Ukázka z knihy: Jak jsem šel pro mléko a vrátil se s kolem (Jochen Mai)

Jak jsem sel pro mleko a vratil se s kolem
Každý den se musíme rozhodovat, ať už se jedná o drobnosti či velké věci. Jak se ale správně rozhodovat? Jakých chyb se při tom vyvarovat a jak si usnadnit rozhodovací proces? Na to naleznete odpovědi v knize soukromého poradce pro oblast social media.

Knihu Jak jsem šel pro mléko a vrátil se s kolem od autora Jochena Maia
vydalo nakladatelství Portál.

Pomoc!

Neumím se rozhodnout!
Proč je tak těžké se rozhodovat
Zadržte! Stop! Okamžitě přestaňte číst tuto knihu… No vidíte – a jste rozhodnuti: V každém případě budete pokračovat v četbě (což vám samozřejmě chválím). Jaké z toho plyne poučení? Proč jste se rozhodli právě takto a kolik času jste k tomu potřebovali?
Na první otázku odpovíte ještě poměrně snadno: Ten turbulentní vstup ve vás totiž pravděpodobně probudil zvědavost. Možná ve vás také zabrnkal na strunu vzdoru podle hesla „a naschvál jo!“ Nebo právě stojíte před regálem v knihkupectví, listujete touto knihou a zvažujete, jestli byste si ji neměli koupit… Další rozhodnutí. Dost nechutné, že?
A já vám říkám, že už jste se dávno rozhodli. To se jen rozum ještě pořád snaží vaše rozhodnutí odůvodnit a ospravedlnit, aby nepůsobilo tak zbrkle, svévolně a emotivně, aby bylo jaksi přijatelnější, intelektuálnější, vyváženější a odůvodnitelnější. Není zač se stydět. Děláme to tak pořád. Rozhodování se zkrátka nevyhneme. To, že se nejprve rozhodujeme podvědomě a teprve následně se snažíme protlačit výsledek racionálním „volbomatem“ tak, aby volba nakonec vypadala logičtěji a moudřeji, se netýká jen a pouze naší maličkosti, nýbrž i naší nejlepší kamarádky, snoubence, manžela, kolegy z práce nebo šéfa.
Občas také své rozhodnutí změníme, jakmile zjistíme, že by při bližším zkoumání neobstály argumenty, které synapse v našem mozku dokážou jen stěží propojit. Proto řekneme B, přestože bychom raději A – tedy to, k čemu tíhne naše srdce. Ale k tomu se dostanu později. Případně vejdeme do obchodu a vyjdeme z něj ven s něčím úplně jiným, než pro co jsme tam vlastně šli. V tom případě by to mohlo proběhnout následovně: Vaše podvědomí a rozum spolu pořád ještě zápasí o lepší zdůvodnění, zatímco vy už u pokladny vytahujete peněženku.
Život je plný rozhodnutí. Vědci spočítali, že jich denně uděláme až dvacet tisíc. Můžete tomu číslu věřit nebo ne, v každém případě je jich hodně. Ale opravdu hodně. Možná už teď tušíte, jak směšná by byla představa, že bychom každé jednotlivé rozhodnutí měli činit vědomě a s rozvahou. Něco takového by nedovolil už jen čas, který bychom na to potřebovali. Většina našich rozhodnutí proběhne bleskově.
Začíná to už okamžikem ranního vstávání. Přesněji vzato ještě předtím. Sotva se ozve budík, náš ukazovák mu zatne tipec. Jasné rozhodnutí zní – ještě chviličku, ještě pět minut sladkého dospávání! Ale jistě, proč ne? Vždyť nám to prokazatelně pomáhá lépe nastartovat do nového dne. Na druhé straně to však také znamená, že se nám zkrátí čas na snídani. Hm, tak se tedy zřekneme druhého šálku kávy. Ha, další rozhodnutí! A tak dále…
Celý další den probíhá podle stejného vzorce. Při pohledu na horu každodenních rozhodnutí můžeme naštěstí říci, že velká část našich voleb probíhá naprosto nevědomky a většina z nich je také zcela triviální. Jinak bychom se z toho zbláznili – a občas máme ten dojem.
V práci se ocitáme v desítkách situací, v nichž se musíme rozhodovat. Vědci také vyzkoumali, že se navíc až v šedesáti procentech z nich dostáváme pod časový tlak. Kolegové, nadřízení nebo zákazníci většinou neoplývají přemírou trpělivosti.
Očekávají okamžitou odpověď. Už včera bylo pozdě. Možnost, že se rozhodneme špatně, je proto nesrovnatelně vyšší a roste i pravděpodobnost potenciálních (negativních) důsledků – jak by se alespoň na první pohled mohlo zdát. Že tomu tak není a proč, to se také dozvíte při četbě této knihy. Rozhodování se týká každého z nás: každý den a v každém okamžiku. Navzdory zdání, že jde o prostou věc, je to skutečnost psychologicky ne uvěřitelně komplexní.
Nalijme si čistého vína: Člověk je sice samozvanou korunou stvoření, ale sám se bohužel pasoval i na mistra tohoto stvoření a staví se v něm na přední místo, jen aby se v něm mohl co nejpohodlněji zabydlet. Platí to zvláště v případě, kdy se sebou nejsme příliš spokojeni a litujeme svých rozhodnutí. Tehdy si začínáme pobrukovat jako Pipi Dlouhá Punčocha: „Svět si udělám, lalalala, jak ho ráda mám…“ To, co charakterizovalo oblíbenou dětskou knižní hrdinku jako veselou a sebevědomou dívku, končí ve skutečném životě často nekonečným (sebe)zklamáním, přikrašlováním skutečnosti a sebeospravedlňováním.
Tuto situaci ilustruje přímo okouzlující pokus švédských psychologů Larse Halla a Pettera Johanssona z univerzity v Lundu, na němž jeho autoři názorně a výmluvně předvádějí celý rozměr toho, jak manipulujeme sebou samými.
Řekněme, že byste měli možnost vybrat si mezi dvěma potenciálními životními partnery. Jenomže nakonec byste navázali vztah s tím, kterého jste si nevybrali. Všimli byste si toho vůbec?
„Ale prosím vás, co je tohle za pitomou otázku?“ pomyslíte si pravděpodobně. Samozřejmě že byste si toho všimli, moc dobře! Nu dobrá. V případě, že se váš nový spolubydlící zrovna nepodobá panu Božskému nebo slečně Božské, to bude celkem snadné.
Ovšem při pokusech Larse Halla a Pettera Johanssona to vůbec nedopadlo tak jednoznačně. Možná vás překvapí, že účastníci pokládali svou volbu za neotřesitelně správnou a dokonce začali svého vyvoleného před ostatními ospravedlňovat, a to i v případě, že se partner, jehož si předtím vybírali podle fotografie, zdál ve skutečnosti nějak podivně změněný.

——————–

Prohlédněte si další ukázky.

——————–

O autorovi

Jochen Mai je ekonomický novinář a soukromý poradce pro oblasti social media, corporate blogs, employer branding a komunikace na sociálních sítích. Vyučuje rovněž na vysokých školách. Jeho blog karrierebibel.de získal v roce 2009 cenu Lead-Award. Je žádaných řečníkem, účastníkem diskusí a odborníkem na sociální média. Vydal řadu úspěšných knih.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak jsem šel pro mléko a vrátil se s kolem
Co se skrývá za našimi rozhodnutími

Mai, Jochen

Portál, 2018

Napsat komentář