Hrdinové v mezních situacích života

nebe
Každý strůjcem svého štěstí… Ale co když vám život neustále hází klacky pod nohy? Jak byste se zachovali v mezních situacích? Dnešní tipy vám představí hrdiny, kteří musí zatnout zuby a přežít.

Čtyři postavy, čtyři osudy – jeden chce to a druhý zase tamto, ale všichni dohromady chtějí jedno: být šťastní.

Doživotí volnosti je mozaikovitá freska zavádějící nás do vnitřního života čtyř postav vzájemně propojených rodinnými pouty. Jednomu připadá nemožné zůstat, a utíká z místa, kde by mohl úspěšně zakotvit, zatímco jiný se neptá a žije tam, kam byl osudem zanesen. Jeden boří a upíná se k nové lásce jako k řešení všech těžkostí a další miluje trpělivě toho, kdo se s ním v dobrém i zlém kdysi dávno rozhodl žít.

Doživotí volnosti

Autorka: Alexandra Ansorge

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7363-862-7
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Doživotí volnosti vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

„Koupil jsem něco, co ti určitě udělá radost,“ pravím nedočkavě a snažím se ten kostým nevnímat. Dívám se jí přímo do očí. Mám rád, když jí v nich zvědavostí trochu zajiskří. „Chci, abys dnes měla dokonalý den D. Přinesljsem ti tohle,“ říkám pyšně. Nenapínám ji a vytahuji z kapsy u saka dvě letenky. „Za dva týdny se budeme slunit na Seychelech.“ (str. 43)

Celou ukázku najdete tady.

————————————————

Pokud vás zavřou v psychiatrické léčebně, už nic nebude jako dřív. Ani pro hlavní hrdinku, která se prostě stala Nebezpečnou pro sebe i okolí. Může být vše zase normální?

Hlavní hrdinka románu Lucie Saskové, autorky bestselleru Zlatokopka, chce jediné: být normální. Mít normální vztah, někoho milovat, být šťastná. Věci se však vyvíjejí jinak, než si představovala. Ocitá se v psychiatrické léčebně a její svět se obrací vzhůru nohama. Najednou je pro ni těžké normálně fungovat, vyznat se ve vlastních vzpomínkách. Je to, co si pamatuje, pravda, nebo bylo všechno jinak? Jedno je jisté: je nebezpečná. Pro sebe i pro své okolí.

Nebezpečná

Autorka: Lucia Sasková
Přeložila: Alena Řežábková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 138×208 mm
ISBN: 978-80-267-1025-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Nebezpečná vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

Telefon jsem měla vypnutý. Stejně mi nikdo nevolal ani nepsal. Nikoho nezajímalo, jak mi je a jak to celé prožívám. Nikdo netušil, jak se cítím a jak zvládám to, že už nemám nikoho, kdo by mě držel nad vodou. (str.10)

Podívejte se na další ukázku.

————————————————

Některá dětství jsou šťastná, jiná zase ne. Pavla by na své dětství nejraději zapomněla. Nenávidí své rodiče a snaží se utéct. Dokáže odpustit svým rodičům a najít sama sebe?

Pavla vyrůstá se dvěma staršími sestrami v pekle příkazů a rozkazů. O co přísnější je vojenská výchova, o to dravější je její touha rodičovskému drilu uniknout. Když se jí to konečně podaří, odnáší si s sebou nenávist a odhodlání pomstít se. Bloudí světem i svým životem a zjišťuje, že ubližuje především sama sobě. Cesta k usmíření přitom leží v daleké minulosti.

Jeden život nestačí

Autorka: Jaroslava Černá

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-754-3541-5
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Jeden život nestačí vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

A na tři píchl jehlou do Pavlínina hubeného stehna.
„Však ty si to ječení rozmyslíš. Dokud nepřestaneš, budeme cvičit. Dokud nezatneš zuby, budeš si muset zvykat na tvrdý trénink. Ráz, dva, tři!“ Jehla se zapíchla do druhého stehna za příšerného jekotu, který z Pavly vycházel už během počítání. (str. 2)

Prohlédněte si celou ukázku.

————————————————

Život se s některými lidmi opravdu nemazlí. Núri je toho důkazem. Kolikrát ho ještě osud překvapí? Jediné, na co se může spolehnout, je poezie. Najde konečně klid?

Núri se narodí se čtyřma ušima, a tak ho matka odveze z vesnice, aby mu pověrčiví vesničané neublížili. Cestou však matka zahyne při úplně stejné nehodě jako o tři měsíce dřív její manžel a Núri „spadne z nebe“ do rukou posluhovače v súfijském klášteře. Tam vyrůstá, nastupuje duchovní cestu k Bohu, objevuje svůj nevšední talent jazyka a prožívá citové zmatky. To všechno však skončí, když klášter napadnou nájezdníci. Núriho unesou a skončí jako sluha Pravé ruky sultána – jeho život jako by začínal úplně znovu, na jiném místě, v jiných podmínkách. Po nějaké době se ale Núri svým způsobem vrátí na pravou cestu – začne navštěvovat súfijského učitele, začne znovu psát poezii. Ale jeho život je znovu přetržen a Núri se ocitá na ovčí salaši ve Španělsku – v cizím prostředí, cizím náboženství a cizím jazyku. Ale koloběh se znovu opakuje, v „dalším životě“ se ocitne v Severní Africe, opět se neomylně (i když ne přímou cestou) vrátí k súfismu, poezii a lásce, aby to vše opět ztratil a jako poustevník konečně došel klidu v oproštění od všeho světa. Kolotoč pestrých barev, zvuků a vůní vás vtáhne do svého víru, až budete mít pocit, jako byste se ocitli uprostřed Pohádek tisíce a jedné noci.

Básník neviditelného světa

Autor: Michael Golding
Přeložila: Markéta Musilová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-257-2302-9
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Básník neviditelného světa vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Zpráva, že v chýši se šikmou střechou stojící za domem z vepřovic Malíh al-Morad porodila křičícího chlapce sice s bystrou tváří, avšak se dvěma páry uší. Když ta hlava z matky vykoukla, porodní bábu to vyděsilo natolik, že tam už potom jenom stála jako omráčená, takže musela nakonec přiskočit Bína Mardáví, čtrnáctiletá dcera sousedky Malíh al-Morad, a s porodem pomoct. (str. 11)

————————————————

Říká se, že dvojčata cítí, když se stane něco tomu druhému. Ava necítí nic, proto se vydá do rodného města odhalit pravdu… Co to s ní její sestra hraje za podivnou hru?

Ava nevěří tomu, že její sestra Zelda zemřela. Ví, jaká je. A pozná, když si jen hraje a manipuluje s lidmi.

Ava se vrací na neprosperující rodinnou vinici a znovu musí čelit všemu, před čím už jednou utekla: matce žijící na hraně mezi alkoholismem a demencí, charismatickému, avšak již poněkolikáté ženatému a věčně nepřítomnému otci i budoucnosti, které se před dvěma lety chtěla vyhnout svým odjezdem do Paříže. Ava se rozhodne odhalit tajemství obestírající Zeldinu smrt – sestra prý uhořela ve stodole. Byla to nešťastná náhoda, nebo vražda? A kdo tedy Avě posílá e-maily, nechává ukryté zprávy a směruje její kroky za bývalými milenci, vypůjčenými traktory, zaprášenými láhvemi vína, rodinnými tajemstvími a citovými vazbami, na něž se tak usilovně snažila zapomenout?

Čím více se toho Ava o svém nepředvídatelném dvojčeti dozvídá, tím jasněji si uvědomuje, že nezná pravidla hry, kterou s ní její sestra celý život hrála.

Sestry až za hrob

Autorka: Caite Dolan-Leachová
Přeložil: Alžběta Kalinová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 138×206 mm
ISBN: 978-80-7577-170-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Sestry až za hrob vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Celé to na Zeldu tolik sedělo. Tak hrozně moc. Když se mi konečně podařilo dovolat matce, mumlavě mi vyprávěla o tom, jak sestra uvízla v hořící stodole. Ve stodole za domem, kterou si Zelda přebudovala ve své únikové doupě pro chvíle, kdy už neměla žaludek na pobyt ve společnosti naší neduživé a nesnesitelné matky. (str. 11)

Prolistujte si celou ukázku.

Podívejte se také na náš článek o této knize.

————————————————

Dokážeme se vyrovnat se smrtí milované osoby? Matka se synem se musí vyrovnat se smrtí a také sami se sebou a samotou. Podaří se jim to všechno přežít a jít dál?

Skvělý román o smutku a samotě začíná smrtí Birka Hammermanna, který umírá ve vlnách chladného moře, když zachraňuje tonoucího syna Mikaela, jenž se navzdory všem zákazům rodičů vrhá za fotbalovým míčem. Mikaela události donutí rychle dospět, jeho matka Dora totiž ztrátu muže nedokáže psychicky vstřebat. Izolace, která je po smrti manžela na opuštěném ostrově tak hmatatelná, ji vede ke krokům, které jsou společensky nepřijatelné. Robbenův průzračný jazyk dává vyniknout bezútěšnosti situace. Kniha vycházející hvězdy holandské literatury Jaapa Robbena je skvělým románem, v kterém, jak píší v NRC Handelsblad, se autor ,,vydal na úspěšnou výpravu do intimity, která čtenáře může přivést do rozpaků“.

Birk

Autor: Robben Jaap
Přeložila: Veronika Havlíková ter Harmsel

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7429-894-3
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Birk vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Ztuhne, pustí mě. Stáhnu si svetr z hlavy. Máma má oči vytřeštěné, tváře propadlé v obličeji. Zmizí v koupelně a praští za sebou dveřmi, až zárubeň zapraská. Stojím na chodbě se zvadlým svetrem v ruce. Dostal ho k narozeninám. Máma ho pletla potají. (str. 141)

Ukázka je dostupná zde.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoživotí volnosti

Ansorge, Alexandra

Dokořán, 2017

zobrazit info o knizeNebezpečná

Sasková, Lucia

Motto, 2017

zobrazit info o knizeJeden život nestačí

Černá, Jaroslava

Alpress, 2017

zobrazit info o knizeBásník neviditelného světa

Golding, Michael

Argo, 2017

zobrazit info o knizeSestry až za hrob

Dolan-Leachová, Caite

Host, 2017

zobrazit info o knizeBirk

Jaap, Robben

Vyšehrad, 2017

Napsat komentář