Tímto tě křtím…

krest_BuhCernehoLesa_nahled
V našich literárních luzích a hájích každoročně probíhá celá řada soutěží pro začínající a dosud neobjevené autory. Jen málo z takových akcí se ale může pochlubit tím, že na konci hodnotícího cyklu spatří světlo světa i nová kniha. Tovaryši kalamáře jsou i v tomto ohledu příkladem pro ostatní.

Den před oslavami stého výročí založení republiky se v pražské kavárně Friends Coffee House sešla pestrá společnost knihomolů. Pár desítek zcela nových tváří scény české literatury, ale i celá řada zkušených psavců přišla pokřtít zcela novou sbírku povídek.

krest_BuhCernehoLesa_obalkaNakladatelství Gorgona Books připravilo již druhý ročník zcela ojedinělé literární soutěže Tovaryši kalamáře. Křtěná antologie Bůh černého lesa zahrnuje v tištěné formě dvanáct, v elektronické dokonce devatenáct nejlepších povídek letošního ročníku. Do druhého ročníku soutěže bez omezení žánru a délky tentokrát dorazilo sto padesát čtyři povídek o celkovém rozsahu téměř dvou a půl tisíce stran na široce pojaté téma: Bestie. Devatenáct z nich vyhodnotila porota jako vysoce kvalitních, sto deset jich bylo shledáno nadějnými a jen pouhých dvacet pět příspěvků propadlo. To je velice slušný výsledek, řekl bych.

krest_BuhCernehoLesa_publikumVlastního křtu se zúčastnila většina oceněných autorů i se svými přívrženci. Za redakci Gorgona Books událost zastřešili Hana Fruhwirtová a Jan Kravčík, kteří jsou také podepsáni pod letošní (a koneckonců i loňskou) publikací jako ti, kdo ji připravili. Akce se nesla v neformálním duchu, a přestože začala s určitým zpožděním, ať už kvůli očekávání kmotry sbírky, tak i kvůli neochotě McBooku spolupracovat s projektorem, nezdálo se, že by to atmosféru odpoledne jakkoli negativně narušilo. Již necelou půlhodinku po plánovaném začátku byla skupinka kompletní, technika přemožena a křest mohl začít.

krest_BuhCernehoLesa_seznamJan Kravčík krátce představil letošní ročník soutěže včetně statistik, z nichž jsme si již některé údaje prozradili. Jako porotce jiných literárních soutěží s podstatně větší tradicí musím jen s obdivem konstatovat, že Tovaryši kalamáře vybočují ve všech pozitivních směrech ze zaběhnutých trendů. Obrovský obdiv má celá letošní čtyřčlenná komise, protože kromě seznámení se s půl druhou stovkou příspěvků rozdílné literární úrovně připravili její zástupci pro většinu autorů i personifikovaná hodnocení. K tomu ještě samozřejmě prošli oba editoři s většinou oceněných standardním předpublikačním redakčním cyklem.

Kmotrou letošní antologie se stala Petra Neomillnerová, literárně velice produktivní autorka, známá hlavně v kruzích obdivovatelů sci-fi a fantasy. Jako současná předsedkyně Spolku Akademie science fiction, fantasy a hororu byla jistě osobou z nejpovolanějších. Není tedy divu, že během otevřené diskuse nabídla hlavně začínajícím autorům nejednu ze svých bohatých zkušeností ze světa nakladatelské džungle a spisovatelské řehole.

krest_BuhCernehoLesa_autoriNebyl by to správný křest knihy, kdyby nedošlo na předčítání ukázek. A pochopitelně proběhlo i předání zarámovaných diplomů, věcných (knižních) darů a neodmyslitelných brků Tovaryšů kalamáře.

Prvního prosince 2018 vyhlásí literární soutěž Tovaryši kalamáře téma třetího ročníku své zatím neobyčejně úspěšné žně nových talentů. Kromě dalšího tématu možná přinese i drobné úpravy pravidel, hlavně co se rozsahu týče. V tuto chvíli ale ještě nevíme, a tak se nechme překvapit. Rozhodně je na co se těšit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBůh Černého lesa

Gorgona Books, 2018

Napsat komentář