Nenechte si ujít v týdnu od 14. do 20. ledna 2019

nenechte_si_ujit
Přinášíme vám pravidelnou dávku tipů na zajímavé literární akce, svůj diář si tak snadno zaplníte. V Ústí nad Labem se koná LiStOVáNí i autorské čtení Miloše Urbana. Ve Vsetíně se pak můžete setkat se spisovatelkou Irenou Douskovou.

Kromě toho se v Brně koná další Čtení pro nejmenší a v Praze bude mít autorské čtení Pavla Horáková.

Sérii pozvánek na tento týden zahájíme akcí, která se koná v pondělí 14. lednaSeveročeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem. V 19.00 zde začíná scénické čtení LiStOVáNí. Tentokrát budou herci listovat knihou Michala Kašpárka Hry bez hranic. Autor v této temné grotesce sleduje programátora Filipa, který si vydělává na pohodlný život vývojem návykových her a těžbou osobních dat. Téma zní víc než zajímavě, což je asi samo o sobě nejlepší pozvánkou.

pondělí 14. ledna v Knihovně Václava Havla v Praze od 20.00 proběhne beseda s autorem knihy Špion, který přišel pozdě Terjem B. Englundem. Kniha zachycuje pro mnohé nepříliš známou oblast ve vzájemných vztazích mezi Československem a Norskem během druhé světové války. Debaty se kromě samotného autora zúčastní i Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů, badatel Radek Schovánek a překladatelka Zuzana Hlavičková.

Na úterý 15. ledna tu máme pozvánku pro malé děti. V brněnské Knihovně Jiřího Mahena na pobočce v Bohunicích se od 16.30 koná Čtení pro nejmenší. Akce je určená pro děti od dvou do pěti let a jejich doprovod. A z které knížky se bude číst tentokrát? Děti si připomenou známý příběh O Budulínkovi.

Ve středu 16. ledna se v Městské knihovně v Praze uskuteční  autorské čtení. Přijede spisovatelka Pavla Horáková a bude předčítat ze své knihy Teorie podivnosti. Autorku můžete znát například díky její detektivní trilogii pro mladé čtenáře o Hrobařících. Nepíše ale jenom pro malé čtenáře, v roce 2018 vyšel její první román pro dospělé, ze kterého přečte úryvky právě návštěvníkům pražské knihovny a který můžete lépe poznat díky jednomu z našich článků. Čtení se koná v Domu čtení na ulici Ruská.

Dále se přesuneme do ostravského Domu knihy, kde se ve středu 16. ledna koná besedaJanem Štifterem k jeho knize Sběratel sněhu. Na našich stránkách jste si mohli přečíst reportáž z uvedení knihy. Autor se v tomto titulu vrací k poválečnému odsunu na Českobudějovicku, což je dodnes téma, které zajímá hodně lidí a vyvolává velké diskuse. Vy si o něm můžete pobesedovat přímo s autorem  knihy od 16.00.

Ve čtvrtek 17. ledna se vrátíme do Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. V rámci projektu Spisovatelé do knihoven se zde můžete setkat s Milošem Urbanem a poslechnout si jeho autorské čtení. Pana Urbana můžete znát například díky románům Závěrka či Hastrman (recenzi na tento román najdete na našich stránkách). Beseda a čtení začínají v 18.00, tak si je nenechte ujít.

A projekt Spisovatelé do knihoven ještě jednou. Tentokrát v Masarykově veřejné knihovně ve VsetíněVe čtvrtek 17. ledna sem přijede spisovatelka Irena Dousková, která se proslavila hlavně románem Hrdý Budžes. Ve Vsetíně ale představí i svůj nejnovější titul, a to novelu Rakvičky. Tato kniha je vlastně takovou „road movie“, příběh se totiž točí okolo prázdninové cesty čtveřice hlavních protagonistů. Setkání s autorkou začíná v 17.00.

  Další literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář