Istanbulský Dekameron

Istanbul Istanbul
Čtyři vězni, deset příběhů a deset dnů, tak se dá shrnout román tureckého spisovatele Burhana Sönmeze. Vězni čekající na další mučení se snaží prostřednictvím vyprávění pozapomenout na své utrpení.

Hrdiny románu jsou čtyři vězni, namačkaní v úzké podzemní kobce ústřední istanbulské mučírny. V přestávkách mezi mučením si vyprávějí příběhy o Istanbulu, deset příběhů během deseti dní. Podobně jako hrdinové Dekameronu utíkají před epidemií moru, utíkají vězňové svými příběhy a sny před svým hrůzným osudem a vyplňují. Anekdotické příběhy často podle orientálních vzorů, vyúsťující v hádanky, se prolínají s neutěšenou skutečností podzemní mučírny. Zmučení vězňové se vžívají do reálných situací ve vnějším světě, což jim na okamžik umožňuje zapomenout na vlastní neblahý úděl.

Ukázka z knihy

„Je to vlastně dlouhý příběh, ale já ho zkrátím,“ začal jsem. „Istanbul zasypávaly nevídané přívaly sněhu. Z nemocnice sv. Jiří vyšly dvě jeptišky a vydaly se do kostela sv. Antonína, aby tam předaly špatnou zprávu. Míjely spousty mrtvol ptáků napadaných pod převisy střech. Květy jidášníku polámala v dubnu námraza, pouliční psy sužovaly nápory větru ostrého jako meč. Viděls někdy, že by v dubnu padal sníh, Doktore? (str. 9)

Ohlasy na knihu

Bolestné vyznání lásky k Istanbulu v příbězích čtyř vězňů, vyprávěných v přestávkách mezi mučením v podzemních celách pod městem. Óda na bolest, v níž se setkává Dostojevskij s Dekameronem.

- John Ralston Saul, bývalý prezident PEN International (Kanada)

Istanbul, Istanbul je jedním z nejlepších příkladů městské filosofie. Burhan Sönmez je městský vypravěč. Má v zásobě sny, příběhy a pohádky. „Zeptali se Popelky, proč se zamilovala do prince,“ píše. „Pohádka mi neurčila jiný osud, říká Popelka.“ Ale my víme, že jiný osud je možný. A jiný Istanbul také.

- Serap Çakir, Literární magazín Varlik (Turecko)

Sönmezova slova si podmaňují svět.

- ADNK Kronos (Itálie)

Burhan Sönmez působí jako nesmělý filosof s odhodláním, které tříští kámen.

- Igiaba Scego, Corriere Delle Migrazioni (Itálie)

Istanbul, Istanbul

Autor: Burhan Sönmez
Přeložil: Tomáš Laně

Počet stran: 197
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-2404-0
Doporučená cena: 248 Kč

 

Knihu Istanbul, Istanbul vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Burhan Sönmez (nar. 1965) je velkým objevem nejnovější turecké literatury. Pochází ze střední Anatolie, vyrůstal v bilingválním kurdsko-tureckém prostředí. Vystudoval práva v Istanbulu, v důsledku zranění způsobeného brutálním policejním zásahem se léčil ve Velké Británii s podporou Lékařské nadace (Léčba obětí mučení). Od poezie, za niž získal několik ocenění, přešel k románu. Za svůj druhý román Nevinní (Masumlar), který byl publikován v řadě zemí, získal jednu z nejprestižnějších literárních cen. Žije v Cambridgi a v Istanbulu, je členem tureckého a anglického PENklubu a vyučuje literární teorii a teorii románu na prestižní Středovýchodní technické univerzitě v Ankaře.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIstanbul, Istanbul

Sönmez, Burhan

Argo, 2018

Napsat komentář