Československé ohlédnutí

ceska-vlajka
Připomeňme si teď po Vánocích naši historii, pokojné soužití dvou národů v jednom státě – Československu. Vždyť Vánoce jsou přece svátku klidu, míru a dobrých vztahů. Takže zatímco budete odpočívat po svátcích, můžete u toho vybírat četbu do nového roku.

Přečtěte si charakteristiku české společnosti, jak ji sestavil na základě příběhů různých osobností polský autor Mariusz Szczygiel.

Gottland

Autor: Mariusz Szczygiel
Přeložila: Helena Stachová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-7363-917-4,978-80-7574-
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Gottland vydalo nakladatelství Dokořán.

Jedná se o nové, upravené vydání bestselleru známého polského reportéra o novodobých dějinách naší země, v němž se pokouší nezatíženým pohledem cizince skrze příběhy známých i méně známých osobností pochopit českou národní povahu. Slouží mu k tomu osudy rodiny Baťů; Lída Baarová, žena, kvůli níž slzel i Goebbels; Otakar Švec, tvůrce největšího Stalinova pomníku na Zemi, který si ještě před jeho odhalením vzal život; Jan Procházka, ikona pražského jara, kterého komunisté uštvali; překladatelka Věra Saudková, donedávna žijící sestřenice Franze Kafky; Marta Kubišová, která se stala v roce 1968 symbolem touhy Čechů po svobodě; Eduard Kirchberger, jenž se po únoru 1948 přizpůsobil změně režimu novým jménem i tvorbou; Jan Zajíc, pochodeň číslo 2, a Jaroslava Moserová, která ošetřovala před smrtí jeho předchůdce Jana Palacha. Stranou nezůstává ani pohled na Karla Gotta, jehož fanoušci uctívají víc než Boha. Autorovi se daří, místy s humorem a ironií, postihnout vzorce chování, které se v české společnosti opakují a které utvářejí často tragické životy celých generací. Je málo knih, které by demaskovaly totalitní režimy v Česku s větší silou a působivostí.

Také mě trápila jedna informace, kterou jsem v kapitole o rodině Baťových uvedl jako fakt. Reportér musí někdy použít svou představivost, aby situaci zobrazil v úplnosti. Čtenář by ovšem měl být informován, že nejde o ověřená fakta nebo fakta, která svědkové předkládají jako ověřená. Když jsem psal o manželce Tomáše Bati (které se nedařilo otěhotnět), že po návratu domů uvažuje, zda by strom, který nerodí ovoce, neměl být pokácen, znělo to jako informace, kterou jsem si ověřil. Hrdinka je sice už po smrti, ale vím to od někoho, kdo ji znal. Proto v současném vydání naznačuji čtenáři, že to možná není pravda, hned v úvodu věty. Nyní ta věta zní: „Představuji si, že po návratu domů přemýšlí, jestli by se strom, který nerodí ovoce, neměl pokácet.“

Neváhejte si přečíst celou ukázku!

 

————————————————

Jak vidí, resp. jak vzpomínají na Československo různí lidé? Jak ho viděl slovenský historik, český umělec či slovenský filozof? Podívejte se na něj z různých úhlů pohledu v knize Moje Československo.

Moje Československo

Autoři: Rudolf Chmel, Michal Stehlík

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 165×238 mm
ISBN: 978-80-200-2898-3,978-80-7036-
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Moje Československo vydalo nakladatelství Academia.

Edice Rudolfa Chmela a Michala Stehlíka s tématem „moje Československo“ nechává promluvit dvaadvacet autorů ze Slovenska a Čech v jakémsi ohlédnutí za Československem. Jde o pohledy odborné – historické či uměnovědné, literární nebo opravdu čistě osobní. Pro českého čtenáře byla zvolena mírná převaha slovenských osobností – historici, politička, nakladatel, spisovatel, filozof i výtvarník, mezi českými osobnostmi nechybí někdejší vrcholný aktivní politik, historici či spisovatelka. Koncept Československa si v roce 2018 připomíná stoleté výročí – texty v knize Moje Československo se na něj snaží nahlížet z mnoha originálních úhlů.

V rodinné paměti bylo však Slovensko přítomné tak bolestivě, že se o tom raději nikdy nemluvilo. Vtípek o tom, že objednaný košík borovek znamenal pro babičku hromadu nepoužitelného jalovce, protože borůvky se slovensky správně řeknou komicky cizím slovem čučoriedky, nijak nevybočoval z jazykové nejistoty mého domova: druhá babička, jež přišla i s dědečkem do Prahy počátkem dvacátých let z Kamence Podolského, tedy ze Sovětského Ruska, totiž nikdy úplnou jistotu v češtině nezískala. Podrobnosti slovenského traumatu jsem se dozvídala pořádně až časem a teprve zpětně jsem tak mohla pochopit emocionální pozadí krutě výsměšných poznámek o Slovácích, které tu a tam utrousil můj otec.

Zaujala vás ukázka? Zde najdete její celou verzi.

 

————————————————

Unikátní snímky zachycující první momenty po vstupu sovětských vojsk do Plzně můžete najít v knize Jiřího Plzáka, které doprovázejí výpovědi pamětníků.

Plzeň v srpnu 1968

Autor: Jiří Plzák

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 215×303 mm
ISBN: 978-80-7211-537-2
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Plzeň v srpnu 1968 vydalo Nakladatelství NAVA.

Kniha přináší unikátní obrazové svědectví z plzeňských ulic v prvních dnech srpnové okupace v roce 1968. Jiří Plzák, tehdy zaměstnanec družstva Fotografia, začal dopoledne 21. srpna pohotově dokumentovat šokující realitu – vstup armád Varšavské smlouvy do Československa, v tomto případě do krajského města západních Čech.
Fotografie, které mnoho let uchovával ve svém archivu, se v naprosté většině případů dostávají poprvé na svět právě díky této knize. V publikaci jsou i vzpomínky pamětníků, stejně tak fotodokumentace Jiřího Plzáka z událostí na jaře 1968, kdy se v Plzni konal Majáles a po dvaceti letech také oslava skutečných osvoboditelů města.

————————————————

Faktické události zasadil britský autor do románového příběhu, jenž osloví i ty, kteří nemají rádi suchý výklad událostí. Vraťte se s jeho hrdiny do Pražského jara.

Pražské jaro

Autor: Simon Mawer
Přeložil: Lukáš Novák

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7473-713-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Pražské jaro vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Simon Mawer, autor Skleněného pokoje, bestselleru deníku New York Times, se vrací do Československa. Tentokrát během bouřlivých šedesátých let a s napínavým příběhem o sexu, politice a zradě.

V létě roku 1968, v roce pražského jara a studené války, se dva studenti Oxfordu, James Borthwick a Eleanor Pike, rozhodnout projet stopem Evropu. Tím si zkomplikují právě se rodící přátelství, které by mohlo přerůst v něco většího. Jakmile dorazí do jižního Německa, zrodí se v jejich hlavách nápad navštívit Československo – zemi, ze které se Dubčekův „socialismus s lidskou tváří“ usmívá na svět kolem.

Mezitím, Sam Wareham, první tajemník britské ambasády v Praze, sleduje s cynismem diplomata a vášní mladého muže vývoj v zemi. Ve společnosti české studentky Lenky Koneckove si nachází cestu do světa československé mládeže, která je plná nadějí a nových myšlenek. Za železnou oponou se v této chvíli nic nezdá být nemožným. Avšak obří kola politiky se dál točí v pozadí, sovětský vůdce Leonid Brežněv vyvíjí na Dubčeka nátlak a Rudá armáda se shromažďuje na hranicích.

Tato chytrá, strhující a smyslná novela opět potvrzuje, že Simon Mawer je jedním z nejtalentovanějších současných autorů historického románu.

Ona studovala angličtinu, on přírodní vědy.Ona byla v druháku, on byl na univerzitě úplný zelenáč. Navzdory jejímu neupravenému zevnějšku bylo navíc patrné, že Eleanor stojí ve společenské hierarchii o pár příček výš než James, stačilo, aby promluvila. Jak precizně nasazovala všechna ta  a el, jak pečlivě tvarovala samohlásky! James mluvil s přízvukem odkudsi ze severu, kdežto v jejím rezonovalo hrabství. Jedno které, možná dokonce přímo Oxford, i když oxfordská angličtina s tím svým afektovaným vrkáním už byla pasé. Nejpodstatnějším rozdílem mezi nimi však nebyl přízvuk ani společenská třída, ale prostý fakt, že on byl muž, a tedy jeden z mnoha, zatímco ona byla žena, v univerzitním prostředí úkaz vzácný, asi jako jeptiška v mužském klášteře.

Prolistujte si celou ukázku!


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGottland

Szczygiel, Mariusz

Dokořán, 2018

zobrazit info o knizeMoje Československo

(ed.), Rudolf Chmel – (ed.), Michal Stehlík

Academia

zobrazit info o knizePlzeň v srpnu 1968

Plzák, Jiří

Nakladatelství NAVA, 2018

zobrazit info o knizePražské jaro

Mawer, Simon

Kniha Zlín, 2018

Napsat komentář