Nakladatelství Dokořán vydává knihu dvou sociálních psychologů

ch
Carol Tavrisová a Elliot Aronson jsou dva sociální psychologové, společně napsali knihu Chyby se staly (ale ne mou vinou), kterou vydává nakladatelství Dokořán.

Chyby se staly (ale ne mou vinou)

Proč se lidé tak vehementně vyhýbají odpovědnosti, když se věci začnou brát špatným směrem? Proč před námi neustále defilují zástupy politiků, kteří za žádných okolností nechtějí připustit své chyby a donekonečna se vykrucují? Odpověď na to, proč jsme schopni odhalit pokrytectví u ostatních, nikoli však u sebe, přináší tato kniha. Carol Tavrisová a Elliot Aronson, dva světově proslulí sociální psychologové, tento problém dlouho studovali a na příkladech psychologických experimentů i reálného života nám nabízejí vysvětlení mechanismu sebeospravedlňování. Kde se rodí, jak funguje a jaké škody může způsobit. Po přečtení knihy mimo jiné pochopíme, proč nemáme rádi lidi, kterým jsme ublížili, proč jsou partnerské krize často obtížně řešitelné, proč policie a soudy tak často odmítají propuštění nevinně odsouzených – všichni, kteří se dopustili chyb, by museli uznat, že chybovali právě oni. Dobrá zpráva na konec – jsme-li si mechanismu sebeospravedlňování vědomi, dokážeme se mu snadněji vyhnout.

 

Chyby se staly (ale ne mou vinou)

Autoři: Carol Tavrisová, Elliot Aronson

Překlad: Václav Viták

Vazba: Vázaná s přebalem

Počet stran: 288

Cena: 350 Kč

Knihu Chyby se staly (ale ne mou vinou) vydává nakladatelství Dokořán.

 

O autorech:

Carol Tavrisová je sociální psycholožka, která přednáší tento obor na univerzitě a rozsáhle publikuje. Napsala stovky článků do odborných časopisů i novin, psala například pro The New York Times Book Review, Los Angeles Times nebo Scientific American. Je autorkou několika knih, které měly zásadní význam pro obor psychologie. Sem patří především Anger: The Misunderstood Emotion (Hněv: Nepochopená emoce), nebo The Mismeasure of Woman: Why Women Are Not the Better Sex, the Inferior Sex or the Opposite Sex (Nepochopení ženy: Proč ženy nejsou lepší, horší ani opačné pohlaví).

Elliot Aronson patří k nejvýznamnějším světovým expertům v oboru sociální psychologie a byl mnohokrát oceněn za svou vědeckou, pedagogickou a publikační činnost. Aronson přednášel sociální psychologii na Harvardu, Minnesotské univerzitě, Texaské univerzitě i na Kalifornské univerzitě. Je například autorem knihy The Social Animal (Společenské zvíře), která byla přeložena do šestnácti jazyků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChyby se staly
(ale ne mou vinou)

Tavrisová, Carol - Aronson, Elliot

Dokořán, 2012

Napsat komentář