Proniknutí do ruské duše

Encyklopedie ruske duse
Celosvětově známý autor Viktor Jerofejev svým novým románem dosáhl stejného úspěchu jako před lety se svou prvotinou. Inspirovaný vizuálním stylem encyklopedií sepsal knihu odpovídající na otázku, proč je tak těžké vyjít s ruským národem.

Po fenomenálním celosvětovém úspěchu svého prvního velkého románu Ruská krasavice (1990), který vyšel dvakrát i v České republice, napsal Viktor Jerofejev (* 1947), jeden z nejznámějších představitelů současné ruské literatury, řadu dalších knih, ale jen jedna z nich dosáhla srovnatelného věhlasu, a to právě Encyklopedie ruské duše (1999). Zvláštní kniha s podtitulem Román s encyklopedií je výrazem Jerofejevova skoro extatického hledání „kvintesence ruského člověka“, jehož možná až hrozivým románovým obrazem je těžko popsatelný a těžko uchopitelný Šedivák – tvor, v němž se nějaké pozitivní rysy hledají také jen velmi svízelně… Pokud nakonec neshledáme, že jakékoli hledání kladů je v tomto případě zcela nemožné. Kniha, skutečně uspořádaná do kapitol s názvy vzdáleně evokujícími představu encyklopedických hesel (O ruské svini, Ještě jednou o ruské svini apod.), je pro tradičního ruského vlastence snůškou hanopisných urážek a často až obscenit, inspirujících k charakteristice „vše nejhorší, co chcete vědět o Rusech, najdete tady“… Přesto dnes, kdy se Rusko ocitá v těžké mezinárodní izolaci, právě Encyklopedie ruské duše velmi často a velmi přesně odpovídá na otázku, proč je to s těmi Rusy tak těžké…

Ukázka z knihy

Bodyguardi mlčky sledovali televizi. Pil jsem ve společnosti lidí, kteří byli důvěrně obeznámeni se stavem zločinnosti ve městě. Přes své intelektuálské vzezření jsem schopen přepít i ty nejodolnější chlapy a tři čtyři flašky vodky za večer na mě žádný zvláštní dojem nedělají, možná až na mírné svrbění kůže na břiše po ránu. Tahle má výlučná vlastnost mě nejednou dostala z nesnází, ale někdy vedla k nepředvídatelným následkům, což se ostatně stalo i oné noci (str. 9)

Zaujala vás ukázka? Můžete si přečíst její pokračování.

Encyklopedie ruské duše

Román s encyklopedií
Autor: Viktor Jerofejev
Přeložil: Libor Dvořák

Počet stran: 220
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-200-2833-4
Doporučená cena: 325 Kč

Knihu Encyklopedie ruské duše vydalo nakladatelství Academia.

O autorovi

Viktor Jerofejev se narodil v roce 1947 do rodiny sovětského diplomata. Vystudoval filologickou fakultu Moskevské státní univerzity. V roce 1979 ho vyloučili ze Svazu spisovatelů a do roku 1988 nemohl publikovat v Sovětském svazu. Aktuálně žije v Moskvě, je ženatý a má jednoho syna. Mezi jeho známá díla patří např. Ruská krasavice. V letech 2005 a 2008 byl hostem Pražského festivalu spisovatelů.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEncyklopedie ruské duše
Román s encyklopedií

Jerofejev, Viktor

Academia, 2018

Napsat komentář