Útěk před kníratým mužem, který dětem krade plyšáky

Jak_Hitler_ukradl_ruzoveho_kralicka
Život devítileté Anny nemůže být lepší – žije s milující rodinou, mezi spolužáky je oblíbená a její tatínek je věhlasným spisovatelem, jehož obdivuje celé Německo. Tedy až na nacisty, které ve svých knihách otevřeně kritizuje, což se jen tak nepromíjí. Tím spíš, pokud jste žid.

Píše se rok 1933 a za pár dní má celá země rozhodnout o své budoucnosti. Anna čím dál častěji v ulicích Berlína naráží na vyvěšené portréty pro ni neznámého Adolfa Hitlera, ale hlavu si tím příliš neláme. Zato její rodiče si velmi dobře uvědomují, jak ničivý dopad by vítězství nacistů mohlo mít na celou rodinu, a proto se rozhodnou těsně před volbami z Německa uprchnout.

Jejich prvním dočasným domovem se stává Švýcarsko. Usadí se v malebné vesničce nedaleko Curychu a snaží se sžít s místními obyvateli. Anna se svým starším bratrem Maxem si brzy nacházejí přátele a postupně uvykají klidnějšímu tempu života na venkově. Anninu tatínkovi se však příliš nedaří prosadit se ve švýcarských novinách, a ani o jeho knihy zde není zájem. Švýcaři se zuby nehty drží své neutrality, a proto nechtějí jeho kritické texty vydávat. Rodině tak nezbývá, než naskočit na vlak a půvabný kraj vyměnit za pulzující srdce Francie – Paříž.

Přestože už v současnosti nežije příliš mnoho pamětníků, jež by si hrůzy druhé světové války pamatovalo z vlastní zkušenosti, díky literatuře je téma holocaustu stále živé a i nadále budí pozornost čtenářů z celého světa.

Britská spisovatelka s německými kořeny Judith Kerrová v románu vydaným nakladatelstvím Argo Jak Hitler ukradl růžového králíčka vzpomíná prostřednictvím svého knižního alter ega Anny na své nelehké dětství, kdy s rodinou prchala před nacisty napříč celou Evropou.

Podobně jako Zusakova Zlodějka knih nebo Savitova Anna a vlaštovčí muž i tato kniha nahlíží na útrapy války dětskýma očima, avšak k látce přistupuje mnohem smířlivěji a laskavěji. Střet dítěte s krutou dobou nepopisuje tragickým tónem, ale spíše se snaží ukázat, že i dobrým lidem se občas stávají zlé věci, ale pokud rodina drží pohromadě, dokáže se poprat téměř s čímkoliv.

Sama autorka o románu Jak Hitler ukradl růžového králíčka pro deník Die Welt uvedla, že chtěla dětem přiblížit život uprchlíků v exilu. Snad právě proto, že se její rodině podařilo válku přečkat relativně bez újmy, je její příběh pro malé čtenáře mnohem přístupnější, než například Deník Anny Frankové nebo Chlapec v pruhovaném pyžamu.

Anniny zážitky popisuje citlivě a bez přehnaného patosu. S podobným přístupem jsme se mohli setkat například v románu Lois Lowryové Spočítej hvězdy, který také počítá s dětskými čtenáři, čemuž je uzpůsoben jak co se týče jazykové, tak i obsahové stránky. Autorka v knize klade velký důraz nejen na důležitost soudržnosti rodiny, ale i na vzdělání. Ať je Anna kdekoliv, její rodiče stále dohlížejí, aby nic nezameškala a rozvíjela své dovednosti, a to včetně učení se cizích jazyků.

Román Jak Hitler ukradl růžového králíčka je první dílem z volně navazující trilogie o Anně, Out of the Hitler Time (Za časů Hitlera), která pokračuje titulem The Other Way Round (Vzhůru nohama) a již uzavírá A Small Person Far Away (Osůbka v dáli). U nás o sobě Judith Kerrová dala poprvé vědět dětskou ilustrovanou knihou Na svačinu přišel tygr.

Román Jak Hitler ukradl růžového králíčka je milou knihou nejen pro malé děti, ale svým fascinujícím příběhem dokáže uchvátit i dospělé. Poslouží rovněž jako skvělá připomínka toho, že pokud inteligence a rozum podceňují nenávist a lidskou omezenost panující ve společnosti, moci se ujme populista, který zemi přivede do války. Což bychom právě v dnešní době měli mít stále na paměti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak Hitler ukradl růžového králíčka

Kerrová, Judith

Argo, 2018

Napsat komentář