Když se americký sen rozplyne

Vance_Americka elegie
Americká elegie J. D. Vance se zabývá krizí kultury chudých bělošských Američanů. S upřímností a jistou dávkou humoru, ale hlavně pravdivě, líčí ztrátu naděje a víry lidí v americký sen.

Když Donald Trump nečekaně vyhrál americké prezidentské volby, stal se z čerstvě vydané knihy Americká elegie od debutujícího autora J. D. Vance nečekaný bestseller – kniha totiž čtivě, působivě a výstižně líčí prostředí, z něhož se rekrutovala velká část Trumpových voličů, tj. prostředí bílé americké chudiny. Americká elegie nabízí ovšem nejen detailní popis onoho prostředí, ale rovněž vroucí a osobní analýzu krize kultury chudých bělošských Američanů. O rozkladu této společenské skupiny, procesu, který nenápadně probíhá už více než čtyřicet let, se píše stále častěji a se stále větším znepokojením, ale dosud nikdo jej nepopsal zevnitř a tak kriticky. V Americké elegii J. D. Vance pravdivě líčí, jak prožívá sociální, regionální a společenský úpadek člověk, který se s tímto břemenem narodil. S pronikavou upřímností ukazuje, že démony své chaotické rodinné historie v sobě stále nosí i on. Napsal hluboce dojímavé vzpomínky s dávkou humoru a s živě vylíčenými skutečnými postavami, ale zároveň naléhavou a znepokojivou meditaci o tom, že ve velké oblasti Spojených států ztratili lidé víru ve svůj americký sen.

 

Americká elegie

Memoáry o krizi rodiny a kultury
Autor: J. D. Vance
Přeložil: Miloš Calda

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 145×207 mm
ISBN: 978-80-257-2411-8
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Americká elegie vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

Podobně jako většina malých dětí jsem se i já naučil svoji adresu. Kdybych se ztratil, mohl jsem požádat někoho dospělého, aby mě tam dovedl. Když se mě ve školce paní učitelka zeptala, kde žiju, dokázal jsem jí odříkat celou adresu bez zadrhnutí, i když moje matka měnila často bydliště, z důvodů, které jsem jako dítě nechápal. Vždycky jsem ale rozlišoval mezi „mojí adresou“ a „mým domovem“. Moje adresa byla tam, kde jsem trávil většinu času s matkou a se sestrou, ať už to bylo kdekoli. Ale můj domov byl stále stejný: dům mé prababičky v Jacksonu v kentuckých horách.
Jackson je městečko s asi šesti tisíci obyvateli uprostřed uhelné pánve jihovýchodního Kentucky. Označovat je za město by bylo příliš velkorysé. Je v něm soudní budova, pár restaurací (téměř všechny patří fastfoodovým řetězcům) a pár obchodů. Většina jeho obyvatel žije v kopcích podél kentucké silnice číslo 15, v obytných přívěsech, ve vládou dotovaných domech, v malých venkovských domcích a v horských usedlostech, jako je ta, k níž se vážou mé nejkrásnější vzpomínky na dětství. (str. 19)

 

J. D. Vance

J. D. Vance vyrostl v ohijském městečku Middletown v „rezavém pásu“ Ameriky a v apalačském městečku Jackson v Kentucky. Po dokončení střední školy vstoupil do námořní pěchoty a sloužil v Iráku. Absolvoval Ohijskou státní univerzitu a právnickou fakultu Yaleovy univerzity. Uveřejnil články v časopise National Review a je vedoucím pracovníkem přední investiční firmy v Silicon Valley. Vance žije v San Franciscu s manželkou a dvěma psy.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů, ale i objevovat pozoruhodné autory nové. Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAmerická elegie
Memoáry o krizi rodiny a kultury

Vance, J. D.

Argo, 2018

Napsat komentář