Multifunkční spisovatelka a matka romských dětí

tereza-bouckova
Právě dnes slaví narozeniny populární česká spisovatelka Tereza Boučková. Dcera slavného spisovatele Pavla Kohouta se proslavila především knihou Rok kohouta, kde popisuje své dennodenní útrapy se dvěma adoptovanými romskými dětmi.

Herečka, zpěvačka a spisovatelka

Tereza Boučková se narodila 24. května 1957 v Praze. Je nejmladší ze tří dětí Pavla Kohouta a Anny Kohoutové. Po základní škole začala studovat ekonomickou školu, v pololetí však přestoupila na Akademické gymnázium ve Štěpánské ulici v Praze. Několikrát se snažila o přijetí na DAMU, obor herectví, ale neúspěšně. Po maturitě v roce 1976 šla studovat roční abiturientské studium na jazykovou školu, které ukončila státní jazykovou zkouškou z angličtiny.

Během svého života pracovala jako uklízečka, poštovní doručovatelka nebo domovnice. Jako mnoho dalších umělců podepsala Chartu 77 a angažovala se na projektu Disidentského bytového (byt české herečky Vlasty Chramostové) divadla – Living room theather – Play Macbeth, kde měla možnost ukázat svůj herecký talent. Taktéž zpívala v židovském souboru Mišpacha a účastnila se jazz-dance představení.

Ochránkyně přírody a matka dvou romských dětí

Nyní žije se svým druhým manželem, Ing. Jiřím Boučkem, se kterým se přestěhovala do chaty svých prarodičů do osady Záhrabská v obci Svatý Jan pod Skalou. Celkem spolu mají tři syny, z nichž dva jsou adoptovaní, Marián a Dominik.

Od roku 2001 je členkou Českého centra Mezinárodního PEN klubu, celosvětového sdružení spisovatelů fungujícího od roku 1921. Podílí se rovněž na ochraně životního prostředí, podporuje ekologická sdružení Hnutí Duha a Děti země. V roce 2004 v Evropských volbách kandidovala za Stranu zelených.

Romány, fejetony, povídky, divadelní i filmové scénáře

Mezi její díla patří především autobiograficky laděné romány Indiánský běh, za který obdržela v roce 1990 Cenu Jiřího Ortena, Rok kohouta a sbírky fejetonů Boží a jiná muka – fejetony o lásce ke kolu a Jen si tak trochu schnít – fejetony o mužích a lidech. Taktéž je autorkou novel Křepelice, Když milujete muže, Krákorám, divadelní adaptace filmu F. Felliniho s názvem Silnice a filmových scénářů k filmům Smradi a Zemský ráj to na pohled. Napsala i divadelní hru Sodoma komora.

Rok kohouta

Autobiografický román Terezy Boučkové je možná malým psychologickým dramatem. Přestože se občas pobavíte, budete číst i pasáže, kdy budete autorku skutečně litovat. Představíme-li si, že jde skutečně o její život (nebo alespoň z větší části), rozhodně se nenudí.

Především ve chvíli, kdy se jí začne život vskutku rozpadat. Synové jsou gauneři jak se patří, tvůrčí duch také nepracuje jako dříve a vlastně všechno jde, jak se lidově říká, do háje. Že by krize středního věku? Jenže ženy jsou silné a dokážou odolávat téměř každé životní situaci a je jedno, zdali s větším či menším úspěchem. Ani samotné autorce, hrdince příběhu, nezbývá než překonávat nástrahy všednodenního života. A že jich není málo.

Tereza Boučková není autorkou jen pro ženy středního věku s dětmi na krku a hrozícím vyhazovem v práci. Zaujme jak dospívající, tak dospělé. Trochu se pobavíte, trochu si možná zanadáváte, ale žádnou z jejích knih nenecháte rozečtenou.

Zdroje:
terezabouckova.cz
Spisovatele.cz

Foto: commons.wikimedia.org, autor: Podzemnik, Wikipedia

Doporučení:
Share

Napsat komentář