Nenechte si ujít v týdnu od 8. do 14. července 2019

nenechte_si_ujit
Máme tu další letní týden. Pokud si zrovna nebudete užívat zasloužené dovolené, určitě si nenechte ujít autorská čtení, která se příští týden konají v Brně a Ostravě v rámci projektu Měsíc autorského čtení.

V Brně i Ostravě se v rámci Měsíce autorského čtení opět můžete těšit na zajímavé české i zahraniční autory. V Brně se čtení konají v Divadle Husa na provázku, v Ostravě pak v Divadle „12“.

Nejdříve se podíváme do Brna. Hned v pondělí 8. července můžete poznat dalšího rumunského spisovatele. Od 19.00 totiž bude mít autorské čtení rodák z Bukurešti Filip Florian, který se proslavil hlavně románem Malíčky, v němž popisoval iracionální atmosféru v Rumunsku v devadesátých letech. V Brně bude číst ze své zatím poslední knihy Všechny sovy, která ukazuje nezkažený dětský pohled na komunistický režim. Hned v úterý 9. července se pak od 20.30 můžete těšit na dalšího zahraničního autora, a to na ukrajinského básníka Myroslava Lajuka, který za své sbírky získal již mnohá ocenění a jeho díla jsou překládána i do cizích jazyků, včetně češtiny. Ve středu 10. července můžete zajít na čtení Davida Zábranského, novináře, dramatika a právníka. V roce 2006 získal cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Vyšlo mu již sedm próz a číst bude z té zatím poslední, Logoz. Toto čtení začne v 20.30. Kompletní program autorského čtení v Brně najdete na stránkách projektu.

A na která čtení se můžete těšit příští týden v Ostravě? V pondělí 8. července se představí rumunská dramatička, novinářka a prozaička Alina Nelega. V šestatřiceti letech uvedla svoji první divadelní hru a o rok později založila Dramafest, divadelní festival zaměřený na současné rumunské drama. V Ostravě bude od 19.00 číst ze své knihy Amálie dýchá zhluboka. V úterý 9. července dorazí také polská spisovatelka Weronika Murek, která již za svoji první sbírku povídek Uprawa roślin południowych metodą Miczurina získala Literární cenu Witolda Gombrowicze. Nedávno jí pak vyšla sbírka divadelních her Feinweinblein. Její čtení začíná ve 20.30. V neděli 14. července se můžete těšit na čtení Miloše Doležala, spisovatele a novináře. Nejčastějšími tématy jeho děl jsou křivdy, bezpráví a teror druhé světové války. Vydal již přes dvacet knih, nejvíce zazářil románem Jako bychom dnes zemřít měli a zajímavý je i jeho zatím poslední titul Čurda z Hlíny, ze kterého bude od 20.30 návštěvníkům divadla číst. Která další čtení v Ostravě příští týden proběhnou, zjistíte na oficiálních stránkách Měsíce autorského čtení.

V příštím týdnu se podíváme i do hlavního města. Na pražské náplavce pod Výtoní na Avoid Floatting Gallery se koná festival Knihovna na vlnách. V úterý 9. července zde proběhne Česko-německý literární večer. Během něj vystoupí německý básník Steffen Popp, český básník Milan Děžinský a překladatelka Eva Marková. Hostem večera bude ředitel Haus für Poesie, pan Thomas Wohlfahrt. Těšit se ale můžete i na hudební program, na akci vystoupí Vojtěch Urbánek. Začátek je naplánován na 19.30, Bibliobus Oskar bude u Avoid Floatting Gallery od 18.00 do 21.30.

Všechny akce najdete přehledně v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář