Žádný objev z nebe nespadl

Josef Cernotik_Od pazourku k nanotechnologiim
Poznejte náš svět v jeho komplexnosti s pomocí knihy Josefa Černotíka. Od pazourku k nanotechnologiím je publikace, která seznamuje s vývojem různých oborů a ukazuje, jakým způsobem lidstvo dosáhlo velkých objevů.

Kniha zachycuje utváření lidské civilizace jako vzájemně provázaný vývoj filozofie, přírodovědy a techniky. Základní snahou autora je ukázat, že velké objevy nepadají z nebes, ale jsou výsledkem stavu společnosti, od kterého se odvíjí invence učence, vědce či konstruktéra. Čtenář tak může poznávat, jak se přírodovědci postupně propracovávali až do absurdního světa nekonečna, paradoxního světa relativity, kvantového světa mikročástic či překvapivého světa chaosu a turbulencí. Z textu by mělo být zřejmé, že lidé stále potřebují něčemu věřit, chtějí, aby jejich svět byl přehledný a jasný. Mnohdy se bojí svobody a pod vlivem ideologií přestávají rozlišovat mezi pravdou a lží, obětí a násilníkem i mezi svobodou a závislostí. Každá z devíti hlavních kapitol obsahuje stručný přehled všeobecných dějin daného období. Následuje seznámení s vývojem filozofie, teologie a dalších humanitních oborů, popisy přírodovědných objevů, technických vynálezů a shrnující závěr. Cílem knihy je pomoci čtenáři poznávat náš svět v jeho komplexnosti, probudit v něm kritické myšlení a také jej inspirovat k vlastním intelektuálním aktivitám. Publikace je vhodná jak pro středoškolské a vysokoškolské studenty, tak pro jejich učitele. Ocení ji i zájemci o historii, vědu a techniku.

 

Od pazourku k nanotechnologiím

449 křižovatek v dějinách lidstva
Autor: Josef Černotík

Počet stran: 736
Vazba: vázaná
Formát: 164×238 mm
ISBN: 978-80-7553-398-2
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Od pazourku k nanotechnologiím vydalo nakladatelství Triton.

 

Ukázka z knihy

Navykli jsme si považovat se za vzdělané, umíme-li manipulovat s pojmy, jako jsou střídavý proud, romantismus v poezii, chemický prvek, Shakespearova dramata, krevní oběh, zákony trhu či Pythagorova věta. Projdeme-li úspěšně všemi školními zkouškami, včetně té závěrečné, považujeme se za vítěze, kterým leží svět u nohou. Máme-li však aktivně tvořit vlastní budoucnost, nepomohou nám znalosti izolované od jiných znalostí. Pokud mezi informacemi z různých oborů nebudeme hledat souvislosti, pak si na vzdělání jen hrajeme a to nám nemůže stačit. Už dnes nás totiž tíží problémy, jejichž ignorování může přivodit všeobecný úpadek, nebo dokonce i zánik lidstva, ale řešit je zatím moc neumíme.
Jde o to, co dělat, abychom dostávali nápady. To je záludná otázka, protože málokdo si uvědomuje, co se mu v hlavě odehraje během toho zlomku sekundy, kdy jej napadne to klíčové k vyřešení úlohy, inovace pracovního úkonu či technologie, kdy to zkrátka v hlavě „sepne“ a náhle vidíme skutečnost trochu jinak. Jak smontovat skříň, postavit zídku či uvařit guláš si přečteme v návodu, ale jak dostávat nápady, o tom se nedočteme nikde. (str. 19)

Přečtěte si celou ukázku.


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOd pazourku k nanotechnologiím
449 křižovatek v dějinách lidstva

Černotík, Josef

Triton, 2018

Napsat komentář