Paralely a kontrasty náboženských systémů

Oskar-a-ruzova-pani-perex
Tři dojemné a silné příběhy v jedné knize nabízí francouzský autor Eric-Emmanuel Schmitt. Skrze formu dětského vyprávění zdůrazňuje podobnosti i rozdíly tří náboženských směrů – křesťanství, judaismu a islámu s přihlédnutím k člověku a jeho rozumu.

V souboru tří dojemných příběhů autor formou jednoduchého, dětského vyprávění vykresluje paralely i kontrasty mezi náboženskými systémy (křesťanstvím, judaismem, islámem) a dokazuje, že vždy by měla rozhodovat v první řadě lidskost. V příběhu Oskar a růžová paní vede umírající desetiletý Oskar kouzelný dialog se svou ošetřovatelkou o hodnotách lidského života a rozhodne se napsat Bohu. V části Pan Ibrahim a květy Koránu se ujímá osiřelého židovského chlapce starý muslim z jeho ulice a podnikne s ním cestu do své rodné země. V Noemově dítěti je hrdinou příběhu malý Josef, kterého společně s dalšími židovskými dětmi za války ukrývá katolický kněz. Zatímco děti musí chodit na mši do kostela, otec Pemza se učí hebrejsky a sbírá předměty patřící do dědictví národa, který stál před vyhlazením.

 

Oskar a růžová paní

Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
Přeložily: Denisa Kerschová-Brosseau, Zdenka Kovářová 

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7407-444-8
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Oskar a růžová paní vydalo nakladatelství Garamond.

 

Ukázka z knihy

„Vy znáte někoho, kdo je rád, že umře?“
„Znám. Moje matka byla taková. Na smrtelné posteli se labužnicky usmívala, byla netrpělivá, nemohla se dočkat, až zjistí, co se stane potom.“
Na to jsem neměl odpověď. Zajímalo mě, co bude vyprávět dál, tak jsem chvíli beze slova přemýšlel nad tím, co mi řekla.
„Většina lidí ale vůbec není zvědavá. Lpějí na tom, co mají, jako veš v uchu holohlavého. Vezmi si třeba Plác Pudingovou, mou irskou sokyni, sto padesát kilo na lačno ve spodním prádle ještě před slenicí Guinessu. Vždycky mi říkala: ‚Je mi líto, ale já umírat nebudu, já s umíráním nesouhlasím, nic takového jsem nepodepsala.‘ To se teda pletla. Nikdo jí neřekl, že život bude napořád, nikdo! Umíněně tomu věřila, stále se vzpouzela, odmítala myšlenku na smrt, až z toho začala trojčit a upadla do deprese, zhubla, přestala zápasit, na konci vážila jen třicet pět kilo, vypadala jak rybí kostřička a rozpadla se na kousky. Stejně umřela jako všichni, ale tím že pořád myslela na smrt, zkazila si život.“ (str. 46)

 

O autorovi

Eric-Emmanuel Schmitt (nar. 1960 v Belgii) je v současné době jedním z nejpřekládanějších francouzsky píšících autorů. Po studiích filozofie zakončených doktorátem vyučoval počátkem 90. let filozofii i na univerzitě v Chambéry, ale po velkém úspěchu svých divadelních her se začal věnovat pouze psaní. V současné době žije v Bruselu. Je autorem dvou desítek divadelních her a mnoha novel a románů. V Garamondu již vyšel jeho zajímavě pojatý výklad Ježíšovy smrti v románu Evangelium podle Piláta (1998, česky 2005). V několika divadelních nastudováních byl v České republice uveden příběh Oskar a růžová paní, který čtenář najde v tomto souboru, jenž se stal zároveň prvním Schmittovým bestsellerem.

Zdroj informací: Garamond


Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let. Zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří Případy soudce Ti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOskar a růžová paní

Schmitt, Eric-Emmanuel

Garamond, 2019

Napsat komentář