Zahrajte si o ilustrovaného průvodce dějinami Evropy

ilustrovane-dejiny-moderni-evropy-perex
Kapitolu evropských dějin z období 19. a 20. století považuje mnoho lidí za málo atraktivní. Vy se ovšem můžete přesvědčit, že i události z této doby se dají vylíčit tak poutavě, až připomínají vzrušující román.

Výlet po Evropě 19. a 20. století

ilustrovane-dejiny-moderni-evropy-ukazka-1Vyprávět dějiny stručně, srozumitelně, ale přitom zasvěceně není zrovna jednoduché. Vyžaduje to velké umění slova i hlubokou znalost látky. A také odvahu. Odvahu k tomu, vybrat z dějin, co autor považuje za nejdůležitější, odvahu vystavit se výtkám, že tento typ prací dějiny příliš zjednodušuje. Každý takový zdařilý pokus je však velmi cenný, neboť dokáže zaujmout širokou čtenářskou obec. Proto je vzácná i tato kniha.

Její autor prokázal odvahu už tím, že se snaží čtenáři vyprávět o období, které většina z nás považuje za málo atraktivní – o dějinách Evropy v 19. a 20. století. Svého úkolu se však zhostil tak nápaditě, že nám odteď budou dějiny moderní Evropy připadat jako vzrušující román. Není zde nouze ani o zápletky, ani o kladné a záporné hrdiny. Forma rozhovoru dodává vyprávění švih a hlavně umožňuje autorovi vše jasně a přehledně podat a vysvětlit. A protože velkou pozornost věnuje autor našim dějinám, bude tato kniha pro českého čtenáře dvojnásob přitažlivá. Přinejmenším ho zaujme nápaditá grafická podoba textu. Neznamená to ovšem, že knihu ocení pouze mladší čtenáři nebo ti, pro které dějepis nepatřil k oblíbeným předmětům. Má co sdělit i těm, kteří již o dějinách moderní Evropy něco vědí.

 

Ilustrované dějiny moderní Evropy

Autor: Hsi-Huey Liang

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Pavel Paleček, Vojtěch Pacner
Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 5/2018
ISBN: 978-80-756-5311-6

Přečtěte si více o knize Ilustrované dějiny moderní Evropy, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prolistovat krátkou ukázku.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

Ukázka z knihy

ilustrovane-dejiny-moderni-evropy-ukazka-2Tak pojďte s námi na vymyšlený výlet po Evropě 19. a 20. století. Až se děti z Tertulie dostanou do 20. století, budou vám vděčné, když jim budete dělat společnost. Hamptifong bude vyprávět hodně o dějinách vaší země v letech 1918 až 1989. Tehdy se nazývala Československo. Hamptifong si totiž myslí, že dějiny Československa dají dětem z Tertulie jasnější představu o dění v Evropě té doby a že to bude srozumitelnější než postupně vyprávět dějiny jednotlivých evropských zemí.
Někdy mu z toho půjde hlava kolem. A některé děti si budou plést uhry s Uhrami a Palackého s palačinkami. Ale počkej! Jakmile se dostanete do třetího dílu Hamptiyongova vyprávění, který je o dějinách Číny, budete stejně zmatení jako mexické děti v Arizoně. (Jen od sebe zkuste odlišit jména, která znějí jako čink, čank, čunk.) (str. 9)

 

O autorovi

Profesor Hsi-Huey Liang přednášel více než čtyřicet let na předních amerických univerzitách moderní evropskou historii, zejména dějiny střední Evropy. Narodil se v Německu a s rodiči, kteří pocházeli z provincie Kuang-tung, prožil dětství v meziválečném Berlíně, Praze a Bukurešti, kde jeho otec působil jako diplomat. Během druhé světové války se rodina vrátila do Číny, kde Hsi-Huey Liang navštěvoval střední školu a především absorboval bezprostřední vliv východního myšlení a kultury. Po válce se vrátil do Evropy, kde dokončil ve Švýcarsku a v Anglii středoškolské vzdělání a poté absolvoval univerzitu v Cambridge. V roce 1951 odjel do Spojených států, studia na Yaleově univerzitě završil doktorátem a pak nastoupil dráhu vysokoškolského pedagoga a historika. Se svými žáky dokonce absolvoval cestu do bývalého Sovětského svazu (1988) a po pádu železné opony také několik cest do Berlína a Prahy.
(Zdroj informací: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Ilustrované dějiny moderní Evropy

Učit se dějepis a letopočty baví asi málokteré dítko, navíc když se jedná o dobu, kterou i mnozí dospělí považují za málo atraktivní. Pokud se ovšem celé období podá poutavou formou a doplní o bezpočet barevných ilustrací, je historie rázem mnohem větší zábava. Pro nás může být kniha o to zajímavější, že profesor Hsi-Huey Liang v ní věnuje velkou pozornost i dějinám Československa. Neváhejte a vydejte se na fascinující výlet po Evropě 19. a 20. století spolu s Hamptifongem a dětmi z Tertulie.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Ilustrované dějiny moderní Evropy vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Ilustrované dějiny moderní Evropy
probíhá od 4. do 17. června 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Ilustrované dějiny moderní Evropy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIlustrované dějiny moderní Evropy

Liang, Hsi-Huey

Jota, 2018

Napsat komentář