Světová knihovna

Tipy_Klasikove ve svych zanrech
Dnes vám představíme čtyři významná díla světové literatury. Jsou plná fantazie, podivuhodných úkazů, vypjatých a nebezpečných situací. Usaďte se s šálkem dobré kávy a pusťte se do nich!

Morelův vynález je přelomovým dílem nejen v tvorbě samotného autora, ale i v celé argentinské literatuře. Fantastický příběh o uprchlíkovi, který bojuje o život na podivuhodném ostrově, se dočkal také filmových adaptací.

Morelův vynález

Autor: Adolfo Bioy Casares
Přeložil: František Vrhel
Ilustroval: M. Puhač

Počet stran: 128
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 152×187 mm
ISBN: 978-80-7363-860-3
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Morelův vynález vydalo nakladatelství Dokořán v edici Neviditelná knihovna.

Novela Morelův vynález bývá přirovnávána k tak proslulým modernistickým dílům, jako jsou Utažení šroubu Henryho Jamese či Kafkův Proces. Bioy Casaresův text z roku 1941 je považován za přelomový nejen v jeho literární tvorbě, ale i v argentinské literatuře. Vypráví fantastický příběh o uprchlíkovi, jenž se ocitá na ostrově, který se mu stává rájem i peklem. Nachází zde lásku, bojuje o holý život s nevypočitatelnými mořskými přílivy, ale také se setkává s podivuhodnými a nevysvětlitelnými úkazy, jež se snaží rozluštit. Pomíjivá skutečnost se zde střetává s bezčasím věčnosti. Od svého prvního vydání podnítil Morelův vynález celou řadu interpretací a dočkal se několika filmových adaptací, mimo jiné inspiroval slavný film Alaina Resnaise Loni v Marienbadu.

 

Ukázka z knihy

Dnes se tady na ostrově udál zázrak. Předčasně přišlo léto. Přenesl jsem si postel k bazénu a až do pozdních hodin jsem se koupal. Nedalo se spát. Dvě nebo tři minuty venku stačily, aby se voda, jež mě měla uchránit před děsivým dusnem, proměnila v pot. Časně zrána mě probudil gramofon. Nemohl jsem se vrátit do muzea pro věci. Utekl jsem roklinami. Jsem dole na jihu ostrova mezi vodními rostlinami, dorážejí na mě moskyti a vězím až po pás v moři nebo ve špinavých potůčcích a vidím, že jsem utekl nesmyslně brzy. Myslím, že ti lidé nepřišli pro mě; snad mě vůbec neviděli. Ale jdu za svým osudem, zbaven všeho, vykázán do nejubožejších a nejneobydlenějších míst ostrova, do bažin, které jednou týdně zalévá moře. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Adolfo Bioy Casares

Adolfo Bioy Casares (1914–1999) patří mezi nejznámější argentinské spisovatele. Byl spolupracovníkem a přítelem Jorge Luise Borgese, společně napsali několik knih i filmových scénářů a sestavili antologii fantastické literatury (Antología de la literatura fantástica; 1940). Značnou část Bioy Casaresova díla tvoří právě fantastické a sci-fi povídky a romány. Jeho příběhy se pohybují na hranici snu a skutečnosti a doprovází je často esejistickými vsuvkami a filozofickými úvahami. Kromě Morelova vynálezu vyšly česky ještě Fantastické povídky (1988) a román Plán úniku (2003).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

————————————————

Bílá velryba nebo též Moby Dick je nejvýznamnějším románem amerického spisovatele Hermana Melvilla. Příběhu, o kterém jistě slyšel každý z nás, vdechly jedinečné kouzlo kresby Christophea Chaboutého.

Moby Dick

Autoři: Christophe Chabouté, Herman Melville
Přeložili: Stanislav Václav Klíma, Marie Kornelová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-257-2237-4
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Moby Dick vydalo nakladatelství Argo v edici Argomiks.

Francouzský kreslíř Christophe Chabouté přímo zázračně proměnil do komiksové podoby jedno ze základních děl anglické literatury. Osudový souboj kapitána Achaba s bílou velrybou znají i ti, kteří nikdy román Hermana Melvilla nečetli, a to nejen proto, že se dočkal celé řady úspěšných i neúspěšných zpracování (jednu z komiksových verzí vytvořil i legendární Will Eisner). Moby Dick je totiž příběh, který dnes neoddiskutovatelně patří do kulturního kánonu. Také proto Chabouté neměl lehkou startovací pozici, ale jeho pojetí bez debaty bere dech. Černobílá kresba, v níž vynikne každé ráhno, uhrane čtenáře svojí atmosférou. Znovu se ocitneme na velrybářské lodi a díky Chaboutého umění ucítíte vodní tříšť a uslyšíte vítr v lanoví. Lov na Moby Dicka může začít.

 

Ukázka z knihy

Moby Dick_ukazka1Moby Dick_ukazka2

 

Herman Melville

Ačkoliv se americký spisovatel Herman Melville narodil v rodině bohatého kupce se skotskými kořeny, už v mládí to neměl lehké. Po krachu rodinné firmy musel přerušit studia a začít si na živobytí vydělávat. Dal se najmout jako plavčík, pak vyzkoušel povolání učitele, ale po krátké době ho to zase táhlo na moře. Právě zážitky z plavby po oceánech velmi silně ovlivnily jeho tvorbu. Zakusil krutost života mezi tvrdými chlapy s velrybářskými háky, byl zajat lidojedy, poznal i pochybné kouzlo armádního drilu na válečné fregatě. Po návratu na pevninu začal pracovat jako celní úředník v přístavu a také se rozhodl psát. Vytvořil mnoho zajímavých příběhů, ale neochota podřídit se povrchnímu vkusu tehdejší společnosti způsobila, že současníky jeho tvorba příliš neoslovila. Znovuobjeven byl až třicet let po smrti, kdy svět zjistil, že nenápadný fousatý úřednický morous vytvořil dílo, které nemá ve světové literatuře obdoby.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Omega.

————————————————

Ulice zlodějů vypráví působivý příběh sotva dospělého chlapce Lachdara. Musí žít v prostředí zasaženém chudobou, nesvobodou, násilím, zákazem víry, marností, nedostatkem práce a nenaplněnými sny.

Ulice zlodějů

Autor: Mathias Énard
Přeložil: Erik Lukavský

Počet stran: 344
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-747-3621-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Ulice zlodějů vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Román nominovaný na prestižní Goncourtovu cenu odhaluje krutou současnost na obou březích Středozemního moře. Chudoba, nesvoboda a touha žít se ostře střetávají s příkazy a zákazy radikálního výkladu víry. Marocký chlapec Lachdar, jehož rodina pro nevhodné chování zavrhla, se ocitá sám v ulicích Barcelony. Skrývá se před radikálními muslimy a brzy i před policií, ze strachu, že bude obviněn z vraždy. Nezdolně bojuje s deziluzí, upíná se k představám, které nedokáže naplnit. Jedinou jistotou už jsou pro něho jen sny, láska a četba detektivek.

 

Ukázka z knihy

Lidé jsou psi, lísají se k sobě v bídě, válejí se ve špíně, aniž by se z ní dokázali dostat, celý den si lížou srst a pohlaví, leží v prachu připraveni udělat cokoli pro kus flákoty nebo shnilou kost, kterou jim chce člověk hodit, a já, stejně jako oni, jsem lidská bytost, tudíž zkažený odpad zotročený instinkty, pes, co kouše, když má strach a touží po pohlazení. Jasně vidím do svého dětství, do svého života štěněte v Tangeru; do svého toulání mladého čokla, do svého úpění zbitého psa; chápu své pobláznění po samičkách, jež jsem považoval za lásku, a  hlavně chápu nepřítomnost pána, kvůli němuž se všichni touláme, abychom ho našli ve tmě, očicháváme se, ztraceni a  bez cíle. V  Tangeru jsem chodíval pěšky dvakrát denně pět kilometrů, abych se podíval na moře, přístav a Úžinu, teď taky hodně chodím pěšky, čtu, čím dál víc, příjemný způsob, jak zahnat nudu a smrt, jak oklamat mysl tím, že ji rozptýlíme, vzdálíme jediné pravdě: jsme zvířata v kleci žijící pro potěchu v temnotě. (str. 7)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Mathias Énard

Mathias Énard patří k největším hvězdám současné francouzské literatury. Po studiích arabštiny a perštiny pobýval několik let na Blízkém a Středním východě, až se roku 2000 usadil v Barceloně, kde žije dodnes. Spolupracuje se španělskými i francouzskými literárními časopisy, překládá z arabštiny. K nejvýznamnějším dílům patří romány Dokonalá střelba, Pásmo, Ulice Zlodějů nebo Kompas, za nějž obdržel Goncourtovu cenu.

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

————————————————

Vydejte se do Manhattanu třicátých let minulého století a užijte si tehdejší zvláštní atmosféru s oceňovaným románem Pravidla zdvořilosti.

Pravidla zdvořilosti

Autor: Amor Towles
Přeložila: Julie Tesla

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-896-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Pravidla zdvořilosti vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Čtenáři i kritikou oslavovaný román z prostředí newyorské smetánky třicátých let minulého století, který dává vzpomenout na to nejlepší z děl F. Scotta Fitzgeralda. Pětadvacetiletá Katey nemá na konci roku 1937 příliš důvodů k oslavám, a tak si s kamarádkou naplánuje klidný silvestrovský večer v zapadlém jazzovém baru. Náhodné setkání s úspěšným bankéřem Tinkerem, který v baru hledá svého bratra, jí však naprosto změní život. Od onoho osudného Silvestra pak sledujeme Kateyinu klikatou cestu mezi newyorskou smetánku, poznáme pozlátko i bídu „lepší společnosti“ a nahlédneme do duše neobyčejné dívky s ještě neobyčejnějším osudem.

 

Ukázka z knihy

Byl večer na konci března.
Bydlela jsem teď v garsonce v šestipatrovém domě bez výtahu na Jedenácté ulici mezi První a Druhou avenue. Měla jsem výhled na úzký dvůr, kde byly mezi okenními parapety natažené prádelní šňůry. Navzdory ročnímu období povlávala pět pater nad zmrzlou zemí jako nudní, suchopární duchové šedivá prostěradla.
Za jedním z oken na opačné straně dvorku šlo zahlédnout starého muže ve spodním prádle, jak s pánví v ruce chodí po místnosti sem a tam. Musel to být správce nebo hlídač, protože zatímco ráno smažil maso vždy oblečený, večer připravoval vajíčka ve spodním prádle. Nalila jsem si kapku ginu a obrátila pozornost k opotřebovanému balíčku karet. (str. 67)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Amor Towles

Amor Towles (* 1964) je oceňovaný současný americký spisovatel původem z Bostonu. Zajímavostí je, že před tím, než se vrhl na romanopiseckou dráhu, strávil více než dvacet let svého života na vysoké manažerské pozici v investiční firmě na Wall Street. Neustálé cestování po celém světě za klienty mělo však jednu velkou výhodu – poskytlo mu tolik potřebnou inspiraci a zkušenosti, jež nyní plně využívá při vymýšlení a tvorbě svých děl. Na svém kontě má zatím dva romány, z nichž oba vyvolaly ve světě ohromný čtenářský ohlas a sklidily mnoho pozitivních recenzí. První z nich právě držíte v ruce – kniha Pravidla zdvořilosti (Rules of Civility) vyšla poprvé v roce 2011 a záhy se objevila na předních příčkách žebříčků bestsellerů prestižních amerických listů New York Times či Los Angeles Times. Deník Wall Street Journal a magazín Atlantic Towlesův román dokonce označily za nejlepší knihu roku 2011. Towlesův druhý román s názvem Gentleman v Moskvě (A Gentleman in Moscow) vydá nakladatelství Vyšehrad v první polovině roku 2018.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další podnětné knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní tipy ze světové literatury? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMorelův vynález

Bioy Casares, Adolfo

Dokořán, 2017

zobrazit info o knizeMoby Dick

Chabouté, Christophe - Melville, Herman

Argo, 2017

zobrazit info o knizeUlice Zlodějů

Énard, Mathias

Kniha Zlín, 2017

zobrazit info o knizePravidla zdvořilosti

Towles, Amor

Vyšehrad, 2017

Napsat komentář