Ukázka z knihy Umění milující laskavost (Rami Shapiro)

Umeni milujici laskavost
Rabín Rami Shapiro zkombinoval buddhismus, judaismus a další náboženství a představuje třináct biblických atributů Boží milující laskavosti. Pokud se jimi člověk bude řídit, mělo by mu to pomoci k lepšímu a kvalitnějšímu životu.

Knihu Umění milující laskavost od autora Rami Shapira
vydalo nakladatelství Portál v edici Spiritualita.

ÚVOD

CO JE MILUJÍCÍ LASKAVOST?

Je poněkud trapné zabývat se celý život lidskými problémy a nakonec zjistit, že člověk nemůže nabídnout jako radu nic víc než toto: Snažte se být trochu laskavější.

- Aldoux Huxley

Jak mohu psát knihu o něčem, co jsem sám nezvládl? Pokud jde o umění milující laskavosti, nejsem ani Rembrandt, ani Picasso. Podobám se spíše dítěti v mateřské škole, které maluje prsty. Avšak důvodem k napsání této knihy je prostě mé přesvědčení, že může mít smysl, když se zmíněné umění zkoumá z hlediska amatéra. Budete tak ušetřeni kázání, morálního machrování i povýšenosti učitele nad žákem. Místo toho se s vámi podělím o svou vlastní cestu, na níž jsem absolvoval mnoho objížděk, nabídnu vám pár směrovek a upozorním vás na metody pocházející z různých náboženských tradic, které mi pomáhají v mém usilování o to, aby svět byl trochu laskavější zkrátka proto, že jsem se do něj narodil.

Podstatu této knihy tvoří otázka: Budete se v tento okamžik věnovat milující laskavosti, nebo krutosti? Lásce, nebo strachu? Štědrosti, nebo nedostatku? Radosti srdce, nebo zahořklosti?

To je totiž pouze na vás a nikdo jiný to za vás nemůže rozhodnout. Zvolíte-li si laskavost, lásku, štědrost a radost, objevíte díky této volbě Království Boží, nebe, nirvánu a spasení již na tomto světě. Pokud se rozhodnete pro krutost, strach, nouzi a zahořklost, pak v této volbě objevíte pekelné stavy, o nichž hovoří mnohá náboženství. To nejsou ontologické skutečnosti, jež by se nalézaly kdesi ve vesmíru – jsou to existenciální skutečnosti, které se odehrávají v naší mysli. Nebe a peklo se totiž nacházejí v nás. Právě naše volba rozhoduje o tom, kde se ocitáme a v čem žijeme.

Při psaní této knihy jsem se rozhodl pro nebe, a když jsem se takto rozhodl, vydal jsem se hledat, jak podle toho žít. Vzhledem k tomu, že jsem rabín, bylo pro mě jen přirozené se nejprve porozhlédnout

po vhodných pomůckách v rámci židovství. Co jsem tam našel, mi poskytlo jakousi kostru pro to, co se zde dočtete. V judaismu se mluví o třinácti atributech neboli aspektech milující laskavosti a každý z nich je zkoumán v následujících kapitolách. Některé kapitoly jsou věnovány pouze jednomu atributu, kdežto jiné pojednávají o vícero.

Tyto atributy pocházejí z knihy Exodus. Mojžíš žádá o to, aby mohl spatřit Boží slávu, to, jak se božství projevuje v tomto světě (Exodus 33,11). Bůh souhlasí: „Všechna má dobrota přejde před tebou…“ (Exodus 33,19) Bůh poté přechází kolem Mojžíše (Exodus 34,5–7) a vyvolává postupně jednotlivé aspekty dobroty: (1) uvědomění si božství sebe samého, (2) uvědomění si božství druhého, (3) pěstování tvořivosti, (4) projevování soucítění, (5) nacházení milosti, (6) jednání s vyrovnaností, (7) vytváření laskavosti, (8) vnášení pravdivosti, (9) zachovávání laskavosti, (10) odpouštění nespravedlnosti, (11) odpouštění svévolnosti, (12) odpouštění pochybení a (13) očištění se od klamu. Společně se jim říká třináct atributů milující laskavosti nebo též třináct atributů milosrdenství.

Pro účely této knihy jsem převedl tyto atributy do praktik, metod a postupů, které můžete uplatňovat a jejichž pomocí můžete realizovat Boží slávu prostřednictvím svého projevování milující laskavosti.

Tyto atributy milující laskavosti se během různých typů bohoslužeb rovněž zpívají, zvláště pak během Vysokých svátků Roš Hašana (židovský Nový rok) a Jom Kipur (Den smíření). Lidem se tak připomíná nekonečné Boží soucítění i jejich povinnost projevovat je ve svém životě.

Mimo společné modlitby lze třináct atributů používat jako mantry k soukromé meditaci. Ve své každodenní meditační praxi zpívám tyto atributy opakovaně v hebrejštině a žádám, aby se zakořenily v mé duši a abych byl v jejich službě proměňován. Vedle zpívání všech třinácti se obvykle každý týden zaměřím zvlášť na jeden atribut milující laskavosti a věnuji speciální pozornost metodám s ním souvisejícím, abych tak mohl trvale posilovat svou schopnost tento aspekt žít. Na konci třináctitýdenního cyklu začínám znovu od začátku.

I když od vás nežádám, abyste těchto třináct atributů milující laskavosti zpívali, je mým cílem vám prostřednictvím této knihy pomoci pěstovat tyto atributy ve vašem vlastním životě. V jistém smyslu lze knihu považovat za jakousi kuchařku milující laskavosti, jež vám nabízí recepty, jak se přičinit o to, aby váš život byl láskyplnější a laskavější – pokud to pro vás představuje nějakou skutečnou hodnotu. Posbíral jsem tyto recepty z různých náboženských tradic. Žádné náboženství nemá na milující laskavost monopol a každé může něco nabídnout těm, kteří se rozhodli pro nebe. Rád bych vás povzbudil, abyste důkladně studovali světová náboženství a přizpůsobili si z nich to, co potřebujete.

Nestačí být zběhlí pouze v jednom náboženství. Jste dědici celého spektra lidské spirituality. Přestože některé náboženství s vámi může rezonovat silněji než ostatní, můžete se ze všech učit a přizpůsobit si praktiky z každého, aby tak obohatily vaši způsobilost projevovat milující laskavost. Kéž pro vás tato stručná kniha znamená vykročení po nikdy nekončící cestě moudrosti.

——————–

Další ukázky naleznete na stránkách nakladatele.

——————–

O autorovi

Rami M. Shapiro, známý jako „Rabbi Rami“, je oceňovaný autor, učitel a přednášející, představitel liberálního judaismu se zájmem o současné spirituality.


portalPortál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUmění milující laskavosti

Shapiro, Rami

Portál, 2018

Napsat komentář