženy, která se nenechala utlačovat dobou, ale radši ji měnila. A která vtipně naplnila vlastní heslo: „Poprvé se vdej pro peníze, podruhé z lásky.“

 

Dáma z dobré rodiny

Autorka: Anne Therese Fowlerová

Vydalo: nakladatelství Metafora
Překlad: Věra Kotábová
Počet stran: 448
Vazba: pevná
Vydáno: 8/2019
ISBN: 978-80-7359-929-4

Přečtěte si více o knize Dáma z dobré rodiny, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Metafora. A nezapomeňte si také přečíst ukázku.

Nakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001 a od té doby vydalo několik set titulů všech žánrů. K vydaným beletristickým titulům patří mimo jiné knihy Dana Browna, bestseller Jíst, meditovat, milovat či knihy islandské autorky Yrsy Sigurdardóttir. V lednu 2019 spojila Metafora síly s Nakladatelským domem Grada a společně budou dále pokračovat ve vydávání krásných i poučných knih.

 

Ukázka z knihy

Když se jí ptali na Vanderbiltovy a Belmontovy, na jejich oslavy a akvizice, honosné domy a plesy, soudní pře, zrady a roztržky, když se jí tedy ptali, jak se stalo, že se ocitla uprostřed toho všeho, Alva vždycky odpovídala, že to začalo úplně obyčejně. Byla jednou jedna zoufalá mladá žena, poloviční sirotek, jejíž otec navíc umíral stejně rychle, jako mizely i jeho peníze. Psal se rok 1874. Léto. Bylo jí jednadvacet a připadala si jako přezrálé ovoce hnijící na větvi.
„Děvčata, zůstaňte pohromadě,“ zavolala paní Harmonová na osm dívek, oblečených v obyčejných denních šatech a kloboucích bez stuh, které právě opustily bezpečí dvou povozů a shlukly se jako housata před činžovním domem. Budovy v téhle čtvrti byly natěsnané a přecpané. Cihlami vydlážděné vozovky úzkých ulic hyzdily koňské koblihy, které vydávaly v odpoledním žáru štiplavý puch. Postranní uličky byly poseté vyhozenými roztrhanými matracemi, polámaným nábytkem a zrezivělými plechovkami. V nehybném vzduchu se převaloval kouř z uhlí. Z oken jedné prádelny vedle druhé se po celém bloku domů od Broome Street až po Grand Central linuly čpavé výpary.
„Zůstat pohromadě?“ podivila se Alvina sestra Armide. „A kam si asi tak představuje, že bychom šly?“
„Nejspíš někam k čertu,“ odpověděla jedna z dívek. „Jako všichni tady.“

 

Vyhrajte knihu Dáma z dobré rodiny

Alva Smithová pochází z vážené rodiny, ale po válce Severu proti Jihu jí a jejím dvěma sestrám nic jiného než dobré jméno nezůstalo. Rozhodne se proto pro sňatek s Williamem Vanderbiltem. Jejich manželství by mohlo být výhodné pro obě strany. A skutečně tomu tak zpočátku je, ale bohužel ne na dlouho. Na konci 19. století je však rozvod něčím naprosto šokujícím a Alva velmi riskuje, že znovu ztratí vše. Naštěstí se jí odvaha vyplatí, později se dokonce znovu vdá, ale především se významně zapíše do historie svou inteligencí a odhodláním, s jakým bojuje za práva žen.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Metafora vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Dáma z dobré rodiny vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Dáma z dobré rodiny
probíhá od 20. září do 3. října 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 biografické romány Dáma z dobré rodiny

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDáma z dobré rodiny
Alva Vanderbiltová, žena v rukavičkách, která změnila svět

Fowlerová, Anne Therese

Metafora, 2019

Napsat komentář