Nemoc zvaná Alzheimer

Alzheimer
Alzheimerova choroba představuje civilizační problém, o kterém se zatím veřejně moc nemluví. Následující kniha přináší příběhy konkrétních lidí, kteří touto nemocí trpí, a zároveň ji lze využít jako rádce, jak o tyto osoby pečovat a věnovat se jim.

Alzheimerova choroba je v populaci velmi rozšířená. Přesto zůstává pro většinu z nás opředena nejen tajemstvím, ale často i mýty a falešnými představami. Tato kniha vnáší světlo do tohoto neznáma a nenásilnou a srozumitelnou formou nás uvádí do světa osob trpících demencí. Na konkrétních příkladech ze života autorka ukazuje, že nemocný člověk zůstává lidskou bytostí, se svými smutky, náladami, osobitým smyslem pro humor a zejména právem na život. Ačkoli toto onemocnění oloupí postiženého o krátkodobou paměť, neubírá mu schopnost vnímat přítomný okamžik a radovat se z něj – autorka nabízí nepřeberné množství rad a nápadů, jak pro nemocné vytvořit okamžiky radosti, které v nich zanechají pocit štěstí.
Kniha je neocenitelným pomocníkem pro všechny, kteří pečují o osoby postižené demencí v domácím prostředí nebo pečovatelském zařízení. Péče o nemocné je náročná jak po stránce fyzické a psychické, tak i časové a hmotné. Pečující najdou v knize návrhy, jak se vypořádat s obtížnými rozhodnutími a jak čelit situacím a problémům, jimž jsou dennodenně vystaveni, a přitom zachovat pacientovu lidskou důstojnost.

Ukázka z knihy

Cítíte se trochu unavení, když tu v jedné místnosti uvidíte pohodlné křeslo. Posadíte se a vtom na vás někdo zaječí: „Vypadněte z mého pokoje!“ a ještě vás na cestu přetáhne holí.
Teď už jen toužíte vrátit se domů, proto si to namíříte k východu, ale za sebou slyšíte: „Alice, tam nechoďte.“ Zatlačíte na dveře a spustí se alarm, jdete tedy k dalším dveřím, ale ty jsou zamčené. Příštího člověka, kterého potkáte, požádáte: „Vezmete mě domů? Bydlím ve Phillipsově ulici, číslo 1200.“ Odpoví vám: „Teď bydlíte tady.“ Propadnete panice a pomyslíte si: „Musím odsud zmizet.“
Takové jsou pacientovy pocity. Netuší, že dělá něco špatného, dokud se neobjevíme my a nezačneme ho napomínat. Dokonce do té doby nebyl ani zmatený! (str. 84)

Alzheimer

Dejte jim lásku a štěstí
Autorka: Jolene Brackey
Přeložila: Renata Hájková

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 150×230 mm
ISBN: 978-80-7553-633-4
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Alzheimer vydalo nakladatelství Triton. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Jolene Brackey je americká koordinátorka, pečovatelka a lektorka. Pomáhá lidem trpícím Alzheimerovou chorobou.

Doporučujeme

Pokud se o problematiku Alzheimerovy choroby zajímáte, máme pro vás pár knižních tipů k prostudování.

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAlzheimer
Dejte jim lásku a štěstí

Brackey, Jolene

Triton, 2019

Napsat komentář