Získejte román o prolínání současnosti s minulostí

sberatel-snehu-perex
Dominik sbírá sníh, který ukládá do mrazáku, aby si ho mohl připomenout i v létě. Ovšem přítomnost sněhových vloček je prchavá. Stejně pomíjivá jako život kluka, kterého Dominik vídá u postele, a jako majitelky starého deníku, paní Pumprlové.

Tři linie prolnuté v jeden příběh

Dominik opatrně sbírá sníh do sáčku, aby v mrazáku uchoval jeho přítomnost. Jenže ta je stejně prchavá jako život špinavého kluka, kterého Dominik vídá jako zjevení každou noc u postele.

Pokoj, v němž si ve 20. letech paní Pumprlová psala deník, i trosky starých budov, na něž si pamatují jen obyvatelé budějovického lágru, ožívají.

Tři časové linie, tři generace a i osudy mnoha lidí, se kterými si pohrála historie, se prolínají v jeden strhující příběh, v němž se vrací lidé z dávných dob, protože minulost zůstala nedořešená. S posledními přeživšími se však musí definitivně přihlásit o slovo.

 

Sběratel sněhu

Autor: Jan Štifter

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Počet stran: 296
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 9/2018
ISBN: 978-80-742-9984-1

Přečtěte si více o knize Sběratel sněhu, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte si také stáhnout krátkou ukázku.

Z představení knihy jsme vám přinesli reportáž.

vysehrad_albatros-media

Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, Egmont, Kniha Zlín, Vyšehrad, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading a Palmknihy.

 

Ukázka z knihy

Josefovi se zdálo, že se máma pohnula. Možná se jí jen moc namáčkl na hrudník, něco prasklo, a on pak radši seděl dlouho do noci schovaný ve dřevníku na dvoře Šmídovny. Desítky oken, které nikdy úplně neusnou, pokaždé někdo svítí. Ještě před válkou tu žilo nějakých sto dvacet rodin. Kdysi tu bývala kovárna, a odtud ten název – kovář, německy Schmied, pak tu fungovala hospoda s tanečním sálem, obec následně dům vykoupila a věnovala chudým. Ale není to chudobinec, spíš takový útulek, kam se po válce začaly stahovat ty nejzvláštnější existence, hlavně podle národního výboru, česko-německé rodiny, ponížené válkou a životem na Šmídovně ještě víc. (str. 16)

 

O autorovi

Jan Štifter je novinář narozený v Českých Budějovicích, s nimiž spojuje svá díla, vystudoval kulturní dějiny v Pardubicích. Debutoval novelou Kathy, jejíž hrdinkou je Kateřina Schwarzová (rozená Zahradníková), která se provdala ze šumavského Němce. Novela sleduje její osud od dětství přes dění druhé světové války až k událostem odsunu. Autora k jejímu sepsání inspirovalo pátrání po své babičce, v jehož středu stojí tiskopis označující Kateřinu za nepřítele republiky, jenž měl zpečetit Kateřinin osud na jihu Čech a zařadit ji do odsunu. Ve svém třetím románu Sběratel sněhu do jisté míry navazuje na svou prvotinu Kathy. Sběratel sněhu líčí v několika prolínajících se časových rovinách a na základě archivních dokumentů i českobudějovické architektury události odsunu a poválečných let, které se nám jako drobné střípky skládají do plastického obrazu toho, jak to možná bylo, možná nebylo, ale určitě nemělo a nejspíš nemuselo být.
(Zdroj informací: společnost Albatros Media)

 

Vyhrajte knihu Sběratel sněhu

Příběhy v knize českobudějovického novináře a spisovatele Jana Štiftera se sice odehrávají ve třech různých obdobích, přesto se na konci propojí v přítomnosti a vše do sebe zapadne. Osudy hrdinů navíc vychází z historických faktů a událostí, o kterých se vypráví v rodině autora. Tak neváhejte a vraťte se nejen do roku 1956, kdy se odehrává hlavní dějová linie, ale také mnohem hlouběji do minulosti, kdy paní Pumprlová psala svůj deník.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Vyšehrad patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Sběratel sněhu vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Sběratel sněhu
probíhá od 18. září do 1. října 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 historické romány Sběratel sněhu

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSběratel sněhu

Štifter, Jan

Vyšehrad, 2018

Získejte román o prolínání současnosti s minulostí - DISKUZE

Počet reakcí: 6
  1. zmodry zmodry napsal:

    Děkuji za zaslání románu Můj I. Q. Těším se na zajímavé čtení.

  2. jednamalaholka napsal:

    Dobrý den,vyhraná kniha doručena,děkuji moc.

  3. ilasan napsal:

    Dobrý den, v aukci, u které je uvedeno do 25.10. „Minecraft – kompletní série příruček – rozšířené vydání“ již nelze přihazovat a je ukončena?

  4. Alena Badinová Alena Badinová napsal:

    Výhry ze soutěže o knihu Sběratel sněhu budou rozeslány až v listopadu, protože kniha byla rozebrána a čeká se na dotisk. Tímto se všem výhercům v této soutěži omlouváme.
    Ostatní zářijové výhry společnosti Albatros media jsou již na cestě k výhercům – hlídejte si poštu!

Napsat komentář