Koncentrovaná směs duchů, strašidel a jiných stvoření

Bubaci-perex
Kniha Bubáci od Radovana Krátkého představuje spolehlivou stálici knihoven mnoha generací. Nyní vychází v novém vydání a na svých listech nechává ožít proslulé i méně známé přízraky, duchy a strašidla, jež vytvořila lidská fantazie.

Kniha Radovana Krátkého Bubáci s podtitulem Malý přírodopis duchů, přízraků a strašidel vyšla poprvé v roce 1961 a v paměti ji má nejedna generace. V lehce rozpustilém duchu – a s pomocí nepřekonatelných ilustrací Miroslava Váši – nám autor přivádí před oči strašidla, přízraky a další roztodivná stvoření, která se zrodila v lidské fantazii. Kromě těch známějších, jako jsou Bazilišek, Bezhlavý jezdec, Diblík, Hejkal, Ježibaba, Klekánice či Meluzína, tu najdeme i Nemodlenku, Zimnici, Škrabinožku a Rýbrcoula.

Bubáci

aneb malý přírodopis duchů, přízraků a strašidel
Autor: Radovan Krátký
Ilustrace: Miroslav Váša

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 175×248 mm
ISBN: 978-80-7601-108-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Bubáci vydalo nakladatelství Vyšehrad.

 

Ukázka z knihy

Anděl

Andělé obecní – abychom tak řekli – mají jako všichni pernatci dvě nohy, hlavu a dvě křídla na hřbetě nebo za ušima. Mezi ptáky je ovšem zařaďovat nemůžeme, protože nemají zobák.
Dědečkové dnešních andělů však ještě zobák mívali. Babylónští andělé měli ptačí hlavu, lidské ruce, lidské nohy a na zádech jim viselo několik párů křídel. Jiným zase rostly veliké fousy.
Dnešní andělé jsou bezvousí a mohou se holit jitrnicí, protože mají pořád tváře jako jablíčka.
Když mají andělé pochvíli, sedne si jich několik do kroužku, jeden zazpívá: Aááá – a potom všichni dohromady zpívají různé písničky. Těmto pěveckým souborům se říká kůry andělské. (str. 13)

Celou kapitolu o andělech i několik dalších úryvků nabízí nakladatel na svých stránkách.

 

O autorovi

Spisovatel, dramatik, humorista a překladatel Radovan Krátký (1921–1973) byl skutečný polyhistor. Začínal v roce 1947 jako redaktor v nakladatelství Evropský literární klub a pak Československý spisovatel, v letech 1951–1957 působil též v časopise Dikobraz. Od roku 1957 se plně věnoval literatuře a překladu, s výjimkou let 1961–1962, kdy byl dramaturgem Divadla Spejbla a Hurvínka.

Je autorem řady humoristických a satirických próz a divadelních her, a také editorem a překladatelem v oblasti středověké makarónské a žákovské poezie. Přispíval též do řady periodik a spolupracoval s rozhlasem a filmem, např. s Karlem Zemanem na scénáři k filmu Ukradená vzducholoď. V četných překladech z francouzštiny a italštiny se soustřeďoval na objevování textů českému čtenáři neznámých, a to i v případě proslulých autorů, jako byl např. Voltaire. I zde dával přednost textům humoristickým a satirickým, v nichž mohl uplatnit svou nápaditou práci s jazykem, věnoval se nicméně i dílům náročným a esteticky vytříbeným. Ve Vyšehradu vyšel jeho výbor francouzských rozverných veršů pod názvem Galantní poezie (2014).

Zdroj informací: Vyšehrad


logoVysehrad_240x120

Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu. Nakladatelství je součástí společnosti Albatros Media.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBubáci
aneb malý přírodopis duchů, přízraků a strašidel

Krátký, Radovan

Vyšehrad, 2019

Napsat komentář