Od lidových po moderní pohádky

tipy_pohadky-na-dobrou-noc
Pohádky se vyprávějí už celá staletí. Dříve se jednalo o lidové pohádky, které čerpaly z tradic a folkloru. V dnešní době si mohou dětští čtenáři vybírat ze široké škály moderních pohádek podle toho, co je zajímá. Současné nebo tradiční? Které jsou vám bližší?

Kořeny lidových pohádek sahají do hluboké historie české literatury a písemnictví. Důkazem toho je soubor těchto pohádek pro malé čtenáře, který sestavil folklorista pocházející z Podkarpatské Rusi Oldřich Sirovátka.

Výbor lidových pohádek pro menší čtenáře.
O prasátku s červenou pantličkou a stříbrným zvonečkem
Jak houser oklamal lišku
O chytré lišce, hloupém havranu a ještě hloupějším vlkovi
Jak svět odplácí
O cukráčkovi
Jak šlo vejce na vandr
O Bejvalíčkovi
Jak sedlák vyzrál na vlka
Jak chtěl vlk sežrat berana a kobylu
O pastýři, co rozuměl řeči zvířat
O kobylím vejci
O mlsné myšce
Jak myška pomohla lvovi
Jak pes šil vlkovi boty
O psí službě
Proč zajíc běhá po světě
Proč holub staví děravé hnízdo
Proč liška nemá ráda vránu
Jak liška a rak spolu hospodařili
O lištičce a vlkovi
O lenošném Honzovi
O Jankovi
O Placuškovi
O podvedeném čertu

Ukázka z knihy

Vetre cerny vetre ty mas vetsi silu nad mraky

Větře černý větře ty máš větší sílu nad mraky?

Autor: Oldřich Sirovátka
Ilustrovala: Dora Lukášová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 165×237 mm
ISBN: 978-80-7364-087-3
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Větře černý větře ty máš větší sílu nad mraky? vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

O autorovi

Oldřich Sirovátka se narodil 8. září 1925 v ukrajinské Teresvě, kde jeho otec, bývalý legionář v Itálii, sloužil jako praporčík na četnické stanici. Po maturitě byl zaměstnán jako pomocný hornický dělník v oslavanském dole Kukla. Na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně vystudoval filozofii, český jazyk a národopis.
Svůj odborný zájem zasvětil slovesnému folkloru v celé šíři, nejen jeho nejrozsáhlejším žánrům, tedy textové části lidové písně a her lidového divadla, pohádce a pověsti, ale pozornost věnoval i malým formám lidové slovesnosti, které jinak nestály v popředí dobového výzkumného trendu, např. spontánní pouliční nápisy, anekdoty či vzpomínková vyprávění ze života.

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal

————————————————

První svazek z plánované devítidílné edice lidových pohádek se zaměřuje na zvířecí pohádky. Zatímco dětští čtenáři si užijí krásné vyprávění, dospělí se mohou prostřednictvím odborných komentářů a poznámek blíže seznámit s českou folkloristikou.

Nová komentovaná edice lidových pohádek při­náší v devíti svazcích ucelený přehled všech českých (ve smyslu územním i jazykovém) pohádek a humorek. Podává tak důležitou informaci o jednom z aspektů života našich předků a zároveň lépe osvětluje vnímání a přijímání pohádkových motivů v současném medi­álním světě. Jednotlivé pohádkové texty jsou určeny čtenářům jak laickým, tak odborným, jimž jsou kromě samotných textů pohádek určeny odborné komentáře a poznámky.
První svazek plánované edice, která se snaží splatit dluh, jejž česká folkloristika vůči veřejnosti má, je věno­ván zvířecí pohádce. Následovat budou díly s kouzel­nými pohádkami, dále s legendárními, novelistickými a žertovnými.

Ukázka z knihy

Myšlenka vytvořit úplný soupis českých lidových pohádek a humorek není v českém prostředí samozřejmě nová. Spíše naopak, čeští folkloristé patřili svého času k průkopníkům snah o katalogizaci těchto útvarů lidové slovesnosti, zmínit můžeme např. první systematické zpracování německých lidových pohádek ze starších sběrů bratří Grimmů, které vedl Johannes Bolte za spoluúčasti Jiřího Polívky (1858–1933). (str. 9)

České lidové pohádky I

Zvířecí Pohádky a bajky
Editor: Jaroslav Otčenášek

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 145×213 mm
ISBN: 978-80-7601-098-1
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu České lidové pohádky I vydalo nakladatelství Vyšehrad. A nezapomeňte na zbytek ukázky.

O autorovi

PhDr. Jaroslav Otčenášek, Ph.D., je pracovníkem Oddělení historické etnologie Etnologického ústavu AV ČR. Přednáší na Katedře jihoslovanských a balkani­stických studií FF UK v Praze a na Katedře bohemistiky UJEP v Ústí nad Labem.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad

————————————————

V prvním pohádkáři měly hlavní roli princezny, tentokrát se představí jiné pohádkové bytosti. Tři víly si vyprávějí napínavé, strašidelné, ale i zábavné příhody a nechají čtenáře nakouknout pod roušku vílího světa.

Lesní víla Zvonimíra, stromová víla Olšinka a vodní víla Vodomilka si vyprávějí příběhy o vílách z tvého okolí i dalších koutů světa. Dozvíš se od nich, co všechno víly dělají, jaké mají povinnosti, jak pomáhají lidem v nouzi a také jak některé dokážou být zlomyslné.
Napínavé a někdy i strašidelné příhody z vílího života ti ukážou svět pohádkových bytostí, o nichž jsi dosud neměla ani tušení.

Ukázka z knihy

Jednou se šla lesní víla Zvonimíra projít po okolí. Byla nejvězdavější, či lépe řečeno nejzvídavější, ze všech víl z lesa, ve kterém pobývala. Byla z nich zároveň také nejvzdělanější, protože časo chodívala na dlouhé vycházky a přitom pozorně sledovala a zapamatovala si všechno, co kolem sebe viděla. (str. 7)

Pohadkar o vilach

Nezapomeňte na další ukázku.

Pohádkář: O vílách

Autor: Hynek Klimek
Ilustrovala: Zdeňka Študlarová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-0879-4
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Pohádkář: O vílách vydalo nakladatelství Grada. A můžete si přečíst i pohádkář o princeznách.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVětře černý větře ty máš větší sílu nad mraky?

Sirovátka, Oldřich

Lukáš a syn, 2019

zobrazit info o knizeČeské lidové pohádky I
Zvířecí Pohádky a bajky

Otčenášek, Jaroslav

Vyšehrad, 2019

zobrazit info o knizePohádkář: O vílách

Klimek, Hynek

Grada, 2019

Napsat komentář