Fascinující a děsivý příběh budoucnosti

ready
Ponořte se do virtuálního světa OASIS, pojďte hledat miliardový poklad! Sledujte, jak se vymyšlený svět stává světem reálným.

Ernest Cline se dříve živil jako kuchař a později jako počítačový technik, ale až kariéra scénáristy a spisovatele ho duševně uspokojila. V roce 2009 napsal scénář k filmu Fanoušci (v originále Fanboys), který pojednává o fanoušcích Hvězdných válek. Dráhu spisovatele začal celkem nedávno, v roce 2011 vyšel v New Yorku jeho první román Ready Player One – Hra začíná, u nás ho v roce 2012 vydává nakladatelství Jota. V románu z budoucnosti se projevuje autorova posedlost klasickými videohrami.

Píše se rok 2045. Svět se utápí v ekonomické a energetické krizi, lidé nemají co jíst a kde spát. Od svých tragických životů utíkají do uměle vytvořené reality – do detailně propracované hry OASIS, kde si vytváří své nové já. OASIS je systém tisíců virtuálních planet, kde se dá chodit do školy, pracovat, seznamovat se, bavit se, v podstatě se tam dá vést plnohodnotný život, který má jen jednu malinkatou vadu – není reálný.

Někde v tomto nereálném světě je ukryto Hallidayovo vejce – dědictví po tvůrci hry, miliardáři Hallidayovi, který před svou smrtí ukryl ve vesmíru OASIS tři klíče s nápovědou, jak poklad najít. Už pět let ho všichni hledají, ale nikdo se nedostal ani o krůček blíž. Až jednoho dne se konečně výsledková tabule změní. Uživatel Parzival našel první ze tří klíčů, které mu mají odemknout cestu k vejci. Parzival je hlavním hrdinou a zároveň vypravěčem, na celý příběh se tedy díváme očima toho, kdo je ve vedení.

Parzival, vlastním jménem Wade Owen Watts, bydlí na parkovišti obytných vozů v karavanu své tety, se kterou si nikdy nerozuměl. Jeho nejcennějším majetkem je notebook, vizor a haptické rukavice – věci, které potřebuje k tomu, aby se mohl připojit do OASIS. Dá se říct, že jeho reálný život je v OASIS, tráví tam většinu času. Občas se odpojí, aby se najedl a došel na záchod, ale už po pár minutách je nesvůj a nemůže se dočkat, až se znovu připojí. Už pět let se, stejně jako ostatní hráči, snaží najít Hallidayovo vejce, teď se mu konečně podařilo dostat se o kousek blíž. Našel měděný klíč a prolomil první bránu. A tím způsobil vlnu dalšího šílenství. I ti, kteří už pomalu přestávali věřit, že se to někdy někomu podaří, se vrací do hry a zahlcují Parzivala nabídkami ke spolupráci. Někteří mu dokonce vyhrožují smrtí. Problém začíná až tehdy, když se soupeření přenese z virtuálního světa do toho reálného.

Kniha zaujme už svou obálkou, není na ní nic složitého, jenom autor, název a pár postaviček z videoher – v jednoduchosti je síla. Text je rozdělen do třiceti devíti kapitol bez názvu. Kniha má celkem 511 stran, což je sice poměrně hodně, ale díky autorovu svižnému stylu psaní to utíká jako voda. Doporučila bych ji úplně všem, nemusíte být milovník příběhů z budoucnosti, kniha má potenciál stát se i vaší oblíbenou.

Neubráním se myšlenkám, že existuje možnost, že takto dopadneme i my. Vždyť i teď si říkám, že někteří lidé tráví až příliš mnoho času na sociálních sítích rozvíjením své virtuální identity. Kniha popisuje rok 2045, nyní je rok 2012. Technologie jde kupředu tak rychle, že to ani nestíháme pozorovat, za 33 let se může stát téměř cokoliv. Před pár lety bylo nemyslitelné, že by existovalo něco jako flashdisk. A teď? Teď má každý školák v kapse minimálně tři. Teď je nemyslitelné, že by nás všechny pohltila nějaká hra. Ale co za pár let? Za pár let se možná všichni potkáme v OASIS.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeReady Player One
Hra začíná

Cline, Ernest

Jota, 2012

Napsat komentář