Do vesmíru nejenom mimo nás

Bradbury_IlustrovanyMuz_audio
Víte, co mají společného výrazy jako kolonizace vesmíru, cesty časem, invaze, ale i smrt a láska? Nebudu vás trápit. Odpověď je vlastně jednoduchá: lidstvo. Ano, lidé jsou ona tajná ingredience, na níž stojí tajemství nejednoho skvělého příběhu.

Na přelomu první a druhé třetiny srpna 2019 se v nabídce Audiotéka.cz objevila i audiokniha Raye Bradburyho Ilustrovaný muž (The Illustrated Man, 1951) z produkce nakladatelství Kniha Zlín, součásti skupiny Albatros Media. Interpretace zvukové verze byla svěřena Jaromíru Medunovi.

S dílem amerického spisovatele převážně druhé poloviny dvacátého století Raye Bradburyho jsme se setkali zhruba před rokem v recenzi jiné jeho audioknihy – Marťanské kroniky (The Martians Chronicles, 1950, česky prvně 1959). Dnes více než kdy jindy doporučuji podívat se na uvedený odkaz, protože to, co se jsem tehdy napsal, platí pro Ilustrovaného muže téměř jako přes kopírák.

Ilustrovaný muž je sbírka povídek, které autor vytvořil v rozpětí let 1947 až 1951. Osmnáct příběhů spojil osobou muže s neobvyklým tetováním – s takovým, které jako by žilo vlastním životem. Právě prostřednictvím těchto pohyblivých obrázků se pak vypravěč dozvídá neuvěřitelné příhody z celého vesmíru a dále nám je zprostředkovává. Pokud jste četli nebo slyšeli výše zmíněnou Marťanskou kroniku, pak je pro vás Ilustrovaný muž prakticky povinnou četbou. Přináší totiž hned několik povídek, jež na scény z knihy vydané o rok dříve navazují. Typickým zástupcem takové skupiny je třetí příběh „Karta se obrátila“ (The Other Foot), v němž na Mars obývaný černošskou populací dorazí raketa ze Země zničené jadernou válkou. Běloši přicházejí s prosíkem, zatímco černoši plánují odvetu. Překonají v sobě nahromaděnou touhu po odplatě? Příběhy inspirované vesmírnými cestami v knize převládají, nicméně Mars není jejich jediným cílem, byť je zastoupen většinově. Mnoho kosmicky orientovaných povídek přenese čtenáře/posluchače i do jiného kouta všehomíra. Ať už jde o Venuši („Dlouhý déšť“ /The Long Rain/), otevřený prostor („Kaleidoskop“ /Kaleidoscope/), či zcela neznámou a nepojmenovanou planetu („Poutník“ /The Man/, „Město“ /The City/, …), vždy na nás čeká napětí, vzrušení, ale hlavně poučení.

Vesmír není ovšem jedinou komoditou, se kterou se setkáme. Ve dvou případech potkáme zárodky virtuální reality („Step“ /The Veldt/, „Raketa“ /The Rocket/). Na pořad přijde cestování časem („Liška a les“ /The Fox and the Forest/), ale i roboticko-klonovací pohled na svět („Marionety a.s.“ /Marionettes, Inc./). Poměrně častým tématem je blížící se konec lidské civilizace nebo alespoň nějaká forma destrukce, jež se prolíná příběhy bez ohledu na jejich prostorovou lokalizaci.

Z mého pohledu autor ve své třetí vydané knize, jíž Ilustrovaný muž je, potvrzuje schopnost tvořit nesmrtelná díla, která i po téměř třech čtvrtinách století nejenom že nebudí shovívavé úsměvy, ale právě naopak – působí vysoce aktuálně. Pokud Marťanská kronika stála nejen na fantazii, ale i na fascinující filosofii, pak povídky v Ilustrovaném muži jsou ještě o stupínek duchovnější, aniž by ztratily cokoli ze své napínavosti. Hned v několika případech se Ray Bradbury rozepsal o otázkách víry, přičemž na mne osobně ze všech osmnácti povídek nejsilněji zapůsobila ta s názvem „Poutník“. Filosofická zamyšlení nicméně sálají z každé přečtené věty. Je v podstatě jedno, putují-li astronauté skrze zničující déšť, který je postupně připravuje o rozum a většinu z nich posléze i o život, nebo se děti postarají o hladkou invazi mimozemšťanů na Zemi. Vždy na čtenáře/posluchače čeká něco, při čem má možnost zjihnout nebo si poplakat. A ti citově odolnější se alespoň spolu s autorem zamyslí nad základními principy toho, co utváří ryzí lidství.

Interpretem audioknihy se stal Jaromír Meduna. Přestože nepatří mezi notoricky známé tváře televizních obrazovek a filmových pláten, má za sebou bohatou a nepřehlédnutelnou historii divadelních rolí, dabingu a v neposlední řadě i načtených zvukových knih. V souvislosti s Rayem Bradburym si jej můžete poslechnout třeba i v audioknize 451 stupňů Fahrenheita. Pokud bych měl přednes Jaromíra Meduny charakterizovat jedním slovem, pak bych bez sebemenšího zaváhání použil výraz podmanivý. To je přesně to, co Bradbury potřebuje. Nesmrtelné příběhy nutně vyžadují hlas, který jim dodá na vážnosti, je-li to na místě. Stejně jako ty melancholické chvíle pak vyzdvihne správně nastavená intonace. A v obojím je Jaromír Meduna bez diskuse mistr. Za mne mu přísluší podtržená jednička s hvězdičkou. Pochválit bych chtěl i výběr tématu hudebních intermezz, která pomáhají udržet tu správnou a tajemnou atmosféru.

Kromě oněch osmnácti povídek je celá sbírka ohraničena ještě prologem a epilogem, jež vlastně také svým způsobem vytvářejí příběh. Devatenáctý. Z toho zároveň plyne i počet zvukových stop ve formátu mp3 – vzhledem k rozdělení devatenáctky do úvodního a závěrečného souboru nám jich vychází dvacet. Posluchači se mohou těšit na bezmála deset a půl hodiny strhující zábavy.

Psal jsem to již před rokem a musím to prohlásit i dnes: Ray Bradbury a jeho povídky jsou dílem génia. Ano, jsou často temné, ale kromě toho jsou nasycené i (občas poněkud ukrytou) vírou v lidskost. To vše ve vzácně vyrovnaném poměru. Jinými slovy – poslechněte si Ilustrovaného muže a uvidíte, že nebudete ani na jedinou minutku litovat. Vlastně ne, litovat budete. Zamrzí vás, že už je konec. Mě to rozhodně rozčarovalo. Není-lo právě toto znakem skvělé knihy, pak tedy co?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIlustrovaný muž

Bradbury, Ray

Plus, 2017

zobrazit info o knizeIlustrovaný muž

Bradbury, Ray

Kniha Zlín, 2019

Napsat komentář