Proslulé povídky v novém kabátu

laska_v_temne_ulici_shawn
Objevte sbírku povídek židovského emigranta, který svými romány dobyl poválečný svět. Dílo klasika Irwina Shawa by nemělo chybět v knihovně milovníka bestsellerů.  Kniha Láska v temné ulici nabízí devět barvitých příběhů, které vás okouzlí.

Tato povídková sbírka je jasným důkazem Shawových vypravěčských schopností. Je psána s vědomím tvrdosti života, ale také s lehkostí a něhou.         

– Baltimore Sun

Paříž, New York, Švýcarsko, zapadlý kout amerického venkova – to všechno jsou místa, která Irwin Shaw, jeden z nejlepších amerických prozaiků 20. století, mistrovsky zachytil ve své povídkové sbírce Láska v temné ulici. Věrně zobrazené prostředí však nebylo jeho jedinou doménou, vynikal především jako výborný vypravěč. Jako málokterý spisovatel dovedl spojit zvučný, mužný a někdy lehce ironický projev svých povídek s nevšedně jemným pochopením i těch nejniternějších pohnutek lidského chování. Shawův svět je v podstatě tragický, přestože on sám zdaleka není pesimista. V jeho civilních příbězích nejednou zazáří lidská něha, nesobeckost, obětavost a upřímný cit. Shaw obdivuje člověka a přes všechny výhrady věří v jeho morální sílu. Povídky dosahují po formální stránce vysoké úrovně, vynikají jak vtipnými dialogy, tak skvělou kresbou charakterů a Irwin Shaw v nich dokazuje, že je právem považován za mistra tohoto žánru.

Láska v temné ulici

Autor: Irwin Shaw
Přeložil: Margoliová-Kovályová, Heda

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-7260-388-6
Doporučená cena: 347 Kč

 

Knihu Láska v temné ulici vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Ve zjitřených dobách, jež svět právě prožíval, jako by vycházel paprsek naděje z tohoto mnohojazyčného sboru lidí, kteří se navzájem neohrožovali, ale usmívali se na cizince a shromáždili se v těchto oslnivě bílých kopcích pouze pro nevinné potěšení ze slunce a sněhu. Pocit všeobecné srdečnosti, který Robert zakoušel při těchto pobytech, umocňovala i skutečnost, že většina lidí na lanovkách a sjezdovkách mu připadala víceméně povědomá. Lyžaři tvoří jakýsi volný mezinárodní klub a každý rok se v Megève, v Davosu, v St. Antonu a Val-d’Isère objevují stejné tváře, takže po určité době má člověk dojem, že téměř všechny lidi na horách zná. Bylo tam několik Američanů, s nimiž se Robert už setkal ve Stowe a sem přiletěli se zvláštní lyžařskou výpravou, pořádanou společností Swiss Air za zvýhodněnou cenu. Američané byli mladí a plní nadšení, Evropu navštívili poprvé v životě a všechno si poněkud hlučně pochvalovali – Alpy, jídlo, sníh, počasí, líbili se jim venkované v modrých halenách, elegantně oblečené lyžařky i zdatní a pohlední instruktoři. Vesničané je měli rádi, protože se tak nepokrytě ze všeho radovali.

Přečtěte si víc! Ukázka pokračuje…

Irwin Shaw

Irwin Shaw (1948).jpgNarodil se roku 1913 v Brnoxu. Tento americký spisovatel, scenárista a dramatik, byl synem ruských židovských emigrantů. Mládí strávil v Brooklynu, kde v roce 1934 získal titul bakaláře umění. Během druhé světové války narukoval do armády, poté se krátce živil jako učitel tvůrčího psaní. Na začátku padesátých let se přestěhoval do Evropy, kde žil následujících pětadvacet let ve Francii a ve Švýcarsku. Od roku 1976 žil střídavě na Long Islandu a ve Švýcarsku, kde také roku 1984 zemřel. Jako umělec se však proslavil až v roce 1936 díky expresionistickému dramatu Bury the Dead (Mrtvé pohřbívati). První román Mladí lvi publikoval v roce 1948. Inspiroval se svými zážitky z válečné Evropy. Dalšími romány, kterými by se mohl chlubit jsou například díla: Tomu dala, tomu víc (1970), Noční kořist (1975) nebo Chléb na vodách(1981). Proslavil se také povídkovými soubory; Láska v temné ulici (Love on a Dark Street, 1965) Kniha vyšla česky poprvé v roce 1970.

(Zdrojem fotografie je www.wikipedia.cz, zdrojem informací o autorovi pak stránky nakladatelství Prostor)


 Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.
V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde například o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány italské autorky Eleny Ferrante. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři, například Edgar Dutka, Lubomír Kubík, Martina Formanová či Aleš Palán.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska v temné ulici

Shaw, Irwin

Prostor, 2018

Napsat komentář