Nenechte si ujít v týdnu od 22. do 28. ledna 2018

nenechte_si_ujit
Další týden za námi a my se už můžeme těšit na ten, co je za dveřmi. Stejně jako vždy, i v příštích dnes se budou konat zajímavé akce, například můžete navštívit autogramiádu kuchaře Zdeňka Pohlreicha nebo lékaře bez hranic Tomáše Šebka.

Kromě toho se v dalším lednovém týdnu koná i několik čtení pro nejmenší čtenáře nebo třeba další setkání se spisovatelem v rámci akce Spisovatelé do knihoven.

Týden začneme v Knihkupectví Dobrovský v Brně na ulici Joštova. V pondělí 22. ledna tu bude mít od 17.00 autogramiádu Tereza Salte, autorka blogu Tereza in Oslo. Jak napovídá název blogu, Tereza se jednoho dne vydala do Norska, kde nyní žije svůj sen. O svých zážitcích vydala loni v říjnu knihu nazvanou Šlehačková oblaka. Dozvíte se v ní, jak se jí žije tak daleko na severu, jak zvládá odloučení od nejbližších, ale také jaké měla dětství. A (nejen) tuto novinku si můžete přijít v pondělí nechat podepsat.

U cestování do cizích zemí zůstaneme. Tomáš Šebek, který bude mít v úterý 23. lednaDomu knihy v Ostravě besedu a autogramiádu, ovšem vycestoval za zcela jiným účelem než Tereza Salte. S organizací Lékaři bez hranic vyjel v roce 2010 na Haiti zničené silným zemětřesením. O svém působení tam pak napsal knihu Mise Haiti, která se dočkala velkého čtenářského úspěchu. A právě o tomto titulu si bude od 16.00 povídat s návštěvníky Domu knihy v Ostravě.

úterý 23. ledna potěší i ty nejmenší. V Knihcentru v OC Černý Most v Praze se od 10.00 uskuteční čtení dětem z knížky Do pohádky se zvířátky od spisovatelky Evy Horákové. Autorka je učitelkou s dlouholetou praxí a navíc i matka dvou dětí, tak jistě nepřekvapí, že píše knížky právě pro děti. Do pohádky se zvířátky je zatím její poslední titul. Jednotlivé pohádky jsou psané velkými tiskacími písmenky a kapitoly jsou řazeny od těch, jež obsahují jednoslabičná slova, k těm, které obsahují slova víceslabičná. Kniha se tak hodí hlavně pro děti, které se učí číst pomocí genetické metody.

Na velice zajímavou akci si můžete zajít také v úterý 23. ledna do pražského Paláce knih Luxor. Od 17.00 se zde koná autogramiáda knihy Hejno bílých vran od Pavla Cechla a Josefa Hympla. Kniha obsahuje deset příběhů lidí, kteří prošli dětským domovem a následně se jim podařilo to, co mnohým s podobným osudem ne – uspěli a dokázali začít žít normálním životem. Umí hospodařit, mají rodinu, práci a plní si své sny. Přestože se nám toto vše může zdát samozřejmé, pro mnoho dětí z dětských domovů je to často nedosažitelné. Titul je velice inspirativní a díky své autentičnosti také hodně čtivý. Proto neváhejte a zúčastněte se i jeho autogramiády.

Další čtení pro děti se příští týden koná v Knihovně Jiřího Mahena v Brně, na pobočce ve Starém Lískovci. Ve středu 24. ledna se zde od 16.30 sejdou rodiče s dětmi, aby si vyslechli čtení z knížky O Budulínkovi od Aleny Peisertové. Kdo by neznal příběh o neposlušném Budulínkovi, starostlivých prarodičích a chytré lišce. Děti se pobaví a možná se i z příběhu něčemu přiučí.

Ve čtvrtek 25. ledna zavítáme na již zmíněnou autogramiádu Zdeňka Pohlreicha. Známý kuchař přijede do Knihkupectví Dobrovský v OC IGY v Českých Budějovicích, aby zde podepisoval svoji novou publikaci Kulinárium. Tato kniha je jako stvořená pro ty, kteří by se rádi naučili dobře vařit. Populární šéfkuchař v ní přehledně popisuje všechny metody tepelných úprav a názorně je ukazuje na nápaditých receptech. Autogramiáda Kulinária začíná v 16.00.

Na třetí čtení dětem v tomto týdnu se mohou těšit malí čtenáři v Hradci Králové. V Městské knihovně se ve čtvrtek 25. ledna od 17.00 budou číst pohádky, básničky i hádanky Jiřího Žáčka. Zváni jsou děti s rodiči, ale také prarodiči a určitě půjde o příjemně strávené odpoledne. Akce se koná na pobočce Nový Hradec Králové.

Na závěr se podíváme do Vsetína. Ve čtvrtek 25. ledna přijede do Masarykovy veřejné knihovny básník, redaktor, editor a kulturní publicista Milan Ohnisko. Setkání s ním se koná v rámci projektu Spisovatelé do knihoven. Brněnský autor Milan Ohnisko napsal už deset básnických sbírek a za jednu z nich, Světlo v ráně, získal v roce 2017 ocenění Magnesia Litera v kategorii poezie. Setkání s Milanem Ohniskem začíná v 17.00.

Další zajímavé literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář