Skutečné příběhy aneb život píše romány

Biografie-pro-kazdeho
Někdy je tím nejlepším autorem sám život. Ať už se jedná o životní příběhy „obyčejných“ lidí nebo těch veřejně známých. Sledujte jejich osudy, prožívejte s nimi úspěchy, pády i zlomové okamžiky.

Radan Haluzík využil svých zkušeností jako válečný reportér a napsal sociologickou sondu, kde hledá odpovědi na to, proč se obyčejní muži vydávají do války.

Do zabíjení se v postmoderních válkách nepouštějí lidé jako ostřílení všehoschopní zabijáci, ale jako „obyčejní muži“, o nichž by vás to nikdy nenapadlo. Co je k tomu žene? Sociální antropolog a válečný reportér Radan Haluzík se zaměřil na etnické konflikty v bývalé Jugoslávii a na Kavkaze a mezi těmito lidmi strávil dohromady více než dva roky. Mluvil s nimi, bydlel s nimi a poznal jejich přátele, rodiny i mnohé vůdce. V této knize zachycuje bouřlivou atmosféru na samém počátku konfliktů. Při snaze pochopit jednání těchto bojovníků si všímá jejich spontaneity, prožívané euforie i vyznávané válečné estetiky. Citlivě mapuje napětí před konfliktem i velké drama v ulicích, které to vše synkreticky propojí a eskaluje. Pochopit a vysvětlit, jak říká historik holokaustu Christopher Browning, však ještě neznamená omluvit…

Ukázka z knihy

Navštěvuji bývalého vůdce gruzínských paravojenských struktur, viceprezidenta, válečného barona a spisovatele profesora Džabu Joselianiho a tiše zírám. Na stole rozevřený gruzínský překlad zenových mistrů, za okny se ze vzdálené ulice ozývá místo střelby monotónní zvuk proudů spěchajících aut a před domem je slyšet hrající si děti, ve ztlumené televizi běží zprávy, prý plné „malicherností, politických drbů a reklam“. Etnické války v Abcházii i Jižní Osetii, čas plných náměstí a politických pučů, devadesátá léta, čas extáze: to všechno je pryč!

Přečtěte si i naši ukázku.

Proč jdou chlapi do války

Emoce a estetika u počátků etnických konfliktů
Autor: Radan Haluzík

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-7363-622-7
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Proč jdou chlapi do války vydalo nakladatelství Dokořán.

O autorovi

Radan Haluzík (*1969) vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze a sociální vědy na Karlově univerzitě, Stanfordově univerzitě a na britské University College London. Přednášel na Univerzitě Karlově, FAMU či na New York University v Praze. Zajímá se o otázky vztahu mezi politikou a estetikou, konflikty našeho globalizovaného světa a o život vnitřních periferií měst. Jako sociální antropolog a válečný reportér působil v Bosně, Kosovu, Srbsku, Chorvatsku, Čečensku, Gruzii, Abcházii, Jižní Osetii, Arménii a Náhorním Karabachu. V současnosti mapuje po celém světě fenomén „podnikatelského baroka“ a vypráví příběhy lidí, kteří pro svůj sen překračují hranice státu, zákona, zdraví či svých možností.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Kdo by neznal Astrid Lindgrenovou, která dala život známým knižním postavám? Nyní si můžete prolistovat knihu věnující se této úžasné ikoně dětské literatury. Titul doplňují nádherné ilustrace.

Tohle je kniha o Astrid Lindgrenové – nejlepší spisovatelce na světě! Alespoň podle názoru mnoha generací dětí i jejich rodičů…
Můžete ji číst mnoha způsoby. Například úplně normálně od začátku až do konce. Pak se dozvíte hodně o tom, co Astrid zažila, když byla dítě, dívka v pubertě, dospělá žena a stařenka. Nebo si knížkou můžete listovat, dívat se na překrásné obrázky a z textu si sem tam něco vyzobnout. Dovoleno je cokoli!
Knížka vypráví o životě Astrid Lindgrenové a trochu i o jejích knihách a filmech… Jako malá bydlela se svými milujícími rodiči a třemi sourozenci na statku a na tomhle bydlení byla podle ní vůbec nejlepší příroda. V okolí se rozkládaly louky, kde se pásla zvířata, rostly tu květiny a ovocné stromy a krásně zpívali ptáci. Nedaleko pak tekla řeka, ve které se děti s oblibou koupaly. Stál tu taky nejlepší šplhací strom na světě: byl veliký a měl tlustý kmen s dutinou. Do dutiny se dalo slézt a schovat se v ní. Na šplhacím stromě měly hnízdo sovy, proto mu říkali soví strom. Astridin starší bratr několikrát provedl pěknou rošťárnu: místo sovích vajíček podstrčil do hnízda vejce slepičí. Sovy na nich seděly a seděly a najednou se jim vyklubala žlutá kuřátka! Že vám to něco připomíná?
Není divu – vždyť spoustu toho, o čem Astrid Lindgrenová psala, také sama zažila. Nosila v sobě moc a moc příběhů a díky této překrásné knížce může poodhalit tajemství toho, odkud se vzala všechna ta úžasná dobrodružství dětí z Bullerbynu, Pipi Dlouhé punčochy, Karkulína ze střechy, loupežnické dcery Ronji a mnoha dalších hrdinů.
Astrid Lindgrenová říkala: Existují lidé, kteří čtou rádi, a pak lidé, kteří knihu nikdy neotevřou. Pokud patříte mezi ty, co čtou rádi, je jisté, že se nebudete nikdy nudit – a s touhle knížkou už vůbec ne!

Ukázky z knihy

Astrid Lindgrenova zivotni pribeh

Astrid Lindgrenova zivotni pribeh 2

Astrid Lindgrenová

Životní příběh
Autorka: Agnes-Margrethe Bjorvandová
Ilustrovala: Lisa Aisato
Přeložila: Kateřina Krištůfková

Počet stran: 109
Vazba: vázaná
Formát: 250×270 mm
ISBN: 978-80-88276-14-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Astrid Lindgrenová vydalo nakladatelství PRESCO GROUP a.s..

————————————————

Od roku 2010 působí Miroslav Bobek jako ředitel pražské zoologické zahrady. Sloupky o životě mezi zvířaty píše už osm let a čtenář má opět šanci si o vážných i lehkých tématech přečíst knihu, kterou tvoří výběr toho nejlepšího. Samozřejmě nechybí fotografie.

Zoopisník ředitele Zoo Praha obsahuje přes sedmdesát kapitol, ve kterých vás autor seznámí s mnoha pozoruhodnými zvířaty a lidmi. Poznáte zákulisí pražské zoologické zahrady a seznámíte se s dobrodružným světem pouští a pralesů. Více i méně vážná témata, která autor podává neotřelou a odlehčenou formou, zakončují překvapivé pointy a poprvé je doplňují zcela unikátní fotografie.
Víte, kudy cestují kvakoši? Jak to bylo s lanovkou v pražské zoo? Kdo založil muzeum bobků? Kdy se slaví Světový den luskounů? Jak se daří pražským koním Převalského v Mongolsku? Který živočich je nejrychlejší? Kudy v Kamerunu jezdí Toulavý autobus? Kolik má Zoo Praha zvířecích obyvatel? To všechno a mnohem víc se dozvíte, když si přečtete nový Zoopisník Miroslava Bobka.

Ukázka z knihy

Působilo to jako krutý výsměch.
V sobotu 20. února 2016 probíhal Světový den luskounů a  sociální sítě se  hemžily příspěvky o  nutnosti je chránit. Všude možně po světě, včetně pražské zoo, se konaly akce, které upozorňovaly na  nelegální obchod s  jejich masem a  šupinami. A  u  silnice poblíž kamerunského městečka Pouma, kudy jsme zrovna projížděli, visel na drátěném oku ještě živý luskoun. Zoufalý pohled! (str. 17)

Tři z vás mohou vyhrát knihu v naší soutěži. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a trochu toho štěstíčka.

Zoopisník Miroslava Bobka

Zápisky ředitele pražské zoo
Autor: Miroslav Bobek

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-271-0739-1
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Zoopisník Miroslava Bobka vydalo nakladatelství Grada. A nezapomeňte na ukázku.

O autorovi

Miroslav Bobek (*1967) vystudoval zoologii na Karlově univerzitě v Praze. V Českém rozhlase, kde pracoval téměř dvacet let, připravil mj. projekty Africká a Nová odysea, při kterých byla sledována migrace čápů černých, a „trochu jinou reality show“ Odhalení s gorilami. V roce 2010 se stal ředitelem Zoo Praha, kde se během jeho dosavadního působení podařila řada výjimečných odchovů a otevření nových expozic, např. Údolí slonů nebo Velemlokária. Prosadil rovněž letecké transporty koní Převalského do Mongolska, za něž od mongolského prezidenta obdržel medaili Přátelství. Zoopisník Miroslava Bobka je čtvrtým výborem jeho sloupků, které týden co týden píše již více než osm let.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Fotbaloví fanoušci, zbystřete! Nyní máte šanci podrobně se seznámit s fotbalovou ikonou v podobě klubu Liverpool FC. Knihu doprovází exkluzivní rozhovory, díky kterým proniknete až do kabiny.

Liverpool FC je opravdovou ikonou světového fotbalu. Bohatá historie, jedinečný stadion na Anfield Road, skvělí hráči a snad nejlepší fanoušci na světě – to vše vytváří téměř posvátnou auru kolem této klubové legendy. Kniha Simona Hughese mapuje novější historii klubu, zaměřuje se především na období transformace LFC na začátku nového tisíciletí, kterou odstartoval francouzský manažer Gérard Houllier. Pohled do nitra klubu je zprostředkován jedinečnými rozhovory: Torres, Owen, Alonso, Carragher, Benítez a další vás dostanou přímo do centra dění. Ať už do kabiny při „zázraku v Istanbulu“, na tréninkové hřiště či do kanceláře majitele. Tato publikace jistě osloví všechny fotbalové fandy, protože svým detailním pohledem do celého soukolí fungování fotbalové organizace je naprostým unikátem.

Ukázka z knihy

Phil Thompson pracoval jako zápasový analytik pro Radio City. Při vstřelení třetího gólu hostů se opřel lokty o stůl s hlavou v rukách, a  sám pro sebe si nadával. Thompson  – liverpoolský kapitán vítězů Poháru mistrů evropských zemí v roce 1981 – nakonec vzhlédl a zíral na střídačku, kde se Evans a Gérard Houllier, osoba, s níž se Evans dělil o práci, nacházeli na opačných koncích míst určených k sezení.
„Říkal jsem si: Co se to kurva děje? Kam to kurva všechno spěje? Díval jsem se na Roye i na Gérarda. Nic byste mezi nimi nevycítili. Ani jeden z nich nevypadal, že by se chtěl ujmout vedení.“ (str. 26)

Liverpool FC: Příběhy legend

Autor: Simon Hughes
Přeložil: Jan Benda

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 157×212 mm
ISBN: 978-80-264-1877-1
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Liverpool FC: Příběhy legend vydalo nakladatelství CPress. A můžete si přečíst i ukázku.

————————————————

Maďarský spisovatel Konrád György sepsal dvoudílné paměti. V prvním díle seznamuje čtenáře se svým pohnutým dětství ovlivněným holocaustem, zatímco v druhé části reflektuje významné události doprovázející jeho dospělý život.

První část, Odjezd a návrat, popisuje autorovo dětské dobrodružství. Poté co gestapo zatklo jeho rodiče, podařilo se mu podplatit maloměstské úřady, a tak mu četníci den před transportem do ghetta a do Osvětimi povolili odjet ze svého tehdejšího bydliště vlakem k příbuzným do Budapešti, kde se při troše štěstí mohl vyhnout okamžité smrti. Příběh jednoho roku, ve kterém dospěl, je zakončen sladkobolně ironickými návraty. V druhé části, Nahoře pod zatmělým sluncem, autor píše o elementárním zážitku, který pro něj znamenal rozchod s dětstvím a vstup do světa dospělých, o revolučním roce 1956, životě disidentů, o svých láskách, přátelích a rodině, o tom, jak prožíval pád komunismu, o letech strávených v Berlíně a radostech stáří. Všechny tyto vzpomínky György Konrád formuluje se svou typickou otevřeností a bezprostředností.

Ukázka z knihy

Bylo to někdy v sedmdesátých letech. Ležím v jednom z pokojů hotelu Bihar, pár kroků od svého rodného domu. V hotelu neteče teplá voda, dveře od záchodu se nedají zavřít, musí se držet klika. Po mouchách se neoháním, i když na mě sedají, v horku jsem vypil kvanta kořalky, na autobusovém nádraží neustále burácejí motory. Naproti je kino a mladí Cikáni se i dnes líbají stejně mlaskavě jako kdysi, před válkou. Slupky pražených dýňových jader a slunečnicových semínek už se v kině nesmějí vyplivovat na zem. (str. 25)

Neváhejte si přečíst zbytek ukázky.

Paměti

Odjezd a návrat. Nahoře pod zatmělým sluncem
Autor: Konrád György
Přeložil: Robert Svoboda

Počet stran: 516
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-200-2820-4
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Paměti vydalo nakladatelství Academia.

O autorovi

Konrád György se narodil v roce 1933 v Maďarsku. Vystudoval maďarštinu, po revoluci se věnoval sociologii. První román Kurátor vyšel v roce 1969. V letech 1993–1997 působil jako prezident Akademie umění v Berlíně.

————————————————

Další kniha vznikla na základě životního příběhu Američanky Mildred Gillarsové. Ta působila u zahraničního rozhlasu nacistického Německa. A poté, co zjistila, že se sama stala součástí propagandy, musela svést boj sama se sebou…

Mladá Američanka se snaží přežít uprostřed nacistického Německa…
Zvítězí se loajalita, láska či zdravý rozum?
Německo 1938. Evropa balancuje na pokraji války.
Chytrá, ale naivní Maggie studuje v Heidelbergu, kde potká nového přítele, s nímž následně odchází do Berlína. Chce být soběstačná, a tak s radostí přijímá práci na německém ministerstvu propagandy a aktivně se podílí na nočním německém vysílání pro anglosaský svět. Zanedlouho se stane pravou rukou nejoblíbenějšího anglického komentátora, přezdívaného Lord Lyon, a upoutá pozornost samotného ministra Josepha Goebbelse.
Německo postupně jednoho po druhém napadá své sousedy a kola druhé světové války se rychle roztáčejí. Maggie postupně prohlédne děsivé nacistické záměry a dochází jí, že se sama stala obětí propagandy, kterou šíří. Bojuje s vlastním svědomím, zmítaná mezi loajalitou k nové vlasti a znechucením nad svou rolí v nacistickém režimu. Světový konflikt, který i svou prací pomáhala rozehrát, nakonec ohrožuje i její život…
Volá Berlín je román, inspirovaný skutečným osudem mladé Američanky Mildred Gillarsové, která se za války podílela na zahraničním vysílání hitlerovského Německa.

Ukázka z knihy

Maggie O’Deaová dopíjela se spolužáky druhé pivo a vtom si všimla toho německého mladíka.
Bylo slunečné sobotní odpoledne a Maggie si s přáteli z letního kurzu na heidelberské univerzitě užívala přestávku. Ten chlapec byl štíhlý a hezký, měl atletickou postavu a blond vlasy. Byl o něco vyšší než jeho kamarád, který vešel do zahradní pivnice s ním. Když se ti dva zadívali k jejímu stolu, Maggie se odvrátila – pohlédla zase na Constance, která seděla proti ní a zrovna vyprávěla jakousi veselou historku. (str. 9)

Ohlasy na knihu

Silný příběh s nezdolnou hlavní hrdinkou, autenticky zasazený do historie se skutečně žijícími postavami.

–Kirkus

Napínavý historický román postavený na pečlivě prostudovaných pramenech.

– Manchester Military History Society

Volá Berlín

Autor: Kelly Durham
Přeložila: Magda Cindričová

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7359-556-2
Doporučená cena: 379 Kč

 

Knihu Volá Berlín vydalo nakladatelství Metafora.

O autorovi

Durham KellyKelly Durham žije se svou ženou, čtyřmi dcerami a psem v Clemsonu v Jižní Karolíně. Je autorem dalších čtyř románů, Wade’s WarThe Reluctant CopilotThe War WidowThe Movie Star and Me. Po studiích na Univerzitě Clemson sloužil čtyři roky v americké armádě v Arizoně a Německu. Poté se vrátil do Clemsonu a začal soukromě podnikat v rychlém občerstvení. Za svou úspěšnou, více než pětadvacetiletou, kariéru podnikatele a soukromého pilota získal v roce 2012 titul čestného absolventa Univerzity Clemson.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Metafora

————————————————

Tajga je drsné prostředí, které obývají tygři. Zdejší obyvatelé se s nimi naučili žít a chránit je před pytláky. Ale jak se zachovají, když se objeví tygr, který zabíjí a požírá lidi?

V prosinci roku 1997 se v okolí zapadlé vísky v Přímoří na ruském Dálném východě potuloval obrovský tygr. Místní obyvatelé, pro které je tajga často jediným zdrojem obživy, tygry respektují a vědí, jak s těmito inteligentními, nevyzpytatelnými vládci tajgy vycházet. Ale tento tygr byl nebezpečnější než ostatní – okolnosti ho přinutily zabíjet a požírat lidi.
Ochránci tohoto téměř vyhynulého druhu, kteří zasvětili život neohroženému boji s pytláky, se náhle ocitli před otázkou, na kterou zpočátku těžko hledali odpověď – zabít, či nezabít tygra?
Tento strhující příběh o vztahu člověka a dravé šelmy se skutečně stal. Odehrává se na pozadí drsné přírody a nemilosrdné společnosti. Je napínavý, hrdinný, děsivý a plný hluboké moudrosti – víc než jakékoli smyšlené drama.

Ukázka z knihy

Dne 6. prosince, kdy Jurij Truš a jeho kolegové tygra vyplašili, odešel od Markovova těla a belhal se na východ. Čas od času se zastavoval, aby si ošetřil zraněnou nohu. Pokaždé si ránu lízal a okusoval, aby ji vyčistil od krve a hnisu, ale především se snažil utišit neutuchající, pronikavou bolest. Tygří jazyk z dálky vypadá růžový a hebký, ale ve skutečnosti připomíná struhadlo – je pokrytý papilami, drobnými výběžky, které se podobají háčkům a směřují ostřím k hrdlu. Jsou tak drsné, že sedřou srst zvířete a ohoblují mu kůži jako pilník. Stejně působily i na tygrovu přední nohu. (str. 122)

Pokud vás odstavec zaujal, můžete si přečíst zbytek ukázky.

Tygr

Skutečný příběh o pomstě a přežití
Autor: John Vaillant
Přeložila: Eva Klimentová

Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 168×238 mm
ISBN: 978-80-755-3505-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Tygr vydalo nakladatelství Triton.

O autorovi

John-VaillantJohn Vaillant je americký spisovatel a novinář, jehož texty pravidelně uveřejňuje The New Yorker, The Atlantic, National Geographic a Outside. Vaillant se narodil v Cambridge v Massachusetts, od roku 1998 žije ve Vancouveru. Je autorem tří knih: The Golden SpruceThe Tiger: A True Story of Vengeance and Survival (Tygr: Skutečný příběh o pomstě a přežití) a The Jaguar‘s Children, román o mexickém přistěhovalci uvězněném v kamionu uvnitř prázdné nádrže na vodu.

Zdroj informací a fotografie: tisková zpráva nakladatelství Triton


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProč jdou chlapi do války
Emoce a estetika u počátků etnických konfliktů

Haluzík, Radan

Dokořán, 2018

zobrazit info o knizeAstrid Lindgrenová

Bjorvandová, Agnes-Margrethe

PRESCO GROUP a.s., 2018

zobrazit info o knizeZoopisník Miroslava Bobka
Zápisky ředitele pražské zoo

Bobek, Miroslav

Grada, 2018

zobrazit info o knizeLiverpool FC: Příběhy legend

Hughes, Simon

CPress, 2018

zobrazit info o knizePaměti
Odjezd a návrat. Nahoře pod zatmělým sluncem

György, Konrád

Academia, 2018

zobrazit info o knizeVolá Berlín

Durham, Kelly

Metafora, 2018

zobrazit info o knizeTygr
Skutečný příběh o pomstě a přežití

Vaillant, John

Triton, 2018

Napsat komentář