Nenechte si ujít v týdnu od 22. do 28. července 2019

nenechte_si_ujit
I další červencový týden bude především ve znamení autorských čtení v Brně a Ostravě. Nejsou to ale jediné literární akce – například ve Vsetíně chystají pěknou akci pro nejmenší.

Měsíc autorského čtení pokračuje a i příští týden tak můžete v Brně a Ostravě zajít na autorská čtení zajímavých autorů z Česka, Slovenska, Ukrajiny, ale také Rumunska.

V Brně začneme týden čtením rumunského autora jménem Dan Lungu, které se uskuteční v pondělí 22. července od 19.00. Dan Lungu je spisovatel, docent na katedře sociologie Univerzity AI. I. Cuzy a senátor.  Přestože jsou jeho romány plné humoru, dotýkají se společensky závažných témat.

úterý 23. července přijede do Brna slovenský spisovatel a také speciální pedagog v dívčí polepšovně Václav Kostelanski. Napsal už tři prozaické knihy – Chuť zabít, Incident a Virtuóz. Jestliže byste rádi poznali něco z jeho literární tvorby, určitě si nenechte toto čtení ujít, začíná ve 20.30.

Samozřejmě nesmíme opomenout ani české autory. V pátek 27. července se od 20.30 představí Magdalena Platzová, autorka prózy, divadelních her i knížek pro děti. Můžete ji znát také jako novinářku, psala například pro Literární noviny či Respekt. Debutovala povídkovým souborem Sůl, ovce a kamení a loni jí vyšla už sedmá kniha, nazvaná Druhá strana ticha. Z její tvorby pro děti můžeme  zmínit například knížku Toník a jeskyně snů. Jestliže vás autorka zaujala, přijďte do Divadla Husa na provázku, kde se všechna brněnská čtení konají. Jejich kompletní seznam najdete na stránkách projektu.

I v Ostravě začneme týden s rumunským autorem, resp. autorkou. V pondělí 22. července se od 19.00 představí Ioana Nicolaie, básnířka, prozaička a autorka knih pro děti. Napsala už několik básnických sbírek a tři romány, z nichž kniha Černý pelyněk sklidila obrovský úspěch a autorka za ni získala mnoho literárních ocenění. Hlavní hrdinkou knihy je dívka, která se nedokáže naučit číst a psát. V pozadí příběhu lze vytušit otázku, zda její postižení nezpůsobila černobylská jaderná havárie.

Ve středu 24. července můžete zajít na čtení slovenského spisovatele Erika Šimšíka, autora dvou sbírek experimentální poezie a tří novel, které vyšly pod názvem Hegemonie. Právě z tohoto titulu bude ostravským návštěvníkům předčítat.

pátek 26. července se představí Petr Borkovec, básník, prozaik a autor knih pro děti. Mimo to se věnuje také překladu, redakční práci a publicistice. Za titul Ochoz získal v roce 1995 Cenu Jiřího Ortena. Z jeho dalších děl pak jmenujme například Herbář k čemusi horšímuVěci našeho života či Lido di Dante. Čtení Petra Borkovce začíná ve 20.30 v Divadle „12“, ostatně jako všechna ostravská čtení. Kompletní program najdete na stránkách Měsíce autorského čtení.

Kromě Měsíce autorského čtení se příští týden koná i pěkná akce pro ty nejmenší. V pondělí 22. července pořádá Masarykova veřejná knihovna ve Vsetíně Venkovní čtení a zpívání s Vdolkem pro děti. Akce se koná na Dolním náměstí před knihovnou a děti se mohou těšit na hudebně vokální seskupení Spolek Vdolek, který jim bude předčítat a také samozřejmě zpívat. Čtení začíná v 10.00. V případě nepříznivého počasí se uskuteční v dětské knihovně.

Všechny akce najdete přehledně v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář