Detektivní pátrání

detektiv
Detektivní pátrání trvá i o vánočních svátcích. Využijte volna svátečních dní a začtěte se do některé z novinek pultů knihkupců. Z dnešní pestré nabídky kriminálních příběhů si jistě vyberete. 

Šestý díl série o sestře Fidelmě vás tentokrát zavede do  „Zapovězeného údolí“,  ve kterém se setkáte s pradávnými pohanskými kmeny, náčelníky a prvními křesťany. Kdo spáchal rituální vraždu třiatřiceti  mladíků?

V této historické detektivce se vracíme do šestého příběhu série, kde se sestra Fidelma provázená věrným Eadulfem na pokyn svého královského bratra vydává na cestu do vzdáleného „Zapovězeného údolí” obývaného starým pohanským klanem, aby s tamním náčelníkem vyjednala podmínky vybudování křesťanského kostela a školy. Téměř u cíle své cesty nalézají ale oba poutníci strašlivý výjev, rituální kruh sestavený ze třiatřiceti nahých těl zavražděných mladíků.

Fidelma ví, že jako advokátka irského práva má za povinnost hrůzné vraždy vyšetřit, ale po příchodu do samotného údolí pochopí, že její úkol nebude vůbec snadný. V tamním klanu má hlavní slovo pohanský náčelník Laisre a jeho druid a místní se netají nepřátelstvím ke králově křesťanské vyslankyni. Když posléze dojde k dalším vraždám, sama Fidelma je neprávem uvězněna a musí bojovat o vlastní svobodu. A postupně se ukáže, že v jejích rukách leží nejen odhalení pachatele rituálních vražd, ale také osud celého království jejího bratra.

Údolí stínu

Případ sestry Fidelmy
Autor: Peter Tremayne
Přeložila: Alžběta Slavíková Hesounová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-528-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Údolí stínu vydanou nakladatelstvím Vyšehrad si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Zákon primogenitury, kdy dědictví či titul vždy připadly nejstaršímu synu či dceři, byl v Irsku prakticky neznámý. Post vladaře, od posledního kmenového náčelníka až po samotného Nejvyššího krále, byl dědičný jen do určité míry, hlavní slovo mělo hlasování. . Každý panovník nebo panovnice museli prokázat, že jsou svého úřadu hodni, a musela je zvolit derbhfine, rodinná rada, sestávající přinejmenším ze tří generací příbuzných dotyčného uchazeče.

————————————————

Podporovat manželství homosexuálních párů? Nebo věřit předsudkům? Jak souvisí spor o legalizaci homosexuálních manželství s vraždou mladé dívky?

Přátelskou a poklidnou atmosférou odlehlého městečka Canaan ve Vermontu otřásá spor o legalizaci homosexuálních manželství. Mezi lidmi to vře. Staří přátelé si nemohou přijít na jméno. Probouzí se strach, předsudky a násilí.

Když je tedy v domě advokáta, který se v případu výrazně angažuje, brutálně zavražděna mladá dívka, detektiv Sonja Testová nabude přesvědčení, že vražda musí mít s ostře sledovanou kauzou nějakou spojitost.
Jenže jak se mladá Sonja Testová noří do svého prvního vyšetřování vraždy hlouběji, odhaluje děsivé činy skryté po celá desetiletí a zjišťuje, že za idylickou tváří městečka se ukrývá temnota a zlo páchané na nevinných. A Sonja, matka dvou dětí, udělá všechno pro to, aby nevinné ochránila.

Číhání

Autor: Eric Rickstad
Přeložil: Vratislav Kadlec

Počet stran: 390
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7577-163-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Číhání vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Victor Jenkins stál před stáčírnou sirupu Jeda Kinga, hleděl do ohně a modlil se, aby měl dost sil. Daryn Banks z New Hampshiru a Lester Graves, který byl odtud, stáli naproti němu a také se mlčky modlili. Dobří lidé. Dobří lidé, pomyslel si Jenkins.

————————————————

Příběh citově raněné psycholožky Weroniky mohla prožít kterákoli z nás. Weronika doufá, že klid a odpočinek nalezne v ospalé poloprázdné vesničce. Jenže běh všedních dní naruší nález mrtvé jeptišky. Co se v zapadlé vesničce odehrálo?

Psycholožka Weronika Nowakowská prchá z Varšavy, aby po rozvodu začala nový život v ústraní. Zamíří do ospalé vesničky Lipowo s hrstkou obyvatel, kteří o sobě vědí první poslední. Uplyne však jen pár dní a u silnice je nalezeno zmrzačené tělo jeptišky… Místní nesourodý policejní tým ihned začne s pátráním a brzy se ukáže, že stopy vedou hluboko do minulosti.

Motýl

Autorka: Katarzyna Puzyńska
Přeložil: Michael Alexa

Počet stran: 528
Vazba: vázaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-7505-804-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Motýl vydanou nakladatelstvím XYZ si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Weronika Nowakowská se náhle probudila. Líným pohybem si protřela oči. Vypadalo to, že den ještě nezačal. Kolem panovalo ospalé ticho rána narušované pouze blaženým chrápáním psa. Nehledě na to, zvuk působil nepřirozeně. Bydlela na vesnici teprve týden a ještě si nezvykla, že jí za okny nezní varšavský ruch. Šum města je zvuková kulisa, které si člověk nevšimne, dokud nezmizí. Drkotání tramvají a hluk aut byl tentam. Stejně jako hlasy lidí pospíchajících do práce. Ticho.

————————————————

Jedná se o typický případ domácího násilí? Další případ v řadě? Bez špetky inovativnosti? Ne, detektiv Conwayová ví, že tuto zavražděnou ženu odněkud zná. Ale odkud?

Je oddělení vražd, kam se na začátku své kariéry ze všech sil snažíte dostat: oddělení, kde každý den balancujete na okraji s geniálními gaunery a psychopaty s vědomím, že jediné mrknutí ve špatnou chvíli může znamenat rozdíl mezi vítězstvím a dalším zavražděným. A pak je oddělení vražd, na kterém pracujete doopravdy, kde vás ostatní mají za vyvrhele. Kde děláte jednu noční směnu za druhou. Kde schytáváte schválnosti a zlomyslné žerty daleko za hranou snesitelnosti. Kde řešíte tuctový ksindl, pročítáte svědecké výpovědi a zoufale vyhlížíte případ, který by vás mohl dostat tam, kde jste chtěli být. Ten dnešní případ mezi ně nepatří. Podle policajtů z místní stanice jde o tuctové domácí násilí. Od detektiva Antoinette Conwayové a jejího parťáka Stephena Morana se čeká, že pouze vyhledají amanta zavražděné a dají mu náramky. A pak už bude všechno zase jako dřív, zpovzdálí budou přihlížet, jak si to policejní esa rozdávají s psychopaty. Jenže když se Conwayová zahledí do tváře oběti, zjišťuje, že už ji předtím viděla. A znenadání dochází k šokujícímu přesvědčení, že všechno je jinak. Tohle je případ, na který čekala. Precizně střižený a brutální, spletitý a závažný. Jenže jedna věc je dostat vraha a úplně jiná věc je jít proti celému vlastnímu oddělení.

Vetřelec

Autorka: Tana Frenchová
Přeložil: Petr Pálenský

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-257-2294-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Vetřelec vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka

Ten případ dorazil na oddělení, nebo tedy na náš stůl, za mrazivého rozbřesku takového toho urputného ledna, kdy máte pocit, že se slunce nad obzor už nikdy nevyškrábe. Máme s parťákem právě před koncem další z nočních směn, o kterých jsem kdysi měla představu, že je na oddělení vražd určitě nezažiju: hromada nudy, ještě větší hromada nesmyslů a k tomu všemu lavina papírování navrch.

————————————————

Všichni máme v živé paměti teroristický útok na francouzský týdeník Charlie Hebdo. Hrůzný čin, který zasáhl celý svět, inspiroval další příběh. Když se na Arabském poloostrově ztratí mladá slovenská dívka, detektiv Denis Martinský se pouští do práce. Podaří se mu zabránit dalšímu krveprolití?

Leden 2015 se do pařížských kronik zapsal krvavým písmem. Teroristické útoky na satirický týdeník Marlie Hebdo a na nevinné oběti obchodu s košer potravinami zanechali na čelech obyvatel města nejednu vrásku. Právě v té době slovenský detektiv a bezpečnostní expert Denis Martinský školí policisty ve Vietnamu, aby se připravili na boj s novodobými hrozbami terorismu. Během pobytu mu asistentka Veronika oznamuje, že jejich agentura Citizpol získala nový případ. Mladá Slovenka se ztratila na Arabském poloostrově. Detektiv se pouští po jejích stopách, a rozehrává tak hru o vlastní život. Zápasí s časem i se zaslepeným fanatismem islamistů. Podaří se mu zjistit, co se Slovence stalo? Hrozí Evropě po Paříži další teroristické útoky?

Krvavá karikatura

Autor: Marko Thelen
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 322
Vazba: vázaná
Formát: 133×216 mm
ISBN: 978-80-752-9474-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Krvavá karikatura vydanou nakladatelstvím Slovart si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

V luxusně zařízené vile pod Zoborem se přes všechny prahymístností plazila úzkost. Jako každý podvečer i dnes se nepři-rozené ticho nalepilo na všechny předměty, nábytek a květiny.Před garáží zastavila luxusní limuzína. Rázné zabouchnutí dveří narušilo zdánlivý klid v domě a předznamenávalo sled dalších událostí.

————————————————

Třetí pokračování oblíbené severské krimi série je tentokrát inspirováno legendou o kerynejské lani. Kdo stojí za tajemnými rituály, které vyústily v krvavou koupel?

Policii se po příjezdu na stockholmské souostroví naskytne děsivý pohled: vypadá to, že místní zlatá mládež prováděla při slavnostech slunovratu hédonistické rituály, které vyústily v krvavou lázeň. Když dojde k dalšímu masovému krveprolití, kriminalisté stále nemají jediné vodítko.

Detektiv Zack Herry se konečně usadil a poprvé se zdá, že jeho život je na správné cestě. Jenže potom ho postihne hrůzostrašná osobní tragédie a všechno se obrátí vzhůru nohama. Zároveň však věří, že dokáže vyřešit záhadné případy kolektivních sebevražd. Kéž by se mu povedlo vystopovat ony malé růžové pilulky s obrázkem Bambiho…

Bambi

Autor: Mons Kallentoft
Přeložila: Eliška Boudová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-7577-165-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Bambi vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Více o knize se dočtete v našem podrobnějším článku.

Ukázka

Příjemné paprsky odpoledního slunce prosvítají vysokými okny salonu a vznáší se nad ručně tkanými perskými koberci, rozlévají
se na stoletou parketovou podlahu a plazí se po zlatém obložení stěn i ozdobných kachlových kamnech.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚdolí stínu
Případ sestry Fidelmy

Tremayne, Peter

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeČíhání

Rickstad, Eric

Host, 2017

zobrazit info o knizeMotýl

Puzyńska, Katarzyna

XYZ, 2017

zobrazit info o knizeVetřelec

Frenchová, Tana

Argo, 2017

zobrazit info o knizeKrvavá karikatura

Thelen, Marko

Slovart, 2017

zobrazit info o knizeBambi

Kallentoft, Mons – Lutteman, Markus

Host, 2017

Napsat komentář