Kontroverzní kniha o Pražském květnovém povstání 1945

p
Dokumentární román pražské německé autorky vypráví o dnech Pražského povstání v květnu roku 1945. Autorčin pohled, založený na osobních vzpomínkách, je vůči Čechům velmi nemilosrdný.

Pražský tanec smrti

Olga Barényiová popisuje krutosti páchané Revolučními gardami nejen na německém civilním obyvatelstvu, ale i na Češích, kteří jen v nejmenším nesouhlasili s tím, co gardisté provádějí, a proti se jejich řádění se postavili. Hlavním viníkem těchto hrůz byl podle autorky Pražský rozhlas, který svým bezdůvodným štvaním způsobil, že v těch několika dnech přišly o život desítky tisíc lidí. Památný boj o rozhlas byl podle ní jen zinscenovanou provokací, jež měla vyvolat vražedné běsnění a rabování. Květnové povstání bylo v jejích očích motivované pouze mstou, potřebou kolaborantů zamést za sebou stopy a ambicemi těch, kteří v konci války spatřovali možnost, jak se dostat k moci a bohatství.

 

Pražský tanec smrti

Autorka: Olga Barényiová

Počet stran: 352

Cena: 329 Kč

 

Knihu Pražský tanec smrti vydává nakladatelství Plus.

 

O autorce:

Spisovatelka Olga Barényiová (1910), která pocházela z národnostně smíšeného prostředí, na vlastní kůži prožila Pražské povstání jako manželka Němce, po osvobození a repatriaci se dostala do Vídně a tam začala znovu psát (německy, do té doby psala jen česky). Pražský tanec smrti je první část zamýšlené trilogie, pak ještě v roce 1961 vydala v mnichovském nakladatelství Kismet Verlag knihu Mrtvá kolej o repatriačním vlaku do Českých Velenic. Třetí díl už nikdy nenapsala. O jejích dalších osudech se nic neví. Nakladatelství, které její knihy vydávalo, již neexistuje.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePražský tanec smrti

Barényiová, Olga

Plus, 2012

Napsat komentář