Vliv předků na náš život

Peter Teuschel_Tajemstvi predku
Napadlo vás někdy, že vaši předkové mohli nějakým způsobem ovlivnit váš život? Kniha psychoterapeuta Petera Teuschela se právě tímto tématem zabývá a rozebírá i další, jako například rodinná tabu, traumata, vylučování členů rodiny aj.

Téma transgeneračního přenosu se v moderní době začalo šířeji řešit v souvislosti s výskytem symptomů traumatu u netraumatizovaných potomků obětí holocaustu. Předci však hráli významnou úlohu už v prastarých či „primitivních“ kulturách. Roli předků v prožívání jednotlivce dosud zpracovala i řada psychoterapeutických škol (Freud, Jung, Boszormenyi-Nagy, koncept genosociogramu atd.). Různé poznatky týkající se vlivu předků na náš život nakonec vedly k jisté rehabilitaci Lamarckovy evoluční teorie a vytvoření konceptu epigenetiky, jež studuje změny ve fungování genů na základě prožitků daného jedince. Tím vším se zabývá autor knihy Tajemství předků a za pomoci mnoha kazuistik z vlastní praxe rozebírá témata jako rodinná tabu, role, legendy, traumata, zdroje, vztahy k riziku, vazby nebo přivlastňování a vylučování některých členů rodiny. Nabízí také způsoby, jak s transgeneračním přenosem pracovat v rámci psychoterapie i vlastního života. Kniha je psána pro všechny, kteří chtějí získat široce pojatý přehled o tomto fascinujícím tématu.

 

Tajemství předků

Transgenerační přenos jako výzva a šance
Autor: Peter Teuschel
Přeložil: Petr Babka

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1267-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Tajemství předků vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Epigenetika
„Klasická“ genetika v nás vyvolává pocit, že jsme takřka naprogramováni a řízeni svou dědičnou informací. Naproti tomu epigenetika, mladý výzkumný obor, se zabývá otázkou, jak buňky uchovávají dědičnou informaci mimo DNA a jak ji předávají svým dceřiným buňkám. Toto na první pohled nevinné sdělení je vlastně úplně neuvěřitelné. Vždyť to naznačuje, že kromě genetické informace můžeme dědit i vlivy prostředí. To se ještě před několika lety pokládalo za nepředstavitelné. Za výlučný faktor dědičnosti byla považována genetická informace. Všem, kdo si mysleli něco jiného nebo nad tím spekulovali, se dostávalo (přinejmenším) výsměchu. Díky výzkumu lidského genomu jsme sice identifikovali celý arzenál proteiny kódujících genů, který máme k dispozici, ale důležité otázky zůstaly nezodpovězeny. Odkud kupříkladu náš organismus ví, které programy z těch, jež může vyvolat z genomu, musí spustit, aby dejme tomu dal příkaz nervovým buňkám, a ne třeba krvinkám? (str. 102)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Peter Teuschel

Dr. med. Peter Teuschel má v Mnichově vlastní praxi jako psychiatr, psychoterapeut a kouč. Je autorem několika knih a známého blogu, v němž se zabývá tématy souvisejícími s rodinou.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství předků
Transgenerační přenos jako výzva a šance

Teuschel, Peter

Portál, 2017

Napsat komentář