Atypická prvouka

Backman_CoByMujSynMelVedetOSvete
Předávat životní zkušenosti vlastním potomkům je základem rozvoje lidského rodu. Ovšem, a to jistě není žádné tajemství, rozhodnout se, co a kdy dítěti sdělit, případně jakou formou, je závažná volba. Podělit se s novorozencem o svůj pohled na svět může být úkol jen pro ty nejzdatnější rodiče.

Vydavatelství audioknih OneHotBook přineslo v září 2017 mimo jiné i novinku v podobě namluvené knihy Fredrika Backmana Co by můj syn měl vědět o světě (Saker min son behöver veta om världen, 2012, česky 2017). Překlad knižní předlohy vydané nakladatelstvím Host pochází od Heleny Matochové. Pro OneHotBook knihu jako svou premiéru namluvil Lukáš Hejlík.

Fredrik Backman (*1981) zahájil spisovatelskou kariéru způsobem, jenž je dnes stále častější, psaním vlastního blogu. Právě příspěvky na něm, které přinášely vtipné postřehy z každodenního života, počínaje příležitostným počínáním autorova vlastního otce, až k převzatým zkušenostem předávaných přáteli, stály za zrodem Backmanovy první knihy Muž jménem Ove (En man som heter Ove, 2012, česky 2014). Tato kniha se v autorově rodném Švédsku dočkala v roce 2015 i filmového zpracování. Ještě v roce 2012 se na trhu objevila kniha Co by můj syn měl vědět o světě, jejíž český překlad se ale překvapivě k našim čtenářům dostává až v letošním roce. O rok později, tady v roce 2013, představuje Fredrik Backman nový emočně silný titul Babička pozdravuje a omlouvá se (Min mormor hälsar och säger förlåt, česky 2015). S odstupem dalšího roku vychází kniha Tady byla Britt-Marie (Britt-Marie var här, 2014, česky 2016). Po dlouhé publikační odmlce se letos objevila zatím nejrozsáhlejší Backmanova kniha Medvědín (Björnstad, 2017, česky 2017).

Co by můj syn měl vědět o světě je velice autentická zpověď začínajícího otce. Využívaje příležitosti a pod záštitou udílení rad nemluvněti, batoleti a posléze až dvouletému dítku promlouvá autor ke světu a nabízí širokou škálu emocí, filozofických i ryze praktických rad a osobních zkušeností s každodenními situacemi (nejenom v souvislosti s rolí otce nováčka). Naprosto nečekaně a s o to silnějším dopadem vypravěč často na závěr odbíhá od původně načatého tématu, aby se k němu různými oklikami zase vrátil a i ze zdánlivé banality vydoloval vyjádření, jež stojí za zamyšlení. Projev postavený na nevyváženém použití jazykových konstruktů, jež se často nejenom nehodí, ale přímo odporují mluvě, jakou bychom si pro své potomky přáli, dodává ve výsledku celé „otcovské zpovědi“ silně realistický základ. Určitě nečekejte moudra ve stylu Krkavčí matky či uhlazený jazyk prostý hovorových a vulgárních výrazů. V rozporu s očekáváním vyvolaném názvem se rozhodně nejedná o knihu, kterou byste chtěli ukázat či dát poslechnout svým nezletilým dětem. Slovník, jakým Fredrik Backman svého vypravěče nechá promlouvat, je naprosto necenzurovaný, a možná právě proto tak věrohodný. Nenechte se ale mýlit. Navzdory formě lze z každého tématu cítit hlubokou lásku autora jak k synovi, tak k synově mamince. A i když si autor jako většina manželů neodpustí nejednu kritiku na podivnosti ženského pojetí světa, stejně nakonec všichni víme, že svou rodinu bezmezně a bezpodmínečně miluje.

Audiokniha je rozdělena do osmnácti zvukových stop ve formátu mp3. Jak už je u vydavatelství OneHotBook zvykem, zbytek digitálního disku, v tomto případě dalších 11 ukázek, přináší představení některých nových titulů. Mezi prvními ukázkami samozřejmě nechybějí ani dvě z Backmanových knih, Muž jménem Ove a Babička pozdravuje a omlouvá se.

Na rozdíl od tištěné verze překladu knihy Co by můj syn měl vědět o světě audiokniha přináší ještě další rozměr, jenž přidává osoba interpreta. V tomto případě se role přednášejícího ujal Lukáš Hejlík, se kterým jsme se měli možnost setkat v několika televizních seriálech, pár filmových projektech, ale hlavně na prknech českobudějovického Jihočeského divadla a posléze Městského divadla v Brně. Mezi jeho nejznámější aktivity ale asi patří vytvoření kultovního projektu scénických čtení LiStOVáNí.cz. Musím říci, že ať už Lukáše Hejlíka k účasti na namluvení dnes představované knihy přizval u OneHotBook kdokoli, zvolil naprosto správně. Možná i díky tomu, že s autorem knihy jsou prakticky vrstevníci, působí interpretův přednes v této roli naprosto dokonale. Jeho schopnost pracovat s rytmem a intonací je zkrátka přesně to pravé, co z audioknihy zákonitě musí udělat trhák.

Kromě úplně nového Medvědína je už možné u OneHotBook získat i všechny zbylé Backmanovy tituly. Muže jménem Ovo namluvil Jan Vlasák a zbylé dvě knihy předčítá Valérie Zawadská, což jsou naší veřejnosti jistě známá jména slibující minimálně stejně dokonalý zážitek, jako tomu je u Co by můj syn měl vědět o světě v podání Lukáše Hejlíka.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo by můj syn měl vědět o světě (audiokniha)

Backman, Fredrik

OneHotBook, 2017

Napsat komentář