Zahrajte si o příběh o hrozbách umělé inteligence

organon-perex
Laura si původně Organon vytvořila jako náhradu nejlepší kamarádky, které by se mohla svěřovat, ale jak sama dospívá, mění se spolu s ní i tato původně jednoduchá umělá inteligence. A nyní přišel čas se rozhodnout, jestli chce Organon představit světu.

Budoucnost, která je blíže, než si myslíme

Rok 1997. Sedmnáctiletá Laura Bowová vytváří jednoduchou umělou inteligenci – Organon, který má zpočátku jen plnit roli vrby pro její adolescentní frustrace a nahrazovat jí nejlepší kamarádku. Ale jak Laura dospívá, Organon se proměňuje spolu s ní a zná ji líp, než zná ona sebe samu.

Svět se mění k nepoznání a lidské životy jsou stále více ovládány technologiemi. Jistá nadnárodní korporace vyvíjí umělou inteligenci podobnou Organonu, ovšem bez bezpečnostních pojistek a jakýchkoli morálních zásad. Laura se musí rozhodnout, jestli chce Organon představit světu. Je si vědoma toho, že pokud by se dostal do špatných rukou, mohly by být jeho schopnosti zneužity. Ale co když je Organon jediná věc, která dokáže lidstvo zachránit, dřív než samo na sobě napáchá nevratné škody?

Organon je silný příběh o lásce, ztrátě a naději. Děsivý a dojemný pohled na to, kým jsme a kým bychom mohli být, kdybychom si to dovolili.

 

Organon

Autor: James Smythe

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Alžběta Lexová
Počet stran: 416
Vazba: pevná
Vydáno: 4/2019
ISBN: 978-80-7577-797-3

Přečtěte si více o knize Organon, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

O autorovi

James Smythe (nar. 1980) získal doktorát na univerzitě v Cardiffu, kde také vyučoval. Nyní žije v Londýně, působí jako lektor tvůrčího psaní na University of Roehampton, přispívá do deníku The Guardian a je autorem scénářů k videohrám. Napsal několik úspěšných románů, kniha The Machine (Stroj, 2013) se dostala do užší nominace na prestižní cenu Arthura C. Clarka za nejlepší sci-fi roku. V současné době pracuje na scénáři k zatím tajnému blockbusteru od společnosti Sony.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Organon

Když v roce 1997 začala sedmnáctiletá Laura pracovat na vývoji jednoduché umělé inteligence, netušila, že ji Organon brzy bude znát lépe než ona sama sebe. O několik let později se dozvídá, že podobnou technologii vyvíjí i velká korporace, ovšem bez jakýchkoliv morálních zásad a především bez jakýchkoli bezpečnostních pojistek. Laura se musí rozhodnout, zda svůj Organon odhalit a nabídnout tak lidstvu možnost zachránit se dříve, než bude pozdě. Přečtěte si, jak se rozhodne, ve strhujícím sci-fi příběhu o skrytých hrozbách umělé inteligence. Autorem je James Smythe.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Organon vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Organon
probíhá od 16. do 29. května 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 sci-fi romány Organon

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOrganon

Smythe, James

Host, 2019

Napsat komentář