Na cesty!

Tipy_Na cesty
Dnes budeme cestovat po světě i napříč jeho dějinami. Připomeneme si původních sedm divů světa, navštívíme jedinečný Izrael a dozvíme se, kde se nacházely komunistické lágry. Vydejte se s námi.

Oblíbená kniha Za sedmi divy světa Vojtěcha Zamarovského teď vychází v novém vydání nakladatelství Argo. Užijte si popis sedmi původních divů světa a zajímavé informace o době jejich vzniku.

Za sedmi divy světa

Autor: Vojtěch Zamarovský

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 210×213 mm
ISBN: 978-80-257-2460-6
Doporučená cena: 777 Kč

Knihu Za sedmi divy světa vydalo nakladatelství Argo.

Dnes již klasické dílo známého popularizátora starověkých dějin a plodného spisovatele a jednoho ze zakladatelů žánru literatury faktu v tehdejším socialistickém Československu Vojtěcha Zamarovského (1919–2006) vyšlo před více než 50. lety (1960, slovensky, 1963, česky). Od té doby vycházelo znovu a znovu a vždy si našlo nové a nadšené čtenáře. Toto revidované, aktualizované a doplněné vydání s kvalitní obrazovou přílohou zahrnuje mapy, fotografie, klasické i nejnovější rekonstrukce těchto dávno zaniklých starověkých staveb a uměleckých děl. Před námi tak znovu vyvstanou egyptské pyramidy, visuté zahrady Semiramidiny, Artemidim chrám v Efesu, Feidiův Zeus v Olympii, mauzoleum v Halikarnassu, Rhodský kolos a maják na ostrově Faru i se svými pohnutými osudy. Nové vydání zachovává to, co bylo pro knihy Zamarovského tak typické: vyprávění, které přináší kromě zajímavé části dějin a poutavého příběhu i množství historických faktů podaných s velkou zručností, takže i nudná fakta se stávají zajímavou historií. Díky doprovodným textům českého klasického archeologa Ladislava Stanča (*1977) a dalších badatelů se však daří zasadit historii sedmi divů starověkého světa i do kontextu současného historického bádání. Revidované a doplněné vydání dnes již klasické knihy o sedmi divech starověkého světa (egyptské pyramidy, visuté zahrady Semiramidiny, Artemidin chrám v Efesu, Feidiův Zeus v Olympii, mauzoleum v Halikarnassu, Rhodský kolos a maják na ostrově Faru.

 

Ukázka z knihy

Prvním divem světa jsou tedy egyptské pyramidy. – Proč?
Pro svou mohutnost: „Hory kamenů, postavené na horách kamenů,“ říká Filón.
Pro svou velkolepost: „Nejúžasnější architektonická myšlenka, která nemůže být překonána,“ říká Goethe.
Pro svou nákladnost: „Marnivá pýcha faraonů, která stála nepředstavitelné peníze,“ říká Plinius.
Pro svůj věk: „Všechno na světě má strach z času, ale čas má strach z pyramid,“ říká arabské přísloví.
I pro vlastnosti, které nemají: „Svou polohou stravují pyramidy svůj stín, takže jej není vidět,“ říká Hyginus a po něm Cassiodorus.
Nebylo člověka, který by před nimi nestanul v úžasu. Helikoptéru, která se nad ně pověsí, aby nám poskytla pohled, jejž si nemohli dovolit jejich tvůrcové, považujeme za samozřejmost. Pro zkamenělou geometrii u Nilu však nenacházíme superlativ, který by vystihl náš dojem a nebyl tisíckrát opakovanou banálností. (str. 21)

 

Vojtěch Zamarovský

Vojtěch Zamarovský (1919–2006), slovenský spisovatel a překladatel, popularizátor dějin a mýtů starověku patřil k zakladatelům žánru literatury faktu v tehdejším Československu. Vystudoval právnickou fakultu, působil však především ve Státním nakladatelství krásné literatury, později se věnoval již jen vlastní tvorbě či překladům z angličtiny, němčiny či francouzštiny. Spolupracoval rovněž s televizí (seriál Velké civilizace starověku). Z jeho rozsáhlého a dodnes oblíbeného díla stojí za to jmenovat např. Za sedmi divy světa, 1960; Za tajemstvím říše Chetitů, 1962; Na počátku byl Sumer, 1966; Bohové a hrdinové antických bájí, 1969; Jejich veličenstva pyramidy, 1977 či převyprávění sumerského Eposu o Gilgamešovi (1975), Vergiliovy Aeneis (1981), anebo zpracování osudu Egypťana Sinuheta (1987).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

————————————————

Nádherná země dramatických i malebných kontrastů, bohaté a vzrušující historie, úchvatných přírodních scenerií a nevšední krásy, to vše je Izrael. Poznejte ho blíže díky populárnímu průvodci z řady Bradt, jehož autorkou je Samantha Wilsonová.

Izrael

Autorka: Samantha Wilsonová
Přeložil: Jan Sládek

Počet stran: 400+12
Vazba: brožovaná
Formát: 129×198 mm
ISBN: 978-80-7565-470-0
Doporučená cena: 548 Kč

Knihu Izrael vydalo nakladatelství Jota.

Navštivte zemi kontrastů a křižovatku světových náboženství. Izrael je místem, kde se prolínají tradice tří náboženství – judaismus, křesťanství a islám, kde je starověká architektura podpírána tou moderní, kde se setkává Východ se Západem. Izrael je země plná kontrastů, která vás nadchne rozlehlými lesy, malebnými údolími, velkolepými horami, prudkými řekami či nekonečnými pouštěmi. Lákají vás poutní místa, nebo raději na vlastní kůži vyzkoušíte léčebné účinky Mrtvého moře? Dáte přednost starým jeruzalémským uličkám, nebo toužíte poznat ruch tepajícího Tel Avivu? Tím vším vás provede průvodce po Izraeli z prestižní britské řady Bradt. Díky němu budete přesně vědět, na kterém trhu prodávají ty nejsladší fíky nebo které muzeum nesmíte na své cestě vynechat! V průvodci najdete tipy na nejlepší bydlení, stravování a zábavu ve všech městech, která by vás mohla zajímat, dle vašich finančních možností. Ať už tedy vyrážíte na luxusní dovolenou, nebo s batohem vstříc dobrodružství, je pro vás tento průvodce ideální volbou.

 

Ukázka z knihy

Jeruzalém
V roce 1967 Izrael okupoval Východní Jeruzalém včetně Starého města a celý Jeruzalém prohlásil za nedělitelné hlavní město. Právního potvrzení se anexe dočkala ze strany Izraele v roce 1980. Podle mezinárodního práva je sice okupace Východního Jeruzaléma považována za nezákonnou, ale pro účely tohoto průvodce a pro usnadnění orientace jsme celé město zahrnuli do jedné kapitoly. Podrobnější popis současné situace najdete v našem průvodci Palestinou.
Když sledujete úchvatný západ slunce nad střechami jeruzalémských domů tvořících nezaměnitelné panorama bílých stěn, jen stěží si představíte, že stejné představení tu v minulosti zažívaly miliony lidí. Jeruzalém (hebrejsky Jerušalajim, arabsky al-Kuds) je bezpochyby nejuctívanější a nejobdivovanější město světa a současně jedno z míst, o které se v minulosti takřka neustále bojovalo. Jeho obyvatelé mu postupně vtiskli neopakovatelný ráz a proměnili jej v tavící kotel početných kultur a náboženství, jedinečné a neopakovatelné místo a cíl nesčetných poutníků, takže není divu, že jsou na něj patřičně hrdí a jsou připraveni bránit jej do posledního dechu. (str. 91)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Samantha Wilsonová

Samantha Wilsonová bydlí ve Velké Británii, ale v Izraeli několik let žila a stále jej pravidelně navštěvuje. Prozkoumala každý jeho kout, potkávala se s lidmi, odkrývala fascinující příběhy a učila se o hluboce zakořeněných kulturách. Kromě dvou předchozích vydání průvodce Izrael nakladatelství Bradt napsala spoustu dalších průvodců a také článků pro širokou škálu publikací, které zahrnují i National Geographic Traveller. Samantha nyní žije na venkově v hrabství Somerset, kde může psát s výhledem na vlnící se krajinu. Pravidelně jezdí do Izraele cestovat, provádět výzkum a navštěvovat manželovu rodinu. Země, kterou původně neměla ani navštívit, se stala jejím druhým domovem.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Kniha Komunistické lágry Jiřího Padevěta provede čtenáře lágry zřízenými totalitním komunistickým režimem na území dnešní ČR. Jak se místa internace a násilí změnila od 50. let 20. století?

Komunistické lágry

Tábory nucené práce, nápravně pracovní tábory, pracovní útvary vězňů a internační místa duchovních 1948 až 1962
Autor: Jiří Padevět

Počet stran: 312
Vazba: vázaný blok
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-200-2977-5
Doporučená cena: 385 Kč

Knihu Komunistické lágry vydalo nakladatelství Academia.

Autor postupuje tradiční metodou místopisného průvodce a přibližuje čtenáři místa v dnešní České republice, na kterých totalitní komunistický režim zřídil lágry a která jsou neodmyslitelně spojená s komunistickým terorem, páchaným na nevinných obětech. Průvodce zachycuje období od roku 1948 do počátku 60. let minulého století. Většina lokalit, kde existovaly tábory nucené práce, pracovní tábory nebo nápravně pracovní tábory, tedy místa internace a násilí zřízená komunistickým režimem, vypadá dnes zcela jinak než v padesátých letech a čtenáře jejich proměna překvapí. Nejen proto je nutné připomínat, co a kdy se na těchto místech odehrálo. Je důležité pamatovat si, kdo za tímto smutným obdobím stál, abychom se vyhnuli jeho opakování.

 

Ukázka z knihy

Táboru velel nejdříve strážmistr SNB František Malina, který tábor jako TNP likvidoval a jehož vystřídal vrchní strážmistr František Paleček, pozdější velitel tábora Rovnost. Od roku 1954 byl velitelem tábora kapitán SNB Jaroslav Slánský, který byl během nacistické okupace vězněn v koncentračním táboře a k vězňům se choval mírněji než předchozí velitel. Nejdéle velel táboru vrchní strážmistr SNB Ladislav Schamberger,226 přezdívaný vězni Prasečí hlava nebo Prasečkář, který nechal vytvořit z kriminálních a retribučních vězňů lágrové trestné komando, které se vyžívalo v šikanování a bití politických vězňů. Dalším iniciátorem tohoto jednání, při kterém retribuční vězni, tedy nacisté a kolaboranti, a vězni kriminální byli pověřováni týráním politických vězňů, byl osvětový referent Jaroslav Kvapil, přezdívaný Hnusák, protože tímto slovem oslovoval většinu vězňů. (str. 55–56)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jiří Padevět

Jiří Padevět se narodil v roce 1966 v Praze, kde žije dosud. Po studiu geodézie, práci zeměměřiče a pedagoga pracoval jako knihkupec. Od roku 2006 je ředitelem Nakladatelství Academia. Mezi jeho zájmy patří především historie českých nakladatelů a knihkupců, druhý odboj, obrněná technika nacistického Německa, historie Šoa a pražský místopis. Je mj. autorem knih Cesty s Karlem Hynkem MáchouOstny a oprátkyZa dráty, Průvodce stalinistickou Prahou 1948–1956 či Průvodce protektorátní Prahou, za kterou obdržel cenu Magnesia litera kniha roku, Magnesia litera za literaturu faktu a Slovník roku. V roce 2014 vydal knihu mystifikací Poznámky k dějinám. Je nositelem pamětní medaile Operace Anthropoid.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám naše cesty do světa i historie? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa sedmi divy světa

Zamarovský, Vojtěch

Argo, 2019

zobrazit info o knizeIzrael

Wilsonová, Samantha

Jota, 2019

zobrazit info o knizeKomunistické lágry
Tábory nucené práce, nápravně pracovní tábory, pracovní útvary vězňů a internační místa duchovních 1948 až 1962

Padevět, Jiří

Academia, 2019

Napsat komentář