Česká fotbalová elita

Klub ligových kanonýrů
Náhled do životů těch nejlepších „čutálistů“, kteří se zapsali do análů našeho sportu. Portréty hvězd Pepi Bicanem počínaje a Stanislavem Štruncem konče nabízejí pohled do historie i současnosti české kopané.

Na pultech knihkupectví se v dubnu tohoto roku objevila nová kniha od nakladatelství XYZ nazvaná Klub ligových kanonýrů od Zdeňka Pavlise. Tento žurnalista je znám především svým předsednictvím v Klubu sportovních novinářů. Od tohoto autora již dříve XYZ vydalo publikaci Králové fotbalu.

Nová, téměř sedmi set stránková práce nás provede šedesáti profily sportovců patřících mezi střelce se 100 a více nastřílenými góly. Ti se řadí mezi elitní společnost fotbalistů, jež byla vytvořena na základě soutěže vyhlášené v roce 1972 týdeníkem Gól.

Kniha je vázána v tvrdých deskách zeleného provedení, na nichž je výrazný název společně s dominující číslicí 100. Díky ní by čtenář neznalý věci mohl usuzovat, že v díle bude uvedeno sto hráčských portrétů. Vespod titulní strany se však dočítáme, jak to s tou stovkou vlastně je. V úvodním slově Miroslava Jenšíka se seznámíme, možná až příliš stručně, s historií této ankety.

Na následující dvojstraně je uveden seznam všech postav náležících do této vybrané sestavy střelců. U jmen je uvedeno, kolika góly se ten který hráč pyšní a na jakých stránkách jej najdeme. Na špici dominuje již zmíněný Pepi Bican s neuvěřitelným náskokem necelých 200 branek nad druhým Vlastimilem Kopeckým.

Poté se již můžeme začíst do jednotlivých charakteristik. Avšak nečekejme nashromážděné životopisné informace chronologicky seřazené. Právě naopak, po stránce se základním popisem fotbalisty se nám otvírají útržkovité příběhy zachycující ty nejdůležitější okamžiky ve sportovní kariéře vybraných osobností.

Některé z nás nepotěší „suchost“ grafického zpracování stránek. Černobílé realizace nás provádí celou publikací. Někoho takové provedení v dnešní době zamrzí, přeci jen jsou reprodukční možnosti jistojistě dále než před několika lety. Jednoduchost stránek vyvažují zajímavé události osobností, historky jako z pohádky, například jak „Honzík“ Kollerů ze Smetanovy Lhoty ke štěstí v Belgii přišel. Ale nejenom ty šťastnější, ale i smutnější. Například již zmiňovaný Pepi Bican uvržený v nelibost komunistickým režimem, kdy byl označen za „třídního nepřítele“, jak sám Pavlis v knize píše.

Dílo, v němž nakoukneme do novějších, ale i těch starších dějin české kopané, potěší většinu fanoušků lačnících po fotbalových příbězích českých velikánů, jichž je v knize požehnaně.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlub ligových kanonýrů

Pavlis, Zdeněk

XYZ, 2012

Napsat komentář