Vyhrajte vyprávění památných stromů

stromy-vypravuji-perex
I stromy mají paměť, a to dokonce mnohonásobně delší, než je ta lidská. K mnoha z nich se vztahují vzpomínky a o nejednom se vypráví v příbězích. A právě několik takových výletů za památnými stromy můžete nyní absolvovat i vy.

Příběhy zachycené mezi větvemi

Paměť stromů je o mnoho delší, než paměť lidská, ale jako vše, co žije, jsou stromy smrtelné. Když zahyne starý strom, zůstanou nám možná kresby, z novější doby filmové záznamy. Zmizí však vztahy, které ho – někdy po staletí – spojovaly s lidmi žijícími v jeho okolí, blednou vzpomínky, vytrácejí se příběhy, které k němu patřily.

Stalo se skoro samozřejmostí, že je tolik knížek o hradech a zámcích – a na stromy skoro jako by se zapomnělo. Marie Hrušková se zabývá památnými stromy desítky let a často se setkává s tím, že posluchači i čtenáři vyžadují vysvětlení, proč je ten který strom památný. Připravila proto spolu s kolegy tři desítky příběhů, v nichž jsou těmi nejdůležitějšími stromy. Inspirací byla většinou lidová podání. Jako každý výběr, je i tento soubor ovlivněný znalostmi a sympatiemi. O to víc ale autoři nechali prostoru pro ty, kteří budou chtít v jejich práci pokračovat. A měli by. Stromy – věkovité i ty mladší – si to zasluhují.

 

Stromy vypravují

Příběhy o stromech a lidech

Autoři: Marie Hrušková, Pavel Hössl, Jaroslav Turek

Vydalo: nakladatelství Knihy Kazda
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Vydáno: 11/2018
ISBN: 978-80-907420-0-0

Přečtěte si více o knize Stromy vypravují, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A prohlédněte si také několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Vyhrajte knihu Stromy vypravují

Každý z nás se určitě někdy setkal s tím, že viděl u stromu tabulku s informací, že se jedná o památný strom. Málokdy je však k vidění i bližší vysvětlení, proč se jím stal. A Marie Hrušková spolu s kolegy se to rozhodla změnit, díky čemuž vznikla publikace, která třicet takových příběhů přináší, a to včetně fotografií a ilustrací. Tak se pojďte ponořit do historie a připomeňte si události staré mnohdy i několik staletí a třeba v knize najdete právě ten „váš“ strom.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Stromy vypravují vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Stromy vypravují
probíhá od 20. do 26. ledna 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o dvě knihy Stromy vypravují

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStromy vypravují
Příběhy o stromech a lidech

Hössl, Pavel – Hrušková, Marie – Turek, Jaroslav

Kazda, 2018

Vyhrajte vyprávění památných stromů - DISKUZE

Počet reakcí: 4
  1. ala12 napsal:

    Děkuji za knihu Karneval paměťových buněk, která mi dnes byla v pořádku doručena!!!

  2. Kalika Kalika napsal:

    Děkuji za velmi rychlé zaslání výhry – knihy Narušitel. Měla jsem velkou radost! Lierová Karla

  3. starýchřestýš napsal:

    Kniha je již doma, děkuji za bleskové doručení

  4. hannah1112 hannah1112 napsal:

    Díky za knihu Stromy varují, dorazila v pořádku.

Napsat komentář