MDŽ – ženy píší o ženách

girl_reading
Píše se 8. března 1908. Více než 15 tisíc amerických švadlen pochoduje ulicemi New Yorku a požaduje volební právo, lepší pracovní podmínky a zákaz práce dětí. Dnes je tomu přesně 110 let od této převratné události, na jejímž základě byl ustanoven Mezinárodní den žen. Připomeňme si ho letos zajímavými knihami nejen o ženách z per ženských autorek.

Slyšeli jste o Fan Vavřincové? Pod tímto pseudonymem se skrývá slavná česká spisovatelka a scénáristka, která nás opustila v roce 2012 v úctyhodném věku 95 let. Obdivuhodné je, že ve své tvorbě pokračovala skoro až do své smrti: její poslední kniha Taková normální rodinka se vrací! vyšla v roce 2008. Dnes se podíváme na jednu z jejích knih z let devadesátých, která se nazývá Taková normální rodinka.

Taková normální rodinka

Autorka: Fan Vavřincová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 155×213 mm
ISBN: 978-80-750-5955-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Taková normální rodinka vydalo nakladatelství XYZ.

Navzdory názvu nejsou Hanákovi až tak normální. Babička píše detektivky, které nikdo nikdy nevydal, její dcera Cilka neustále zpívá, manžel Oldřich se nevěnuje ničemu jinému než svým želvičkám a myšičkám. Starší dcera Pavla všude možně cvičí jógu a se stoickým klidem snáší darebáctví svých dvojčat a podivínství svého manžela Petra, který jen jí, spí a čte noviny. A do této rodiny se chystá její mladší sestra Kateřina přivést svého nastávajícího Zdeňka… Samozřejmě se obává, že Zdeněk se drobných výstředností jejích blízkých zalekne natolik, že od ní uteče, a celou rodinu tedy přesvědčí, aby předstírala starosvětsky spořádaný život…

Ukázka z knihy

Ukázka - Ženich

 

Stáhněte si celou ukázku z této knihy.

O autorce

Photo (c): Anonymní, https://commons.wikimedia.org

Fan Vavřincová, vlastním jménem Věra Němotová, se narodila 17. listopadu 1917 v Praze. Vystudovala Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy a získala státnice z němčiny, francouzštiny a ruštiny. Tvořit začala už ve svých 16 letech. Ale její první velký úspěch přišel, když v roce 1939 přišel na svět film Martina Friče Eva tropí hlouposti. Ten byl postaven na její knize, která původně vycházela na pokračování v časopisu Ahoj.

Po roce 1948 se živila jako účetnice a až do 60. let nemohla publikovat. Taková normální rodinka na svět poprvé přišla prostřednictvím televizních obrazovek, a to jako televizní komedie zveřejněná v roce 1968. Kniha byla stvořena až dodatečně a vydána Českou expedicí až roku 1991. V roce 2008 pak vyšlo pokračování nazvané Taková normální rodinka se vrací!

Vavřincová je také autorkou několika humoristických románů, například Prázdniny s Julií, Sladká dívka, Lépe je být pošetilý či Zázračné dítě či dvou detektivek  Vrah a srdcová dáma a Vlk a sedm kůzlátek.

Zdroj informací: kultura.zpravy.idnes.cz

————————————————

Druhá kniha, do které nahlédneme, je úplně jiného žánru. Nuala Elwood ve svém debutovém románu Co zbylo z mojí sestry vypráví o válečné reportérce, která se právě vrátila domů a ocitá se v prostředí plném záhad a nočních můr. Jak ale může zjistit, co je skutečné a co se odehrává pouze v její hlavě?

Co zbylo z mojí sestry

Autor: Nuala Elwood
Přeložil: Michael Havlen

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
ISBN: 9788074982576
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Co zbylo z mojí sestry vydalo nakladatelství Domino.

Kate strávila posledních patnáct let ve válečné zóně. Psala reportáže o nenávisti a brutalitě, teď se však vrací domů. Ne z vlastního rozhodnutí, ale protože jí zemřela matka. Pohřeb už nestihne; sestra jí dala vědět pozdě. Vlastně ji to ani neudivuje, nikdy neměly dobrý vztah.
V rodném domě by se měla cítit bezpečně, ale opak je pravdou. Všude na ni doléhají děsivé vzpomínky. V sousední zahradě vídá dítě, které by tam podle všeho nemělo být. Dějí se jí věci, které jsou velmi podivné a znepokojivé. A tehdy začne Kate pochybovat, jestli se nepomátla. Nemá se komu svěřit. S kým se poradit. Sestra nepřichází v úvahu, ta utápí v alkoholu žal nad tím, že před pár lety zmizela její dospívající dcera. Ještě že je tady sestřin manžel Paul, ten jediný je aspoň trochu nápomocný.
Přesto se Kate ocitá na pokraji zoufalství. Neví, jestli je to, co vidí, skutečnost, nebo výplod její mysli. Jako by už nic nebylo takové, jakým se jeví. Dochází k jediné jistotě – že něco je zatraceně špatně. Zbývá otázka, jestli v sobě bude mít dost síly odhalit pravdu.

Ukázka z knihy

Co zbylo - Ukázka

 

Pokud vás tato kniha zaujala, přečtěte si celou online ukázku!

O autorce

Photo (c) Justine Stoddart

Britská autorka Nuala Ellwood vyrůstala v rodině uznávaných novinářů. Na začátku profesní dráhy se věnovala zpěvu a psaní písňových textů, ale později se rozhodla pro spisovatelství. Rodinné prostředí významně ovlivnilo námět její prvotiny Co zbylo z mojí sestry.

Nualin otec i celá řada jeho přátel působili jako váleční reportéři a právě jejich vyprávění bylo pro autorku primární inspirací pro vytvoření hrdinky, která se po návratu z válečného pekla potýká s posttraumatickou stresovou poruchou.

K „nespolehlivým vypravěčům“, kteří jsou v současné thrillerové tvorbě tolik populární (první byla hrdinka románu Zmizelá od Gillian Flynn) tak díky Nuale Ellwood přibývá bravurně psychologicky vykreslená hrdinka, u níž čtenář pochybuje, jestli skutečně vidí, slyší a prožívá to, o čem nám vypráví.

Zdroj informací a fotografie: dominoknihy.cz

————————————————

Mladá americká autorka Meagan Spooner vydává svůj nový román nazvaný Na lovu, který si bere za vzor slavný příběh o Krásce a Zvířeti. Pokud nalézáte zálibu v young adult či fantasy příbězích se silnou hlavní hrdinkou, kniha Na lovu je psaná právě pro vás. A přesně za týden vám přineseme recenzi této knihy!

Na lovu

Autor: Meagan Spooner
Přeložil: Zdeněk Uherčík

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7544-500-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Na lovu vydalo nakladatelství CooBoo.

Když se Kráska vydá na lov Zvířete… Kráska zná tajemný les lépe než kdokoli jiný. Cítí ho ve své krvi. I když vyrostla mezi šlechtici daleko od lesa, ví, že temný hvozd skrývá tajemství, která dokáže odhalit jen pravý lovec. Když její otec přijde o všechno jmění a Yeva se musí společně se sestrami odstěhovat pryč z města, uleví se jí. Uprostřed divočiny se nemusí přetvařovat a usmívat se na bohaté dámy – nebo se vdát za bohatého šlechtice… Ale ve chvíli, kdy v lesích zmizí při lovu její otec, nemá Yeva na vybranou – musí ho najít. A jediná cesta vede po stopách stvoření, které se otec snažil ulovit. Přes varování sester se vydává do lesa a stopuje Zvíře až do jeho království – zakletého údolí, zničeného zámku a světa plného stvoření, o kterých slyšela pouze v pohádkách. Do světa, který ji může zničit, nebo spasit. Zbývá jen jedna otázka. Kdo přežije tento lov: Kráska, nebo Zvíře?

Ukázka z knihy

Jeva pozorovala oblohu nad vzdáleným lesem a jedním uchem poslou- chala baronku. Vzduch byl těžký a nepříjemný. Vdechovala tu zvláštní substanci a uvažovala, jestli se neblíží bouře. V dálce se rozhoupaly vrcholky několika stromů, jakoby pod náporem větru, ale zbytek lesa byl nehybný.

Naklonila se a položila si vyšívání do klína, aby mohla maličko pootevřít okno. Venkovní vzduch byl mrazivý a její krásně vyšívané šaty vůbec nehřály, ale Jevě to nevadilo. Sklo jí zkreslovalo výhled na daleký les, a ona přece trochu zimy vydrží. Jak obrovské to musí být zvíře, aby dokázalo takhle hýbat stromy? Mnohem větší než cokoli, co by mohl skolit šíp, snad jen pokud by se podařila opravdu skvělá rána. Tady, na okraji lesa, se pod korunami stromů neplíží nic větší- ho než medvěd. Její otec jí vyprávěl příběhy o větších a podivnějších tvorech žijících v srdci lesa, ale z pohádek už dávno vyrostla. Snad kdyby se to cloumání korunami opakovalo, pak by možná…

Celou ukázku si můžete stáhnout přímo ze stránek nakladatelství.

O autorce

Photo © Ellen B. Wright

Meagan Spooner se chtěla stát archeoložkou nebo astronautkou. Vystudovala scenáristiku v New Yorku a od té doby žije v Austrálii. Se svou rodinou procestovala Egypt, jižní Afriku, Řecko, Antarktidu nebo také Galapágy a tvrdí, že v každém příběhu, který napíše, se skrývá kousek nějakého jejího výletu. Mimo jiné také hraje na kytaru, velice ráda čte a baví ji počítačové hry.

Zdroj informací a fotografie: albatrosmedia.cz

————————————————

Poslední kniha, kterou si dnes představíme, se odklání od žánru krásné literatury. Nezastavitelná je autobiografií slavné tenistky Marie Šarapovové. Přečtěte si neuvěřitelný příběh o tom, jak tato žena musela bojovat, aby se na tenisový vrchol nejen vyšplhala, ale později se na něm také udržela.

Nezastavitelná

Autorka: Maria Šarapovová
Přeložil: Petr Kovařík

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-269-0
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Nezastavitelná vydalo nakladatelství Jota.

Maria Šarapovová, jedna z nejdravějších sportovkyň, přináší okouzlující a upřímný příběh o tom, jak se z ničeho stala tenisovou hvězdou, a vypráví i o neustálém boji o to, aby se udržela na vrcholu.

V roce 2004 všechny ohromila překvapivým vítězstvím ve Wimbledonu nad dvojnásobnou obhájkyní titulu Serenou Williamsovou, a ze sedmnáctileté Marie Šarapovové se přes noc stala světová senzace. V podstatě z anonymity se vydala na mezinárodní scénu. Zrodila se „Maria mánie“. Šarapovová se stala jménem a tváří rozpoznatelnou po celém světě. Její úspěch byl trvalého rázu: několikrát byla světovou tenisovou jedničkou, vyhrála další čtyři grandslamové turnaje a stala se jednou z nejlépe vydělávajících sportovkyň na světě.

A pak – možná na vrcholu kariéry – musela Šarapovová čelit nejtěžší výzvě: během Australian Open v roce 2016 ji Mezinárodní Tenisová Federace obvinila z použití meldonia, zakázané látky, která byla teprve nedávno přidána na seznam. Výsledné pozastavení činnosti jí znemožnilo hrát po dobu patnácti měsíců – což je pro sportovce děsivě dlouhá doba. Média spekulovala, že to pro ni může být konečná.

V kariéře Šarapovové ale vždy hrálo klíčovou roli odhodlání a oddanost tvrdé práci. Její příběh nezačíná vítězstvím ve Wimbledonu v roce 2004, ale před mnoha lety, v ruském městečku, kde jako pětiletá, ale s koncentrací dospělé hráčky, začínala hrát na ošuntělých kurtech. Začíná v situaci, kdy její otec, přesvědčen, že z jeho dcery bude jednou hvězda, riskoval všechno, aby je dostal na Floridu, posvátnou zem tenisových akademií. Začíná, když sem oba dorazili s pouhými sedmi sty dolary a uměli jen pár slov anglicky. Šarapovová z tohoto mála vykřesala jednu z nejvýznačnějších sportovních kariér v historii.

Poprvé zde slyšíme celý příběh jejími vlastními slovy. Nezastavitelná je nezapomenutelnou ságou o odhodlanosti a štěstěně. Vtahuje nás do klíčových zápasů a osvětluje vztahy, které ji formovaly – s trenéry, nejlepšími přáteli, kamarády a Jurijem, jejím otcem, trenérem, manažerem a nejoddanějším fanouškem, přičemž upřímně a s náklonností popisuje jejich často zkoumaný vztah. Otevřeně píše o svém pozastavení činnosti. Šarapovová se právě vrací na profesionální okruh, ale jedna věc je jasná: její touha vítězit, která ji dohnala z veřejných kurtů v Rusku až na upravené trávníky ve Wimbledonu, se nijak nezmenšila.

Nezastavitelná je působivou knihou vzpomínek, která zaujme popisem vůle vítězit – navzdory překážkám a protivenstvím.

Ukázka z knihy

tenis - ukázka

 

Neváhejte si přečíst rozsáhlejší ukázku online, která obsahuje i mnohé fotografie.

O autorce

Photo (c) Marianna Bevis https://flic.kr/p/oEzvSA

Maria Šarapovová je ruská profesionální tenistka, stříbrná olympijská medailistka z OH v Londýně v roce 2012 a první Ruska, která se stala světovou jedničkou. Na profesionální dráhu nastoupila v roce 2001 a již v roce 2004 vyhrála Wimbledon. Následovaly další tituly, ale také zranění ramene, kvůli kterému musela přerušit kariéru. Na kurty se vrátila po deseti měsících a ihned se zařadila zpět mezi světovou tenisovou elitu. Ovšem v roce 2016 měla pozitivní dopingový nález a byla potrestána dvouletým zákazem startu, jež byl posléze snížen na 15 měsíců. Nyní je v plné síle zpět.

Zdroj informací: jota.cz


Podívejte se na naše aukce.  Naleznete v nich mnohé knihy za skvělé ceny.

Jaká je vaše nejoblíbenější kniha s ženou v hlavní roli? Napište nám do komentářů!

Úvodní obrázek pochází od uživatele Pedro Ribeiro Simões ze serveru flickr.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTaková normální rodinka

Vavřincová, Fan

XYZ, 2018

zobrazit info o knizeCo zbylo z mojí sestry

Elwood, Nuala

Domino, 2018

zobrazit info o knizeNa lovu

Spooner, Meagan

CooBoo, 2018

zobrazit info o knizeNezastavitelná

Šarapovová, Maria

Jota, 2018

Napsat komentář