Gottland ve dvojí podobě – jako kniha a jako divadelní inscenace

gottlande
Švandovo divadlo na Smíchově uvádí inscenaci Gottland, která divákům ukazuje osobitý pohled na Čechy a na jejich historii. V knižní podobě vychází příběh v nakladatelství Dokořán.

Divadelní inscenace Gottland ve Švandově divadle

Česká povaha pod drobnohledem a schopnost společnosti „useknout hlavy“ všem, kteří se vymykají – v inscenaci se prolínají dva fenomény, bestseller polského novináře Mariusze Szczygieła a internetová sociální síť.

Chcete se setkat se slavnými osobnostmi československých dějin; s Tomášem Baťou, Egonem Ervinem Kischem, Golden Kids, Lídou Baarovou, Josephem Goebbelsem, Karlem Gottem či Antonínem Zápotockým? Pak vám toto představení jednoznačně doporučujeme!

Pokud přijdete na pokladnu Švandova divadla na Smíchově a řeknete heslo „Dokořán“, bude Vám poskytnuta 40 % sleva na představení Gottland v termínu 25. 5. 2012. Cena vstupenek po slevě je 180,- Kč, 150,- Kč a 132,- Kč.

Foto: Patrik Borecký

Kniha Gottland v nakladatelství Dokořán

Známý polský reportér vytěžil ze svých pobytů v Čechách „výbušnou“ knihu o naší zemi. Témata, z nichž některá patří k „neuralgickým“ bodům novodobých dějin českého národa a byla u nás zpracována v dlouhé řadě knih, shrnuje autor na několika stránkách a přináší v nich svůj pohled člověka odjinud, pohled neotřelý, nezatížený, který by mohl vést k reflexi opomíjených kapitol naší národní povahy.

Kniha vypráví o ikonách českého kolektivního vědomí, fenoménech nedávné české historie (rodina Baťů, Lída Baarová, Jan Procházka, Marta Kubišová, Jaroslava Moserová), ale také o osudech postav, které nebyly zatím hlouběji zpracovány ani samými Čechy (sochař Otakar Švec, který projektoval největšího Stalina na Zemi; Karel Fabián, spisovatel, který po únoru 1948 odmítl svou minulost a orwellovským způsobem vymazal a nahradil sám sebe; neteř Franze Kafky, která nechce hovořit o svém strýci).

V roce 2007 byla kniha oceněna Cenou varšavských knihkupců a autor za ni byl rovněž nominován na nejprestižnější polskou literární Cenu Niké. V roce 2009 autor obdržel Cenu Gratias Agit 2009 za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí a v Bruselu mu byla udělena také Evropská knižní cena v kategorii beletrie. Knihu doprovázejí fotografie známého fotografa Pavla Štechy.

Gottland

Autor: Mariusz Szczygieł

Počet stran: 224

Cena: 250 Kč

 

 

O autorovi:

Mariusz Szczygieł (nar. 1966). Absolvoval Fakultu žurnalistiky na Varšavské univerzitě, stal se reportérem listu Gazeta Wyborcza (od 1990), kde je dnes redaktorem přílohy Duży format (Velký formát, od 2004). Spolu s Wojciechem Tochmanem a Pawłem Goźlińskim založil polský Institut reportáže (www.instytutR.pl) se školou psaní, knihkupectvím a literární kavárnou. V polském rádiu vysílá pravidelné pořady o literatuře, v televizi Polsat vedl talk-show Na každé téma (1995-2001). Vydal pět knih: sbírku textů o Polsku Neděle, která se přihodila ve středu (1996), Gottland (2006, česky 2007), antologii 20 let nového Polska v reportážích podle Mariusze Szczygła (2009), Libůstka. Příběhy žen (2010) a Udělej si ráj (2010).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGottland. Elektronické vydání

Szczygieł, Mariusz

Dokořán, 2011

Napsat komentář