Skutečný život v příbězích a rozhovorech

Tipy_S knihou za sebezdokonalenim
Dnes vám představíme čtyři tituly o zajímavých osobnostech s nevšedními životními zážitky a osudy. Přestože jsou mnohdy tragické, nechybí jim smysl pro nadsázku ani naděje.

Tomáš Holý se stal nejznámější a nejoblíbenější dětskou hvězdou české kinematografie a Československé televize. Možná by tomu tak vůbec nebylo, kdyby jeho strýček nepracoval jako rekvizitář Filmového studia Barrandov. Díky němu získal osmiletý chlapec roličku v populární komedii Marečku, podejte mi pero!, díky které zaujal diváky a která nastartovala Tomášovu kariéru. Chcete se o jeho životě a době dozvědět více? Přečtěte si knihu Jmenuju se Tomáš z pera Oty Karse.

Jmenuju se Tomáš

Autor: Ota Kars

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-204-4632-9
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Jmenuju se Tomáš vydalo nakladatelství Mladá fronta.

První skutečný životopis Tomáše Holého je psán tak, abyste snadno viděli a cítili, jak opravdu žil, co se kolem něj dělo, co ho ovlivňovalo a jak působil na své nejbližší okolí. Díky své čtivosti vás provede všemi ověřenými základními životopisnými a rodinnými fakty a nakonec vtáhne do Tomášova příběhu a doby, v níž jej prožil. Kniha je vybavena základními faktografickými informacemi o Tomášově životě a filmování, stejně jako obrazovou přílohou s řadou známých i širší veřejnosti zcela neznámých fotografií a dokumentů z archivu rodiny a blízkých.

 

Ukázka z knihy

1. Jak to bylo, než jsem byl

Jmenuju se Tomáš.
Než začnu vyprávět, jaký to bylo, když jsem žil, měl bych vám říct, jak a co vlastně proběhlo předtím.
Jak to bylo, než jsem byl.
Než jsem se narodil.
Můj celý příběh začal mladou láskou, bez níž bych tu nikdy nebyl.
(A skončil smrtí, tak jako nakonec skončí příběh každého z nás. Jen to nemusí být smrt tak brzká jako ta moje.)
Láskou mých rodičů.

Na začátku to bývá a bylo vlastně úplně jednoduchý.
Naši se seznámili.
Kdo byli „naši“?
Můj táta Václav se v roce 1941 během druhé světové války narodil v Praze. Z Prahy se potom jeho rodiče odstěhovali do Českých Budějovic, kde navštěvoval až do zrušení církevních škol základní školu při Nejsvětějším srdci Páně v Českých Budějovicích, a poté ve svém vzdělávání pokračoval na místní jedenáctiletce, kde také v roce 1958 odmaturoval. (str. 13)

————————————————

Od Tomáše Holého se přesuneme k Tomáši Holubovi, prvnímu vojenskému kaplanovi a současnému plzeňskému biskupovi, s nímž v knize Biskup na snowboardu vede zajímavý rozhovor Martin Veselovský. Dozvíte se nejen řadu zajímavostí o aktuálních otázkách církve, ale i mnoho dalšího.

Tomáš Holub: Biskup na snowboardu

Autor: Martin Veselovský

Počet stran: 122
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-906-3
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Biskup na snowboardu vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Rozhovor Martina Veselovského, redaktora, moderátora, spoluzakladatele internetové televize DVTV a držitele několika Novinářských cen, Ceny Karla Havlíčka Borovského a Ceny Ferdinanda Peroutky s Tomášem Holubem, prvním vojenským kaplanem, účastníkem mezinárodních mírových misí IFOR/SFOR v bývalé Jugoslávii, vyjednávačem církevních restitucí a současným plzeňským biskupem, nejen o aktuálních otázkách církve, ale i o jeho osobním životě.

 

Ukázka z knihy

Chodíte do kina?
Chodím, teď mnohem víc v Praze než v Plzni. Snažím se sem tam v rámci odpočinku odjet do Prahy a žít bez biskupské nálepky, ve větší anonymitě. V poslední době jsem se byl podívat třeba na Masarykovi.

Jaké to je?
Česká snaha udělat americký velkofilm. Byl jsem také na Mlčení, to je neskutečně skvělý film.

Viděl jste třeba nějaké Hvězdné války? Star Trek?
Ne. Vlastně jsem až teď začal chodit víc do kina. (str. 115)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Tomáš Holub

Tomáš Holub se narodil v roce 1967 v Jaroměři a vyrůstal ve farnosti v Červeném Kostelci. Studoval filozofii a teologii na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích (1985–1989), dále v Salcburku a na Papežské lateránské univerzitě v Římě. Doktorát z morální teologie obhájil na KTF UK v Praze, kde se věnoval především otázkám etiky. Kněžské svěcení přijal v roce 1993 v Hradci Králové, kde začal působit jako kaplan a vyučovat na Církevním gymnáziu sv. Voršily (1993–1996). Následně se stal prvním vojenským kaplanem a později hlavním kaplanem Armády České republiky (1996–2006). Sloužil v jednotkách, které se podílely na mezinárodních mírových misích IFOR/SFOR v bývalé Jugoslávii. V armádě mu byla propůjčena hodnost plukovníka. V letech 2011 –2016 vykonával funkci generálního sekretáře České biskupské konference (ČBK) a účastnil se vyjednávání o církevních restitucích. Dne 12. února 2016 byl jmenován biskupem plzeňské diecéze, je předsedou Ekonomicko-právní komise ČBK a členem Komise pro katolickou výchovu ČBK. Od roku 2017 je členem etické komise Českého rozhlasu.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.

 

Martin Veselovský

Martin Veselovský se narodil v roce 1972 ve Vrchlabí. Dětství strávil v severočeské Kadani a od roku 1986 žije v Praze. Na začátku 90. let studoval několik semestrů historii na FF UK, ale školu nedokončil. Už v roce 1991 začal pracovat v tehdejší pražské pobočce Hlasu Ameriky. Zhruba deset let pak strávil v soukromých médiích, pracoval na Evropě 2 a pro TV Nova. Na konci roku 2000, těsně před „televizní krizí“, navázal spolupráci s Českým rozhlasem, což pro něho znamenalo první kontakt s publicistikou orientovanou na politická témata. V letech 2004–2006 moderoval politický diskusní pořad Sedmička na Nově, v roce 2006 na Radiožurnálu vytvořil formát politického rozhovoru Dvacet minut a o rok později byl přijat do České televize do pořadu Události, komentáře. Z veřejnoprávní televize odešel po šesti letech s několika kolegy poté, co vedení stanice nedokázalo dostatečně vysvětlit podezření týkající se politického tlaku a případného ovlivňování zpravodajství. Na jaře 2013 spoluzaložil soukromou internetovou televizi DVTV. Je držitelem několika Novinářských cen, Ceny Karla Havlíčka Borovského a Ceny Ferdinanda Peroutky. S manželkou Monikou Valentovou má dvě dcery, Rozárku a Viktorku.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.

————————————————

I náš třetí tip bude příběhem jednoho Tomáše – českého chirurga, jenž se připojil k Lékařům bez hranic a spolupracoval s nimi na Haiti po zemětřesení v roce 2010. Zážitky z misí, okořeněné humorem a nadsázkou, se dočkaly tak velké pozornosti, že vycházejí už ve čtvrtém vydání knihy Mise Haiti.

Mise Haiti

Pět měsíců českého chirurga s Lékaři bez hranic
Autor: Tomáš Šebek

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-4671-8
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Mise Haiti vydalo nakladatelství Mladá fronta.

V lednu 2010 zasáhlo Haiti ničivé zemětřesení, které připravilo o život statisíce lidí a postihlo celkově miliony obyvatel této nádherné karibské země. Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic zasahovala na místě již od prvních hodin a během pěti měsíců po katastrofě ošetřila téměř 200 tisíc pacientů a provedla více než 11 tisíc operací. Při vší úctě k této organizaci a vážnosti situace není tento příběh výčtem suchých a většinou tragických faktů. Není ani oficiálním stanoviskem Lékařů bez hranic. Je to osobní příběh českého chirurga, který se k Lékařům bez hranic připojil a prožil s nimi své první měsíce spolupráce na Haiti v roce 2010 a 2012. Formou původně blogových příspěvků, které vznikaly bezprostředně každý den přímo na misi, reportážním způsobem s prvky černého humoru, naturalismu, nadsázky a také určité míry vulgarity autor popisuje svá pracovní i volnočasová pozorování. Vzhledem k velkému zájmu nyní kniha vychází ve čtvrtém a doplněném vydání.

 

Ukázka z knihy

Chirurgové nemluví

Cesta do Ženevy vedla přes Frankfurt. Můj druhý let v životě. Zdá se, že zdaleka ani poslední. Ženevské sídlo Lékařů bez hranic (MSF) jsem našel bez problémů. Ujali se mě moc pěkně. Nejlépe se mi povídalo s Elizou, mladou Rumunkou, která teď v Ženevě žije. Pokud tomu dobře rozumím, ona je moje HRO – human resource „ó-něco“… Když jsme rozebírali prostitutky u expatů, bylo veselo. Poučovala mě, že to není dobrý nápad. Já si to teda taky myslím.
Strach u mě naopak zesílil po brífinku s Helmim. Působil na mě tak vyrovnaně, až jsem se z toho dekompenzoval. On je MedCo? Já nevím, co to přesně je, ještě v těch zkratkách plavu. Konečně někdo dostal Tomíka – největšího zkratkovače. Pochopil jsem ale, že je to praktický lékař, praktik neboli džípík a že už je to stará páka, co se misí týče. Mně to ale moc nepomohlo. (str. 8)

 

Tomáš Šebek

Tomáš Šebek (nar. 1977) je český chirurg, který je stálým účastníkem misí Lékařů bez hranic. Vystudoval všeobecné lékařství na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2010 se vydal na svou první misi, a to na Haiti. Vrátil se tam o dva roky později, poté absolvoval dvě mise v afghánském Kundúzu. Deníkové záznamy z jeho misí, určené původně pouze pro okruh přátel, slavily v knižní podobě u čtenářů velký úspěch. Jeho posledním působištěm v rámci pomoci Lékařů bez hranic byl Jižní Súdán a právě tento pobyt je tématem knihy Africká zima. Od Svazu českých lékařů získal Cenu za statečnost. Je též autorem knihy Mise Afghánistán (vyšla i jako audiokniha).

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Život nekončí je silným příběhem Alison, která se odmítla stát obětí dvou odporných násilníků. Dokázala překonat veliké trauma a proměnit svou strašnou zkušenost v pozitivní životní filozofii.

Alison: Život nekončí

Pravdivý příběh zázraků, naděje a vítězství nad lidskou brutalitou
Autorka: Marianne Thammová
Přeložila: Renata Hájková

Počet stran: 270
Vazba: brožovaná
Formát: 144×200 mm
ISBN: 978-80-755-3457-6
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Alison: Život nekončí vydalo nakladatelství Triton.

… Jako přízrak ze tmy se vedle mě vynořila propadlá tvář vychrtlého mladého blonďáka. Zrak mi ihned padl na dlouhý, tenký předmět se zašpičatělou čepelí, připomínající nůž na dopisy. Na krku jsem ucítila jeho chladné ostří. Jakoby ze vzdálené planety ke mně dolehlo tlumeným, vyrovnaným hlasem: „Posuň se, nebo tě zabiju.“ Přesto, že téměř šeptal, duněla mi ta slova v hlavě…
Tak se započala Alisonina hrůzná pouť s dvěma bezcitnými zabijáky, kteří ji znásilnili, pobodali tolikrát, že se lékaři nemohli dopočítat ran, prořízli jí hrdlo a v domnění, že je mrtvá, ji ponechali na špinavé pláži vzdálené mnoho mil od jejího bydliště. Alison se však smrti dokázala vzepřít. A nejen to, vzdorovala svému osudu a nedovolila svým násilníkům, aby ji připravili o budoucnost. Život nekončí je vítězný příběh ženy, která odmítla stát se obětí. Mravní síla, s kterou překlenula vážné fyzické i duševní trauma, a způsob, jakým dokázala přeměnit otřesnou zkušenost v pozitivní životní filozofii, jsou inspirací pro nás pro všechny.

 

Ukázka z knihy

Mluvili anglicky a bylo mi jasné, že to dělají proto, aby mě vystrašili, aby mi nahnali hrůzu. Očividně se dobře bavili.
„Jo, asi jo,“ zněla odpověď.
„Co myslíš, že by si Oom Nick přál, abysme s ní udělali, hm?“ zvolal jeden z nich.
Starý Nick? To je přece přezdívka pro Satana; pamatovala jsem si to z dob, kdy jsem začala chodila do kostela.
„Řek bych, že chce, abysme ji zabili,“ odpověděl se smíchem ten druhý.
Stále jsem jim nevěřila. Stále jsem si myslela, že mě chtějí pouze zastrašit. Určitě jen blafují. Za celý večer jsem nepřiznala, že se bojím, a oni teď chtějí hrát krutou hru. Chtějí mě týrat, chtějí, abych se zhroutila, abych křičela a brečela, abych je prosila o milost. (str. 34)

Přečtěte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete zajímavé knížky za skvělé ceny.

Který z dnes představených titulů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJmenuju se Tomáš

Kars, Ota

Mladá fronta, 2017

zobrazit info o knizeBiskup na snowboardu

Veselovský, Martin

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeMise Haiti
Pět měsíců českého chirurga s Lékaři bez hranic

Šebek, Tomáš

Mladá fronta, 2017

zobrazit info o knizeAlison: Život nekončí

Thammová, Marianne

Triton, 2018

Napsat komentář