Nenechte si ujít v týdnu od 25. února do 3. března 2019

nenechte_si_ujit
Únor je u konce a jaro už je skoro na dohled. Pojďme si zkrátit čekání nějakou literární akcí. I příští týden se jich koná mnoho, například do Prahy přijede hvězda francouzské literatury Delphine de Vigan.

Těšit se můžete také na křest knihy Váha inkoustu a v závěru týdne nás čeká také knižní festival v Ostravě – jak tedy sami vidíte, nudit se rozhodně nebudeme.

IMG_1051Týden začneme hned v pondělí 25. únoraJihočeské vědecké knihovněČeských Budějovicích. Zde se v rámci projektu Spisovatelé do knihoven setkáte s prozaičkou Radkou Denemarkovou. Napsala například knihy Příspěvky k dějinám radostiSpací vady či Peníze od Hitlera. Letos jí vyšla nová kniha inspirovaná pobytem v Číně Hodiny z olova. Setkání začíná v 18.00.

úterý 26. února se v Knihkupectví Luxor v mladoboleslavském Bondy Centru uskuteční autogramiáda Vratislava Kulhánka k jeho nové knize Cestou na hrad. Vratislav Kulhánek se do povědomí mnoha lidí zapsal v roce 2018, když kandidoval na prezidenta České republiky. Za sebou už toho ale má hodně, a proto se o svém životě rozhodl napsat knihu. Mimo jiné popisuje, jak se vypracoval až na šéfa mladoboleslavské Škodovky. Jeho novou knihu si můžete nechat podepsat od 16.00.

úterý 26. února do pražského Paláce knih Luxor zamíří příznivci francouzské literatury. Přijede sem totiž francouzská spisovatelka Delphine de Vigan a bude zde mít besedu, autorské čtení a autogramiádu. Můžete od ní znát knihy jako Podle skutečného příběhuAni později, ani jinde či Noc nic nezadrží. Největšího úspěchu ale dosáhla s románem z roku 2011 No a já, který ve Francii získal dvě literární ceny a který byl přeložen do 22 jazyků. Setkání s autorkou začíná v 17.00.

Praze ještě zůstaneme, jen se přesuneme do Židovského muzea. V úterý 26. února zde proběhne představení knihy Rachel Kadishové Váha inkoustu. Vypráví příběh související se vzácnými židovskými rukopisy nalezenými při rekonstrukci domu. Stárnoucí profesorku Helen osloví bývalý student s prosbou, aby rukopisy prozkoumala. Jenže o vzácné listiny se zajímá ještě někdo jiný… Křest začíná v 18.00, tak si ho určitě nenechte ujít.

Ve středu 27. února se můžete v Městské knihovně v Praze těšit na Večer irských povídek. Během něj si poslechnete čtení z moderní irské prózy, nově přeložené a vydané v knize Muž, který vybouchl. Zazní ale také příběh ze slavného Fianského cyklu. O přednes se postará Jiří Pobuda a na harfu zahraje Katka Lorencová. Akce se koná na pobočce v Bohnicích.

V Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně si na čtvrtek 28. února připravili pořad pro milovníky hudby i literatury nazvaný Literatura a rocková hudba. Jak spolu tyto dvě rozdílné oblasti vlastně souvisí? Literatura je často inspirací pro hudební díla tuzemských i zahraničních skupin a interpretů. Jako důkaz zazní během večera komentované ukázky. Vše začíná v 17.00.

Od pátku 1. března až do neděle 3. března se v Ostravě na Černé louce koná Knižní festival. Kromě mnoha zajímavých knih se můžete těšit na bohatý doprovodný program, který se ponese ve znamení 30. výročí od pádu totalitního režimu u nás. Chybět samozřejmě nebudou autogramiády, workshopy, besedy a mnohé další. Pořadatelé myslí i na ty nejmenší, a tak tu najdete i dětský koutek. Více se dozvíte přímo na stránkách festivalu.

  Další literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář