Ukázky z knihy V dobrém i zlém

v-dobrem-i-zlem-perex
Merry, Sam a Conor tvoří dokonalou rodinu, která bydlí na dokonalém místě. Jakmile však přijede na návštěvu Merryina kamarádka Frank, obrázek idyly se trhá na kusy. Kdo je tu manipulátorem a kdo obětí?

Přinášíme vám ukázky z knihy V dobrém i zlém,
kterou vydalo nakladatelství Cosmopolis.

 

Pokusila jsem se vyloudit úsměv. Vypila jsem sklenici vody a sledovala, jak se Frank pohybuje po kuchyni, po mojí kuchyni; všímala jsem si, jak otvírá a zavírá skříňky a hledá věci v ledničce. Jak drží malého. Jak mi radí ohledně manžela.
Kafe? nabídla mi.
Jo, dík, odpověděla jsem, a tak mi nalila. Používá hrnky, které jsem uložila do kredence úplně dolů. Mísy a skleničky přesunula do jiných polic.
Jen zírám, řekla jsem a kývla na malého, kterého měla tak nonšalantně posazeného na boku. Rozkoukala ses tady rychle.

Vzalas to tady do ruky, chtěla jsem říct. Tohle je totiž celá Frank. Přesně tohle dělá. Dokáže kamkoliv vniknout jako smrtelně nebezpečný plyn a usadit se i tam, kde o ni nikdo nestojí. Zapustí tak hluboké kořeny, že už ji nelze vymýtit.
Zaplavily mě vzpomínky. Momentky z třicetiletého přátelství, nebo jak by se tomu dalo říkat. Propletenec životů a domovů, já v jejím, ona v mém. Culíky ustřižené zahradnickými nůžkami, ukradené panenky, lži, kterými jsme jedna druhou chtěly přivést do maléru.
Navzájem jsme v sobě probouzely to nejhorší. Závist, hněv, klam. Teprve časem se člověk naučí potlačovat nutkání ubližovat pěstmi. Zjistí, že pravým zabijákem jsou slova a zámlky. Zmrazení sympatií, záludné šíření fám a polopravd, mazané sypání soli do ran, o nichž se ví, že bolí nejvíc. V tomhle spočívá moc. Násilí působené jinými prostředky.
Je to ovšem moje kamarádka. První jsem ho ale viděla já. Tvůj ohoz působí vždycky tak lacině.
Neměly jsme žádná pravidla. A nemáme je dodnes. Netuším, co která z nás provedla ani kdo jednal hůř. Všechno to byly zaměnitelné role. Láska a nenávist. Natolik propletené, že už je člověk od sebe nerozliší.

Ráno mi přišel e-mail od chlápků z Uppsaly. Ten šot o zimních gumách prý svěří jinému režisérovi. Hajzlové. Byl jsem premiant ročníku, promoval jsem s vyznamenáním, krucinál. Pobyty, stipendia. Akademický post. A teď tohle.
Ale to nic. Dokážu to. Stačí vydržet. Nezabalit to.
Až do studia ke mně doléhal Conorův pláč. Už několik dnů nějak nebyl ve své kůži.
Lezou mu zoubky, vysvětlovala Merry. Prý je to normální. Četla to v knize o rodičovství, co jsem jí koupil.
Vyrazíme si na dlouhou procházku, navrhl jsem. Chci Merry dokopat k tomu, aby cvičila. Aby se zpevnila. Aby shodila kila, která s malým nabrala a kterých se pořád ne a ne zbavit. Chce to jenom sebekázeň, opakuju jí.

Strčil jsem Conora do nosítka a hodil si ho na ramena. Merry ho natřela krémem, nasadila mu čepici a mně namazala krk, abych se nespálil.
Zavřeli jsme za sebou dveře a vydali se po lesních stezkách, které se vinou celou rezervací. Bylo teplo, ne ale horko, všude kolem tiše bzučel hmyz a cvrlikali ptáci. Kráčeli jsme mlčky.
Neuškodí nám, když se trochu zapotíme, řekl jsem a vydal se po jedné z náročnějších tras.
Merry šla za námi. Slyšel jsem její dech.
To je krása, řekl jsem. Léta jsou tady neskutečná.
Merry mlčela.
Lásko?
Same, vždyť to opakuju pořád dokola. Je tu krásně. Nádherně. Úžasně.
Ježíši, hlesl jsem. Tak tenhle měsíc jsi zřejmě do jináče nepřišla.
Cože?
Ale nic, odtušil jsem. Jenom vtipkuju. Nejspíš dorazil festovní PMS, co? Že máš blbou náladu. Bouří se ti hormony.
Zasmál jsem se. Vy ženské jste ale přecitlivělé. A to byste chtěly řídit svět.
Šel jsem dál a nechal ji dusit ve vlastní šťávě. Takové nálady jí trpět nehodlám a ona to moc dobře ví.

Podívala jsem se na malého na posteli, prohlížela si jeho tvář a tělíčko. Prstem jsem mu přejížděla po rysech a on mě přitom pozoroval, velkýma očima sledoval moje pohyby. Podezíravě. Jako vždycky podezíravě.
Asi se mu nemůžu divit.
Přiblížila jsem se mu hlavou k bříšku a vdechovala vůni čerstvě přebaleného miminka, kombinaci zásypu, mýdla a nevinnosti.
Vlna děsu, záchvěv pochybností.
Mrzí mě to.
Mrzí mě to. Tohle si nezasloužil.

V kuchyni si Frank, dosud v županu, vařila kafe.
Dneska si dáváš oraz? popíchla jsem ji.
Zvedla ke mně oči. Promnula si čelo. Nemohla jsem v noci spát, řekla. Nějak se mi toho až moc honí hlavou.
Vypadala příšerně. Vzpomněla jsem si, jak vzduchem sršely jiskry, když se včera ocitla se Samem v jedné místnosti, a zakroutila jsem hlavou. Co na tom sejde? Stejně už brzo odjíždí.

Odkašlala jsem si. Frank, spustila jsem. Tuhle večer jsme se Sam a já na něčem shodli.
Odložila hrnek a zkoumavě se mi zadívala do tváře.
Je bezva, žes nás navštívila, řekla jsem. Ale připadá nám, že už je načase získat zpátky svůj prostor. Vrátit se ke každodenní rutině. Myslíme si, že to bude lepší pro nás pro všechny.
Myslíme si, že je nejvyšší čas.
Myslíme si, že bys už měla odjet.

Dívala se na mě a v očích jí bylo vidět, jak se jí to dotklo.
Aha, opáčila. Chceš, abych odjela.
Ne, Sam a já. Oba, řekla jsem. Chceme to oba.
Sledovala jsem její výraz. Ten pohled. Zklamání. Ano, takhle jsem si to přála. Aby byla Frank zklamaná.
Celá jsem se napřímila, pozvedla hlavu.
Bylo mi fajn. Vnímala jsem moc, kterou můžu pociťovat jenom nad Frank. Ať se dělo, co se dělo, nakonec jsem triumfovala já.
Onípávala si nehty a mračila se. Zavrtěla hlavou. Vím, co děláš, Merry. Vím všechno…

Vychutnávala jsem si to až moc. Chovala jsem se krutě. Vlastně jsem to řekla kvůli starým časům. Řekla jsem to totiž už dřív.
Sem nepatříš, Frank.
Nepatříš nikam, dodala jsem málem. Vraštila obličej, ublíženost ji stravovala jak vyrážka, rudá a prudká. Žena v plamenech. Shoř, pomyslela jsem si, jen shoř.
Uvnitř jsem celá ožila.

———————–

Michelle Sacksová

Michelle Sacksová se narodila v Jižní Africe. Vystudovala literaturu a filmovou vědu na Univerzitě v Kapském Městě. Dvakrát byla v užší nominaci na South African PEN Literary Award a v roce 2014 byla nominována na cenu Commonwealth Short Story Prize. Debutovou sbírku povídek Stone Babyvydala v roce 2017 v nakladatelství Northwestern University Press. Její první román V dobrém i zlém (You were made for this) vyšel v létě 2018 v nakladatelství Little, Brown. V současné době žije ve Švýcarsku.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Cosmopolis.


Nakladatelský dům Grada, největší vydavatel odborné literatury, rozšířil v roce 2015 své portfolio o značku Cosmopolis. Tato značka vám přináší kvalitní světovou a českou beletrii. Nabízí všem čtenářům ty nejlepší knihy z celého světa, strhující příběhy, napínavá dramata, ale i romantiku a zábavu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV dobrém i zlém

Sacksová, Michelle

Cosmopolis, 2018

Napsat komentář