Aby se dětem dobře usínalo…

ukolebavky-uvod
Aby se dětem dobře usínalo, zpívaly jim od pradávna maminky či babičky ukolébavky. Slovo ukolébavka je odvozeno od kolébat, činnosti, která je v dnešní době už jen jakýmsi archaismem. Stejně tak ukolébavky se takměř ztratily. Nahradil je rozhlasový Hajaja či televizní večerníček. Oba počiny velmi krásné, ale ztrácí se při nich kontakt s osobami dítěti nejbližšími. A proto: Co se k ukolébavkám opět vrátit?


Ve Skautském institutu, nacházejícím se v renesančním, figurativními sgrafity skvostně vyzdobeném domě na Staroměstském náměstí, se ve středu 15. listopadu 2017 konala prezentace a křest taktéž po výtvarné stránce krásně vyšperkované knihy Ukolébavky. Jejího uvedení na veřejnost se pochopitelně zúčastnili ti, kteří se na jejím vzniku podíleli, a to jak autorsky, tak vydavatelsky.

zleva: Robin Čumpelík, Antonín Kočí, Jaroslav Róna

zleva: Robin Čumpelík, Antonín Kočí, Jaroslav Róna

Před publikum, které v ne malé míře tvořily děti, tedy ti, jimž je knížka především určena, nejprve předstoupili ředitel nakladatelského domu Euromedia Group Antonín Kočí a za platformu Art Dock Robin Čumpelík jakožto moderátoři slavnosti. Nejprve nastínili genezi knihy z pohledu nikoli jejích autorů, ale vydavatelů. Cesta byla nelehká, dlážděná především nedostatkem peněz. Prvním mostem přes překážky se ukázal být unikátní model spolupráce platformy Art Dock se společností Euromedia Group. Ale objevil se další problém, vydání CD.

„Nevydáváme CD. Slíbili nám, že budou mít vše připraveno. A pak nic,“ objasnil zádrhel Antonín Kočí. Vzápětí se však přiznal: „Ale když jsem viděl ty krásné ilustrace, bezvadné lidi kolem, tak jsem šel proti své firmě, což nedělám. Ale jsem rád, že se to podařilo.“

Jaroslav Róna a Tomáš Klus

Jaroslav Róna a Tomáš Klus

Po této retrospektivě bylo na čase představit ony bezvadné lidi. Do špalíru se před publikem seřadili ti, kteří se jak autorsky, tak interpretačně na knížkodesce podíleli: hudebník Jan Lstibůrek, básník Robin Král, ilustrátor Jaroslav Róna a zpěváci Ewa Farna, Tomáš Klus, sestry PáchovyLucie, Petra a Michaela. Následně poslední z jmenovaných, sestry Páchovy, jako první ukázku z knihy zazpívaly ukolébavku Kam chodí ptáci spát.
K počátečním okamžikům zrodu knihy se vrátil také básník Robin Král:

Na knížce jsme začali asi před třemi lety. Neměli jsme představu, jak bude kniha vypadat. Ale kdybych tehdy viděl její finální podobu, byl bych nadšený.“

Ke své účasti na díle se vyjádřila i Ewa Farna:

Jsem šťastná, že jsem na té knížce mohla spolupracovat. Kluci, moc vám děkuju.“

Z desky bude cítit, že na ní pracovali samí dobří lidé,“ sdělil své pocity Tomáš Klus a doplnil i svou vizi: „Myslím si, že vám udělá radost. Usnete, ale až se probudíte, tak ty další dny budou hezčí a hezčí.“

A nezůstal jen u slov, nýbrž zazpíval další z deseti ukolébavek s názvem Už se šinu. Vzhledem k tomu, co zazní o něco níže v reportáži, bylo by dobré na tomto místě zaznamenat i druhý verš ukolébavky, který zní pod peřinu.

zleva: Tomáš Klus, Jan Lstibůrek, Kryštof Pobořil

zleva: Tomáš Klus, Jan Lstibůrek, Kryštof Pobořil

Na předscénu po písni na pozvání moderátorů přišla paní profesorka Helena Illnerová. Antonín Kočí ji přítomným představil nejen jako „odbornici na spánek“, ale především coby kmotru Ukolébavek

„Když se člověk ukládá ke spánku, mělo by mu být teplo, především pak teplo na duši,“ zdůraznila paní profesorka, „a k tomu pomáhá četba krásného textu nebo poslech lahodné hudby.“

Dále hovořila o svém dojmu, který získala při prvním otevření Ukolébavek Hubička. Když se do knihy začetla, „zjihla nad krásnou hudbou, textem i obrázky“. Nicméně jednu připomínku přece ke knize, respektive k textu výše zmíněné písně Už se šinu, měla:

„Když jsme u skautů, mělo by tam místo pod peřinu být do spacáku.“

Následovalo vyvrcholení podvečera, křest knihy, zakončený poslední z ukolébavek nazvanou Ticho v podání sester Páchových.
Co napsat na rozloučenou? Vřelé doporučení: Chcete-li, aby se vám a vašim dětem dobře usínalo, neváhejte a kupte si nádhernou knížkodesku Ukolébavky co nejdříve. Vydáno v roce 2017 bylo jen 217 exemplářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUkolébavky

Král, Robin – Farna, Ewa – Klus, Tomáš - sestry Páchovy

Euromedia Group, 2017

Napsat komentář