Mělo smysl založit republiku?

Stalo to za to
Vladimír Kučera spojil síly s Karlem Kučerou a připravili knihu postavenou na rozhovorech s významnými osobnostmi z různých oblastí a s různými názory. Hlavní otázka zněla: Stálo vůbec za to zakládat republiku?

Vybudovali jsme funkční stát? Kde je hranice mezi vlastenectvím a nacionalismem? Stálo vůbec za to zakládat republiku? Moderátor pořadu Historie.cs Vladimír Kučera a Karel Kučera položili tyto a podobné otázky osobnostem z různých oblastí a různých názorů, mezi nimiž jsou Petr Pithart, Karel Schwarzenberg, Daniel Kroupa, Jan Rychlík i naši sousedé z Polska či Slovenska. Texty doplňuje kreslený humor autora populárního měsíčníku Sorry.

Ukázka z knihy

Stálo to za to s Petrem Blažkem

Mělo to smysl? Měl smysl rozpad Rakouska-Uherska a vznik Československa?
Pokud bych měl mluvit jako historik, tak se samozřejmě budu vztekat, že je to otázka, která není na místě, protože historik nemá posuzovat, zda něco mohlo vzniknout, nebo nevzniknout, když to prostě vzniklo, existovalo a v nejrůznějších variantách existuje. Mohu popsat, jaké důvody ke vzniku Československa  vedly, jaké byly motivace konkrétních lidí, jaké byly tehdejší ohlasy v místní společnosti a společnostech okolních zemí, jaký to mělo mezinárodní kontext, význam a podobně. Tak bych odpověď pojal coby historik.

Stálo to za to?

Autor: Vladimír Kučera, Karel Kučera

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 215×255 mm
ISBN: 978-80-7448-085-0
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Stálo to za to? vydalo nakladatelství Edice České televize.

O autorech

Karel Kučera (* 1978, Opočno) vystudoval archeologii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, kde se věnoval problematice přemyslovských hradišť. Nyní pracuje v oddělení Kancelář památky světového dědictví Magistrátu hlavního města Prahy.

Vladimír Kučera (* 1947), novinář, scénárista a komentátor. Po absolvování Fakulty žurnalistiky pracoval v Ústavu zdravotní výchovy Praha, externě spolupracoval s „dětskou redakcí“ Československé televize, pod pseudonymem Ladislav Kučírek psal sloupky do přílohy Mladé fronty. Po roce 1990 se stal redaktorem deníku Práce, spoluzakládal deník Prostor, pak pracoval v Lidové demokracii a Večerní Praze. Od roku 1998 je na volné noze. Externě spolupracuje s Českou televizí, je spoluautorem a moderátorem pořadu Historie.cs. Dramaturgicky se podílel na několika televizních diskusních cyklech, autorsky pak na satirickém pořadu Stalo se… Jako scenárista byl u zrodu některých dokumentů (např. Začátek konceHokej, hokej, hokej… atd.), spolupracoval na sérii dokumentů k průběhu roku 1989 Labyrintem revoluce, na cyklu Konečné řešení o atentátu na R. Heydricha, na řadě dokumentů Neznámí hrdinové, na cyklu Sbohem, Československo. Je autorem mnoha komentářů a článků. Podle jeho novely Blázni a děvčátka natočil Karel Kachyňa stejnojmenný film. Napsal řadu textů písní pro Hanu Hegerovou, Petru Černockou, Zdeňka Mertu…

Informace o autorech pochází z webových stránek nakladatelství Vyšehrad.


Pod značkou Edice ČT se Česká televize od roku 2006 věnuje vydavatelské činnosti ve snaze přiblížit divákům oblíbené pořady a osobnosti spojené s Českou televizí na DVD či formou knih. Populární postavičky z dětských pořadů ztvárňuje i jako hračky, soutěžní formáty připravuje do podoby společenských her.

Doporučení:
Share

Napsat komentář