Nenechte si ujít v týdnu od 5. do 11. listopadu 2018

nenechte_si_ujit
Podzim je definitivně tu a není lepší chvíle, kdy si zajít na literární akci než během sychravých dnů. Proto tu pro vás i dnes máme pozvánky na příští týden. Ve Vyškově si můžete zajít na Literární čaj s Petrem Janečkem či na přednášku o Oldřichu Klobasovi. V Praze se bude o víkendu konat knižní trh KnihoMAP 2018. To ale není vše…

pondělí 5. listopadu můžete v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově navštívit již zmíněný Literární čaj s Petrem Janečkem. Petr Janeček je pražský etnolog, folklorista, ale také spisovatel – znát můžete například tituly jako Mýtus o pérákoviKrvavá Máry a jiné strašlivé historky či Folklor atomového věku. Beseda začíná v 16.30, tak ji nezmeškejte.

Středu 7. listopadu si do svého diáře určitě zapíšou milovníci poezie. V Městské knihovně v Praze se totiž uskuteční setkání se třemi básníky. Prvním z nich je Jan Štolba, básník, prozaik, literární esejista a editor, který ze své tvorby během večera přečte vybrané úryvky. Druhý je Tomáš Míka, autor lehce experimentálních básní a próz, a třetím básníkem, který se tento večer představí, je Vít Janota, autor již sedmi básnických knih. Všechny tyto autory navíc spojuje láska k saxofonu. Během akce, která začíná v 18.00 v Domu čtení, se navíc také dozvíte o programu letošního ročníku Dne poezie.

Pokud budete ve středu 7. listopaduOstravě, stavte se do Domu knihy na besedu se spisovatelem Janem Padychem, který zde pokřtí i svoji novou knihu Prastará tajemství. Pan Padych píše příběhy jak z dávnověku, tak i ze současnosti. Jeho nový román, jak už název knihy napovídá, je právě z doby dávno minulé. Příběh se odehrává ve střední Evropě v 6. století př. n. l., kdy velmožská vrstva bohatne a chudí ještě více chudnou. Pokud chcete nahlédnout do těchto starých časů, určitě si nenechte akci ujít.

Pokud jste nadšení posluchači audioknih, zajděte ve čtvrtek 8. listopadu do Knihovny města Hradce Králové. Od 8.00 až do 18.00 zde budete mít možnost poslechnout si audioknihy, které zatím není možné půjčit si domů. Knihovna tuto akci pořádá pravidelně a tentokrát se můžete zaposlouchat do napínavých i zábavných románů zahraničních spisovatelů. Akce probíhá v Hudebním oddělení.

pátek 9. listopadu se vrátíme do jihomoravského Vyškova. V Knihovně Karla Dvořáčka proběhne přednáška o Oldřichu Klobasovi, skautovi, politickém vězni a spisovateli. Letos by oslavil své 85. narozeniny a nakladatelství Academia u této příležitosti připravilo už třetí vydání jeho pamětí Jak se chodí v laně. Autor v tomto titulu popisuje těžké časy za dob komunistického režimu – vypráví například o životě v jáchymovských pracovních táborech. Přednáška začne v 16.30.

A pokud ještě nemáte plány na víkend, přinášíme vám zajímavý tip. V sobotu 10. listopadu proběhne v Praze knižní trh KnihoMAP 2018. Tato akce je určena jak pro učitele, žáky a jejich rodiče, tak i pro všechny milovníky literatury. Česká nakladatelství tu budou prodávat své knihy, ale těšit se také můžete na besedy s autory, autogramiády a workshopy. KnihoMAP proběhne od 9.00 v Základní škole profesora Švejcara.

A v neděli 11. listopadu pak začíná již 20. ročník festivalu Den poezie. Hlavní téma  „Nebát se…“ je inspirované výrokem prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, což je vzhledem ke 100. výročí republiky jistě velmi příhodné. Festival, který trvá až do 25. listopadu, probíhá ve více než 50 českých městech a nabízí opravdu bohatý program.

Další literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář